De suikertest als je zwanger bent: wat is het en waarom is het soms nodig?

Gezondheid Laurien Bleeker 19 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Rond de periode dat je zo’n 24 weken zwanger bent, kan zwangerschapsdiabetes ontstaan. In dat geval maakt je lichaam niet genoeg insuline aan om suiker in je bloed af te breken en deze extra suikers gaan dan rechtstreeks naar de placenta, en dus naar je baby.

Bij een indicatie van zwangerschapsdiabetes kan je verloskundige voorstellen om een suikertest te doen. Hieronder leggen we je uit wat dat inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Deze vorm van suikerziekte komt alleen voor tijdens zwangerschappen en verdwijnt daarna ook zomaar weer. Je lichaam maakt voor deze periode te weinig insuline aan waardoor er te veel suiker in je bloed blijft zitten. Dit gaat weer naar de placenta, waardoor je baby bijvoorbeeld erg groot kan worden aan het einde van de zwangerschap.

Als je zwangerschapssuiker hebt, sta je dan ook extra onder controle. Verder zal je een bepaald dieet moeten volgen en voldoende moeten bewegen. Het kan uiteindelijk zo zijn dat een natuurlijke bevalling een stuk lastiger zal gaan door de grootte van je kindje.

Na de geboorte van je baby zal hij zelf ook te veel insuline aanmaken waardoor de bloedsuiker daalt. Het is hierbij opletten geblazen want een te lage bloedsuiker is gevaarlijk voor je kindje. Je baby zal dus ook extra gecontroleerd worden na de bevalling.

Ook lopen zowel jij als je kindje later meer risico op het krijgen van diabetes type 2. Én je loopt meer risico op het krijgen van een postnatale depressie.

Kan iedereen zwangerschapsdiabetes krijgen?

Ongeveer een op de vijftig zwangeren krijgt suikerziekte tussen de 24 en 28 weken zwangerschap. Je hebt wel meer kans op zwangerschapsdiabetes als:

  • je al voor de zwangerschap te zwaar was
  • suikerziekte in je familie zit
  • als je cholesterol of bloedsuiker te hoog is
  • als je eerder een baby kreeg van meer dan 4500 gram
  • als je in een vorige zwangerschap ook suikerziekte had.

Ook kan het afhangen van je afkomst. Volgens het Diabetesfonds loop je een groter risico op zwangerschapsdiabetes wanneer je van Hindoestaanse, Arabische of Noord-Afrikaanse afkomst bent.

Hoe herken je zwangerschapsdiabetes?

Wanneer als de verloskundige inschat dat je een grote baby bij je draagt of als je veel vruchtwater hebt, kan dit duiden op zwangerschapssuiker.

Soms merk je zelf helemaal niet dat je suikerziekte hebt. Er zijn wel symptomen waar je op kan letten, al komen die op zich ook vaker voor tijdens gezonde zwangerschappen, dit zijn: vaak moeten plassen, moe zijn en veel dorst hebben en veel behoefte aan drinken.

Wat houdt een suikertest in als je zwanger bent?

Als je zelf de symptomen zoals hierboven ervaart of je valt in de zogenaamde risicogroep, dan kan de verloskundige voorstellen om een suikertest te doen (dit is overigens niet verplicht!). Ze heeft dan namelijk een indicatie dat je misschien zwangerschapsdiabetes hebt.

De suikertest, oftewel de glucose-tolerantietest, gaat als volgt: vanaf een uur of tien de ‘s avonds moet je nuchter blijven en de volgende ochtend laat je bloedprikken. Je mag in de tussentijd dus niks eten of drinken behalve water.

Na deze eerste prik krijg je een suikerdrankje dat je in een keer moet opdrinken. Na twee uur wachten in de wachtkamer wordt je bloed weer geprikt. Je kan je wat slaperig gaan voelen, maar dit hoeft niet.

Na deze tweede prik mag je naar huis en na een paar dagen ontvang je de uitslag van de test. Als je lichaam goed reageerde op het suikerdrankje is er niets aan de hand. Is de uitkomt dat je zwangerschapsdiabetes hebt, dan zal je een bepaald dieet krijgen en in sommige (ernstige) gevallen moet je insuline prikken.

De groei van je baby zal in de gaten gehouden worden en tegen de tijd dat je moet bevallen zal je samen met de verloskundige of gynaecoloog bespreken wat je beste opties zijn.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme