Déze 10 dingen vinden zowel mannen als vrouwen woest aantrekkelijk (volgens de wetenschap)

Gezondheid Janne Vogel 6 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Je hebt er waarschijnlijk nooit bij stilgestaan, maar je voelt je niet zomaar aangetrokken tot bepaalde personen. Aantrekkingskracht heeft namelijk verrekte veel met de wetenschap te maken (ja, écht). De volgende 10 dingen zorgen er (onbewust) voor dat we iemand sexy vinden.

Natuurlijk ben je dol op de mooie ogen en schattige lach van je partner, maar zijn knappe gezicht is niet het enige wat jou aantrekt. Uit onderzoek komt dat mensen vooral zwichten voor de volgende kenmerken:

Symmetrie

Wanneer je beschrijft hoe knap iemand is is de kans erg klein dat je benoemt hoe symmetrisch hij wel niet is. (‘Hij is zó symmetrisch, echt prachtig!’) En dat terwijl uit verschillende onderzoeken blijkt dat symmetrie – hoe goed beide kanten van iemands gezicht en lichaam matchen – bepaalt hoe aantrekkelijk we iemand vinden. Niemand is perfect symmetrisch, (want perfect bestaat niet) maar toch geldt: hoe symmetrischer hoe beter.

Een perfect BMI

Je body mass index (BMI) wordt bepaald door de relatie tussen je lengte en je gewicht. Je kunt je BMI makkelijk berekenen via internet (google dus vooral even). Uit onderzoek blijkt dat een BMI van 20,85 bij vrouwen het meest aantrekkelijk wordt gevonden. Mannen zien vrouwen met dit BMI als gezond én als goed materiaal voor de voortplanting. Uit ander onderzoek komt dat vrouwen met brede heupen ook eerder als potentiële voortplantings-partner worden gezien. Dus: love je curves.

Lange/korte benen

Raar maar waar: bij het vrouwenlichaam zien we het liefst lange benen, maar bij mannen vinden we benen met dezelfde lengte als hun torso ideaal. Volgens de wetenschap komt dat omdat korte benen mannen een meer gespierde look geven. En gespierder = mannelijker. Daarom houden we ook zo van brede schouders.

Gezichtsvorm

We krijgen het allemaal heet van een man met een goede, sterke kaaklijn (sexy!), maar de reden hierachter is wat onbekender. De wetenschap legt uit dat de hormonen oestrogeen en testosteron verantwoordelijk zijn voor de botstructuur in de gezichten van zowel vrouwen als mannen. Als vrouwen smalle wenkbrauwen, een smalle kin en opvallende ogen hebben, worden ze als vruchtbaar gezien. Hetzelfde geldt voor mannen die een goede kaak en grote wenkbrauwen hebben. We zijn dus eigenlijk net dieren, op zoek naar een goed vruchtbare wederhelft.

LEES OOK: 7 redenen waarom mannen met een zus de perfecte partner zijn

Littekens in het gezicht

Ook een vreemde: vrouwen vinden littekens in het gezicht van een man vaak aantrekkelijk. Zolang het de juiste littekens zijn, dat wel. Opvallend: een litteken dat eruit ziet alsof het is ontstaan in een gevecht maakt een man aantrekkelijk voor een relatie op korte termijn, maar is op lange termijn juist minder positief. Voor een echt lange relatie gaan de vrouwen namelijk liever voor ‘onbeschadigde’ mannen. Zij zien er zorgzamer uit (of komen zo over) en zijn daarom meer geschikt als levenspartner.

Een ‘sexy’ stem

Deze gaat weer helemaal over hormonen. Een lage stem wordt bij mannen geassocieerd met meer testosteron en een hoge stem bij vrouwen is typisch vrouwelijk. Toch gaat het niet alleen om toonhoogte. Een hoorbare ademhaling tijdens het praten wordt bij zowel mannen als vrouwen als aantrekkelijk gezien, en het blijkt dat vrouwen een monotone stem bij mannen heel sexy vinden. Uit onderzoek is gebleken dat een stem heel veel uitmaakt. Je kunt iemand die je niet ziet maar alleen hoort woest aantrekkelijk vinden. Wanneer je iemand ziet én hoort tegelijk zul je meer letten op de visuele en vocale combi, en verliest de stem een klein beetje kracht. Toch blijft een fijne stem ontzettend belangrijk.

Matchende genen

Ooit gehoord dat getrouwde stellen vaak op elkaar lijken? In dit grapje zit vaak een kern van waarheid. Vroeger trouwden mensen namelijk volop met mensen van dezelfde afkomst, en ook wij doen dit nog regelmatig. Op een of andere manier voelen we ons aangetrokken tot dingen die we al kennen, omdat we ons daar automatisch comfortabeler bij voelen. Daarnaast zien we overeenkomsten als iets gunstigs voor eventuele kinderen. Lekker dierlijk weer.

Onbaatzuchtigheid

Het draait zeker niet alleen om uiterlijk – onderzoek wijst uit dat ook onbaatzuchtig gedrag iets is waar vrijwel iedereen als een blok voor valt. Heel vroeger was dit al een van de kwaliteiten die onze voorouders zochten in een partner, en vandaag de dag vinden we het nog steeds hot. Iemand die niet alleen op zijn eigen voordeel uit is en zorgt voor zijn medemens is op lange termijn namelijk sowieso een goede partner/ouder. Toch?

Interessant-zijn

De wetenschap heeft genoeg redenen gevonden die verklaren waarom we ‘saaie’ mensen onaantrekkelijk vinden. De voornaamste reden: ons brein heeft een korte aandachtsboog, dus zodra we ons vervelen, willen we verder. Of het nou gaat om een TV-zender, een liedje op Spotify of een persoon. Skip. Bij interessante personen blijft onze aandacht hangen.

Vertrouwen

Al deze eigenschappen zijn leuk en aardig, maar wat zoeken we nou écht in een partner? Volgens onderzoek zijn zowel mannen als vrouwen vooral op zoek naar vertrouwen. Omdat vertrouwen voor vrijwel álles belangrijk is op de lange termijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rd.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme