Lise Steegmans
Lise Steegmans Zwanger 6 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Verloskundigen: duizenden zwangere vrouwen overlijden onnodig

Wereldwijd sterven ongeveer 300.000 vrouwen en meisjes elk jaar tijdens zwangerschap en bevalling. 82% daarvan had voorkomen kunnen worden als iedereen toegang had tot een verloskundige. Dat is de conclusie uit een rapport door de International Confederation of Midwives (ICM), het wereldwijde overkoepelende orgaan van verloskundigen.

Er wordt te weinig geïnvesteerd in gezondheidssystemen op het gebied van geboortezorg. Betere werkomstandigheden (materialen, faciliteiten, maar ook loon) zijn cruciaal om het werk van een verloskundige goed te kunnen doen.

Discriminatie richting vrouwen

Aan het onderzoek hebben 56.000 verloskundigen uit 101 landen deelgenomen. Met dit rapport roepen zij regeringen en de politiek op om in actie te komen. De inzet en wat er nodig is aan investeringen verschilt per land. Maar het verbeteren van respect, waardigheid en het tegengaan van discriminatie richting vrouwen is een gemene deler. Belangrijk aandachtspunt is bovendien het verbeteren van de zeggenschap en autonomie van vroedvrouwen.

KNOV

Ook de Nederlandse branche- en beroepsorganisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft gereageerd op het rapport. Een woordvoerder van de KNOV: “We herkennen de behoefte onder verloskundigen om nog beter gehoord en gezien te worden in Nederland. We herkennen het oplossen van capaciteitsproblemen. Er moet een einde komen aan de toenemende administratieve lasten. Daarbij moet de zwangere en haar behoefte centraal staan.”

Hoog verloop

In theorie studeren er jaarlijks voldoende verloskundigen af. Alleen na een aantal jaren verlaten toch te veel van deze professionals het vak. “Dit is echt iets wat we willen aanpakken als KNOV en daarvoor hebben we ook de politiek nodig. Een eerste stap is de stem van verloskundigen in zowel het medische als sociale domein te verstevigen. Meestal is de verloskundige degene die al vanaf een zwangerschapswens tot aan de periode na de geboorte in beeld is en het vertrouwen heeft van vrouwen. Zij weten het beste wat er nodig is en begeleiden iedere zwangere met aandacht en zorg.”

Chef Verloskundige

Een vurige wens van de KNOV is het realiseren van een Chef Verloskundige bij het Ministerie van VWS. Dat is ook in het Verenigd Koninkrijk het geval. Dit gaat om een chef die daadwerkelijk positiemacht heeft om het verschil te maken op de genoemde aspecten die dus ook wereldwijd herkend worden. “Het verloskundige vak is één van de oudste ter wereld, ieder mens heeft er mee te maken en daar mogen we ook in Nederland voor staan. In het belang van een kansrijke start voor ieder kind en gezin!”

Mag je straks zelf nog kiezen waar je bevalt? Verloskundigen luiden de noodklok

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme