Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 9 apr 2018
Leestijd: 4 minuten

Casey: ‘Ik kan niet op dezelfde manier van mijn twee kinderen houden’

Evenveel? Kan. Op dezelfde manier? Nee. Moeder Casey Huff deelde een post waarin ze toegeeft dat ze niet op dezelfde manier van haar kinderen houdt. Iets wat je als moeder van meer dan een kind éigenlijk niet mag zeggen.

Casey heeft twee zoontjes en deelde haar gevoelens wél. De liefde voor je kinderen is volgens haar namelijk niet zomaar een hoeveelheid die je kunt berekenen. En daar kunnen wij ons zeker in vinden.

Evenveel houden van

Op haar populaire Facebookpagina Etched In Home plaatste Casey een post waarin ze de liefde voor haar twee zoontjes beschrijft. Ze begint de post gelijk met de harde waarheid: toen ze zwanger was van haar tweede zoontje was ze heel bang dat ze niet evenveel van hem zou houden als van haar eerste zoontje. ‘Hoe kon ik genoeg ruimte maken in mijn nu al zo grote hart voor nóg een kindje?’, schrijft ze. ‘Hoe kon ik voor de nieuwe baby dezelfde overweldigende liefde voelen?’ Toen haar zoontje werd geboren, kwam ze er al snel achter dat het kon. Er was genoeg ruimte in haar moederhart voor de nieuwe baby. Meer dan genoeg zelfs.

Hetzelfde

Wel geeft ze toe dat ze niet ‘hetzelfde’ van ‘m houdt als van haar eerste zoontje. En dat komt puur omdat ze niet alleen van haar kinderen houdt omdat ze ‘van haar’ zijn, maar om de personen die ze zijn. In haar bericht volgt een opsomming waarin ze de verschillende goede eigenschappen van beide zoontjes benoemt. En dat vinden we heel lief.

‘Ik hou van mijn oudste als de perfecte kopie van de beste man die ik ken; zijn vader. Ik hou van mijn kleinste voor de manier waarop zijn glimlach lijkt op die van mij, zijn volle lippen en het spleetje tussen zijn voortanden.
Ik hou van mijn oudste als mijn sidekick; altijd in voor avontuur en nieuwe dingen. Ik hou van mijn kleinste voor zijn knuffels; voor hoe hij lekker tegen me aan komt liggen en zijn lichaam tegen de mijne aandrukt.
Ik hou van de mooie glans in de ogen van mijn oudste en van het feit dat hij al zoveel wijzer is dan een ander kind van twee. Ik hou van mijn kleinste voor de manier waarop zijn blauwe ogen schitteren van blijdschap als hij naar de grote wereld om zich heen kijkt…’

Het bericht sluit ze af met een vergelijking: ‘Ik hou van ze zoals ik van zon- en maanlicht houd; niet van de een meer dan van de ander. Van allebei net zoveel, alleen nooit hetzelfde.’

LEES OOK: Onderzoek: je broer of zus bepaalt hoe aardig en empathisch jij bent

Taboe

Er wordt van ouders verwacht dat ze voor elk kind dezelfde liefde voelen; een voorkeur hebben is uit den boze. Volgens psycholoog Anoek Drieman van Praktijk Kind & Ouder komt dit vooral door de vele regels waar ze van zichzelf aan moeten voldoen. ‘Er zijn ontzettend veel ongeschreven regels over het ouderschap en er rust een taboe op het niet evenveel houden van al je kinderen. De angst voor afkeuring maakt dat ouders vaak schrikken als ze bij het ene kind een ander gevoel hebben dan bij de ander.’

En dat terwijl het anders houden van je kinderen, zoals Casey dat doet, helemaal niet betekent dat je niet evenveel van ze houdt. ‘Het is belangrijk om te beseffen dat je het houden van niet kunt berekenen’, vertelt Anoek. ‘Je houdt niet van je ene kind een 6 en van je andere kind een 7. Zo werkt het gewoon niet.’

Voorkeur

Toch kan het zijn dat je een voorkeur hebt voor een van je kinderen. Bepaalde gedeelde interesses en eigenschappen kunnen ervoor zorgen dat je met het ene kind een betere band hebt dan met de ander. En daar rust een groot taboe op. Ouders hebben het gevoel dat dit eigenlijk niet ‘mag’ en kunnen worstelen met hun gevoelens. Anoek raadt aan sowieso niet te zwijgen: ‘Door je gevoelens op te kroppen kun je boos worden op jezelf en er echt last van krijgen.’ Maak jezelf dus niet gek en zoek hulp als je merkt dat je er mee zit. Iedere ouder wil het perfect doen, maar perfect bestaat niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme