Heb je een relatie met een perfectionist? Zo ga je daar het best mee om

Algemeen Susan Dalstra 6 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Een relatie hebben met een perfectionist heeft z’n voor- en nadelen. De keuken is altijd smetteloos, de boekenplank is op kleur gesorteerd en de voorraadkast altijd vol. Maar: immer voldoen aan die hoge verwachtingen brengt nogal een druk met zich mee – en dat is niet altijd gezellig.

Voor de momenten waarop dat perfectionisme meer neigt naar kritisch en controlerend dan schattig en je gillend gek wordt, hebben we drie tips om het thuis een beetje leuk te houden. Voor iedereen fijn.

1. Wees een beetje doof

Voor iedere relatie geldt eigenlijk: soms is het voor alle partijen beter om te doen of je iets niet gehoord hebt. Als iemand iets onaardigs zegt, is het soms gewoon beter om even uit te tunen. Boos of geïrriteerd reageren brengt je zelden verder. Dat gemopper over kalkaanslag of een ongeordende sokkenla betekent niet dat je meteen actie hoeft te ondernemen. Soms moet de perfectionist een beetje stoom afblazen en doet ‘ie dat zo. Lekker laten gaan is soms de beste optie.

2. Onthou: het ligt niet aan jou

Als je te maken hebt met een hyperkritische geliefde, is het belangrijk om je eigen waarde te weten. Erken je eigen prestaties en herinner hem eraan dat jullie een team zijn. Wees ook zijn grootste cheerleader en laat zo zien dat je hetzelfde terug verwacht. Weet dat dat kritische niet met jou te maken heeft, maar te maken heeft met het stemmetje in z’n eigen hoofd.

3. Ontvang het met genegenheid

Als je partner narrig is omdat de vaatwasser niet is ingeruimd ‘zoals het hoort’ kun je op twee manieren reageren: met woede of begrip. Probeer nieuwsgierig te zijn en echt te begrijpen hoe je partner denkt. Door te begrijpen waarom hij op een bepaalde manier reageert, kun je veel liefdevoller reageren. Deed hij het voor zijn ouders bijvoorbeeld nooit goed genoeg terwijl ‘ie duidelijk de beste is? Ahh: zo zie je dat hijzelf weliswaar niet perfect, maar wel heel lief is.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme