Kun je zwanger worden van voorvocht?

Zwanger worden Laurien Bleeker 11 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Voorvocht is het vocht dat uit een penis komt als een jongen of man seksueel opgewonden is. Dit vocht is helder van kleur en bevat in de basis geen sperma. Toch kun je wel zwanger worden van voorvocht. Hoe dat zit, leggen we je hieronder uit.

Voorvocht wordt ook wel pre-ejaculatievloeistof genoemd. Het is vocht dat uit de Cowperse klieren komt. Die zitten in de buik waar de piemel begint. Deze heldere vloeistof maakt de urinebuis ‘schoon’ voor het sperma dat er tijdens het klaarkomen doorheen gaat. Zo blijven de zaadcellen gezond. Ook dient voorvocht als natuurlijk glijmiddel.

Voorvocht komt uit een andere plek dan sperma en er zitten in de basis dan ook geen zaadcellen in voorvocht. Wel is het zo dat tijdens het ‘schoonmaken’ van de urinebuis achtergebleven sperma mee kan komen in het voorvocht. In dat geval zitten er uiteindelijk wel zaadcellen in het voorvocht waarvan je zwanger kan worden.

Hoe groot is de kans om zwanger te raken van voorvocht?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bij een groot deel van de mannen (16,7 procent in het ene en maar liefst 41 procent in het andere onderzoek) sperma werd aangetroffen in het voorvocht. Wel was de hoeveelheid zaadcellen laag, maar alsnog betekent de aanwezigheid van zaadcellen dat er een kans is op een zwangerschap door voorvocht.

De kans om zwanger te raken van voorvocht is erg klein, maar wel aanwezig. Wil je niet zwanger worden, dan is het slim om meteen een condoom of een andere betrouwbare vorm van anticonceptie te gebruiken. De terugtrekkingsmethode wordt ook wel eens gebruikt om niet zwanger te worden. Met deze methode, ook wel ‘voor het zingen de kerk uit’ genoemd, haal de jongen of man zijn penis uit de vagina net voordat hij klaarkomt. Omdat in voorvocht al zaadcellen kunnen voorkomen, is deze methode niet betrouwbaar.

Is voorvocht gezond?

Voorvocht bevat vooral, zoals de naam al zegt, vocht. Is dus niet per se ongezond, maar ook niet zozeer gezond. Je kunt het in ieder geval met een gerust hart doorslikken.

Sperma daarentegen bevat naast zaadcellen en vocht een hoop gezonde stoffen. Denk aan zink, glucose, magnesium, vitamines en eiwitten. Bovendien bevat het de gelukshormonen endorfine en serotonine. Je zou dus kunnen denken dat een kwakje sperma doorslikken je gezondheid veel goeds doet. Helaas wordt het goedje direct vernietigd door je maagzuur en zou je er heel veel van moeten slikken voor een gezonde uitwerking op je lichaam.

Kun je zwanger worden door te vingeren?

Van zelf vingeren of gevingerd worden kun je niet zwanger worden. Er is alleen kans op een zwangerschap als een zaadcel een eicel weet te bereiken en er een bevruchting plaatsvindt. Heb jij of je partner vers zaad (sperma) op de vingers zitten tijdens het vingeren, dan is er een kans dat dit in je vagina terecht komt. In dat geval zou je zwanger kunnen raken.

Wat zijn de meest vruchtbare dagen van een vrouw?

De meest vruchtbare dagen van een vrouw zijn de dagen waarop de eisprong plaatsvindt: ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt. In de zes dagen voor de eisprong is de kans om zwanger te raken het grootst. Dit komt omdat zaadcellen een paar dagen blijven leven in de baarmoeder.

Eerste menselijke embryo gemaakt zonder sperma en eicellen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme