Zware tijden in Handen aan de couveuse: ‘Soms voelt het alsof ik geen kind heb’

Kinderen Laurien Bleeker 22 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

In het EO-programma Handen aan de couveuse volgt Anne-Mar Zwart ouders met veel te vroeg geboren of ernstig zieke baby’s. De kindjes liggen op de IC Neonatologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Vorige week zagen we dat het niet goed ging met moeder Jennifer, die vecht voor haar leven. En dat terwijl ze haar baby, Vajèn, nog nooit gezien heeft. Ook nu weer zijn het zware tijden in Handen aan de couveuse.

In de laatste aflevering volgt het programma Anouk en Quinten die eindelijk zwanger zijn na een jarenlange wens en vele miskramen. Zal de keizersnede van de eeneiige tweeling van Anouk en Quinten dit keer wél doorgaan?

Zware tijden in Handen aan de couveuse voor baby Ace

Nieuw in deze aflevering zijn de jonge ouders Ashley en Thomas en hun te vroeg geboren baby Ace. Het kleintje was zo ziek na de geboorte dat hij al na drie weken een zware operatie heeft moeten ondergaan en nu een stoma heeft. Gelukkig gaat het stapje voor stapje beter met Ace. Moeder Ashley vertelt over de vroeggeboorte van Ace: “Ik ben 22, dan denk je: dat gebeurt mij niet.” En later vertelt ze geëmotioneerd: “Soms voelt het alsof ik geen kind heb, als ik zonder hem thuis ben.” Ze heeft het er zwaar mee dat ze haar zoontje niet bij zich heeft. Kijkers vinden herkenning in de documentaire.

Hoe gaat het nu met Vajèn en moeder Jennifer

Nadat ze wekenlang in een kunstmatige slaap lag, is moeder Jennifer eindelijk wakker. En het gaat steeds beter met haar. Iets waar de artsen bijna geen rekening meer mee hadden gehouden. Haar baby is met een keizersnede ter wereld gekomen toen zij zelf nog in coma lag. Jennifer vertelt: “Ik had opeens een kind. Ik weet het laatste moment dat ik zwanger was niet eens meer.” Ze heeft haar andere twee dochters al heel lang niet gezien en vertelt in tranen dat ze ze zo mist.

Gelukkig mogen ze snel met z’n allen naar huis. Vader Bonito is natuurlijk heel erg blij en opgelucht dat het beter gaat met zijn vrouw en dochter: “Ze hebben allebei zo hard lopen vechten, dat ze nu samen tijd kunnen doorbrengen had niemand verwacht. Dat ze nu samen kunnen zijn is heel mooi.”

Ook de kijkers leven mee met het gezin:

De eeneiige tweeling wordt geboren

Anouk mag eindelijk haar keizersnede ondergaan. We zien hoe ze een ruggenprik krijgt. Vervolgens begint het team aan de keizersnede. Hoe het gaat met de kleinste baby is nog spannend, zij kreeg te weinig voeding binnen in de buik. Kort achter elkaar wordt de eeneiige tweeling geboren: Jessie en Laurie.

Baby Jessie is nog erg klein (1685 gram) en moet daarom naar de afdeling neonatologie, maar gelukkig niet voor lang. Ze mogen snel samen naar huis en genieten van het gezinsleven. “Het voelt alsof het altijd al zo is geweest”, vertelt moeder Anouk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme