Luna liet na drie kinderen een vierde, onbedoelde zwangerschap, afbreken: ‘Eindelijk uit de tropenjaren’

Zwanger Laurien Bleeker 7 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Luna (41) en haar man hebben drie gezonde kinderen en geen kinderwens meer. De kinderen zijn al wat ouder, ze zijn uit de luiers en het echt verzorgen is eraf.

De zogenaamde tropenjaren lijken voorbij en ze zijn blij met het leven dat ze dan hebben. Tot Luna opeens een positieve zwangerschapstest in haar handen heeft. Ze laat de zwangerschap afbreken.

Onbedoelde zwangerschap

Luna: “Ik weet het nog als de dag van gisteren, ook al is het ondertussen alweer maanden geleden. Ik voelde me al even anders, maar kon dat gevoel niet goed omschrijven. Behalve toen ik erachter kwam dat ik een week eerder al ongesteld had moeten zijn, toen vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Ik deed een zwangerschapstest en hoefde niet eens te wachten: meteen een duidelijke streep. Ik was weer zwanger.

Met al een gezin met drie kinderen in de leeftijden van 6 tot 12 jaar, zaten wij echter niet echt te wachten op nog een gezinslid erbij. Echt blij voelde ik me dan ook niet toen ik de streep rood zag kleuren. Natuurlijk is het een wonder, zo’n zwangerschap, maar kiezen voor een kindje is niet zomaar iets. Wij zijn met onze kinderen alweer een tijd uit de luiers, uit de slapeloze nachten en uit het echte verzorgen en dat bevalt ons wel. Alles wordt een stukje makkelijker wanneer de kids ouder worden. Bovendien zouden we met vier kinderen veel praktische aanpassingen moeten doen én het leven met een gezin van vijf is al enorm duur. Dus nee… weer een baby erbij zou ons leven niet verrijken.

Onbedoelde zwangerschap afbreken

Mijn man was het met me eens, al was het natuurlijk een beslissing die je eigenlijk helemaal niet wil nemen. Je wilt niet in die situatie terechtkomen, maar dat was nu eenmaal, onbedoeld, wel gebeurd. En dus moesten we op de blaren zitten. Alhoewel, ik vooral natuurlijk, want wat nu? Ik belde de huisarts en deed mijn verhaal. De assistent aan de lijn was heel lief en dacht met me mee. Ze verwees me naar een abortuskliniek, ik zou de zwangerschap afbreken.

In de week tot de afspraak zat mijn hoofd vol met gedachtes. Maken we de juiste beslissing? Welke behandeling kies ik? Ga ik voor curettage waarbij ze de bevruchte eicel wegzuigen en zo ja: kies ik dan voor een roesje of laat ik het zonder pijnstilling uitvoeren? Zal ik gewoon voor de abortuspil kiezen zodat een miskraam op gang komt?

Alle spanning kwam eruit na de curettage

Vreselijk, zo veel gedachtes die opeens door je hoofd gaan. Ik heb er nachten slecht van geslapen. Op de dag van de afspraak wist ik wel zeker dat ik de zwangerschap af zou laten breken. Dit voelde als de juiste keuze voor ons en onze kinderen. Toch was ik erg verdrietig na de behandeling (curetage met een roesje) en heb ik even heel hard gehuild. Achteraf was dit denk ik vooral de spanning van de week ervoor die er in een keer uit kwam, plus opluchting dat het voorbij was, maar ook schuldgevoel.

Ik heb mijn excuses aangeboden aan het vruchtje dat ik weg had laten halen en was boos op mezelf dat ik het zo ver had laten komen. We wisten dat het een keer fout gegaan was, waarom heb ik toen geen morning after pil gehaald? Maar dat zijn vragen die je achteraf pas aan jezelf stelt. Zoals ik vertelde is dit een paar maanden geleden gebeurd en ik sta tot op heden achter de beslissing.

Mensen oordelen onwetend over zwangerschappen afbreken

We hebben dit niet met veel mensen gedeeld. Soms heb je het over abortus en mensen kunnen dan keihard zijn. Oordelen zonder ook maar iets over iemands situatie af te weten. Vaak is kiezen voor het afbreken van een zwangerschap gewoon een betere keuze dan een kind laten komen en op moeten voeden. Helaas hebben veel mensen niet zo’n open mind. Daarom houden we het voor ons en vertel ik dit ook onder een andere naam.

Dankbaar

Door deze hele situatie ben ik nog dankbaarder voor mijn drie leuke, lieve en gezonde kinderen. Ook ben ik heel blij dat we in Nederland een zorgsysteem hebben waar je deze keuze kan maken. Ik hoop met mijn verhaal een ander in een soortgelijke situatie een hart onder de riem te steken. Je mag deze keuze maken, dat is je goed recht. De man heeft ondertussen een afspraak gemaakt voor een vasectomie, zodat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren.”

Stella (32) hield haar zwangerschap geheim: ‘Beste vriendin noemde mij een leugenaar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen