14 x ‘Ik ga dood’-momenten tijdens je zwangerschap

Gezondheid Janne Vogel 6 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Zwangerschap is iets magisch. Je lichaam verandert op de meest wonderbaarlijke manieren zodat jij een ander mens kunt produceren. Je voelt je tijdens je zwangerschap waarschijnlijk vrouwelijker en krachtiger dan ooit, maar geef toe: af en toe heb je het gevoel dat je sterft.

Op déze 15 momenten ben je ervan overtuigd dat je (langzaam) doodgaat. Herkenbaar?

1. Wanneer je zoveel last hebt van brandend maagzuur dat je zeker weet dat je nú een openhartoperatie nodig hebt

Je hebt maar één hotdog gegeten. Dus het kan niet anders dan dat die enorme pijn in je borst verklaart dat je een hartaanval krijgt.

2. Wanneer je een stekende pijn voelt in je vagina

WAT is dat? Wat gebeurt er? Het voelt alsof er een geest (want wat anders?!) met een mesje in je vagina zit te steken en je gaat nog nét niet tegen de grond van de pijn.

3. Wanneer je je zó opgeblazen voelt dat het niet anders kan dan dat er stiekem helium in je is gepompt en je straks ontploft

Er is al weinig ruimte daarbinnen, dus niemand heeft behoefte aan een extra lading gas. Je wil niks liever dan dat alle lucht zijn weg naar buiten vindt, dus ja: scheten heeft nog nooit zo goed gevoeld.

4. Wanneer je baby tegen je maag schopt

Of tegen een ander orgaan. Het schopje is hard, komt uit het niets en laat je in gedachten afscheid nemen van je familie. Amen.

5. Ochtendmisselijkheid

Je bent groen van de misselijkheid, houdt niks binnen en zweet je kapot. Je hoeft maar íets te ruiken en jep, daar ga je weer. Waarschijnlijk heb je een kilo salmonella-kip gegeten of ebola opgelopen op een openbaar toilet, want dit is niet meer normaal. Wat het ook mag zijn, je hebt in ieder geval nog maar een aantal dagen te leven.

6. Zwangerschapsischias

Nog een gevalletje WAT gebeurt er?! Ben je in je bil getroffen door een bliksemschicht of is er iets anders duivels gaande?

7. Wanneer je enkels verdwijnen

Jep, dit is het begin van het einde. Je ziet je enkels niet meer. Op dit punt heb je het gevoel dat je eigen lichaam je opslokt en dat er over een tijdje niets meer van je over zal zijn.

LEES OOK: Pssst: 7 vrouwen vertellen hoe seks tijdens de zwangerschap écht voelt

8. Nierstenen

Omdat je als zwangere vrouw sneller uitgedroogd raakt is de kans op nierstenen ook nog eens een stuk groter. We boffen maar weer! Mogen we om te oefenen voor de échte bevalling eerst bevallen van zo’n gezellig steentje. Vre-se-lijk.

9. Hoofdpijn

Ben jij zo’n pechvogel die tijdens de zwangerschap last krijgt van migraine? We bidden voor je.

10. Wanneer je moet vasten voor een glucosetest

Iedereen weet dat zwangere vrouwen de hele dag honger hebben. Dus stel je de pijn en de emotionele hel die ze doorgaat wanneer ze 12 uur NIETS mag eten even voor. Hoe moeten we leven? Hoe?

11. Wanneer je geen wijn mag drinken

Je bent chagrijnig, emotioneel, kortademig, kunt niet soepel bewegen en je voeten zijn zodanig opgezwollen dat het net een soort broodjes lijken. Het enige wat je kan redden op dit moment is een glaasje wijn. En dat mag je niet. Vaarwel, wrede wereld.

12. Wanneer je de slijmprop ziet

Wanneer er opeens een bloederig slijm-iets uit je vagina komt zetten vraag je je éven af of je wel een mens bent. En weet je vrij zeker dat dit nog een soort late consequentie moet zijn van iets dat je ongemerkt hebt opgelopen in je wilde twenties. Want: WTF.

13. Weeën

Aan dit punt hoeven we niet heel veel woorden vuil te maken. Iedereen weet dat weeën oorspronkelijk zijn bedoeld om vrouwen te martelen en dat je op het moment van de bevalling af en toe het gevoel hebt dat je ‘softly’ wordt gekild.

14. Wanneer je de baby ziet

Als je alle fysieke en emotionele uitdagingen en pijn toch hebt weten te overleven, krijg je de ultieme beloning: je prachtige, perfecte kindje. Je staat versteld en denkt niet meer aan doodgaan. Nee, je bent ervan overtuigd dat je al dood bent en zojuist naar de hemel bent gestegen, want dit gevoel is onbeschrijfelijk. En je hebt een levensecht engeltje in je armen. Kan niet anders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mom.me

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme