Onzekerheid en slecht nieuws in Handen aan de couveuse: ‘Ik ben bang om haar te verliezen’

Kinderen Laurien Bleeker 15 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

In het EO-programma Handen aan de couveuse volgt Anne-Mar Zwart ouders met veel te vroeg geboren of ernstig zieke baby’s. De kindjes liggen op de IC Neonatologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Vorige week zagen we moeder Jennifer, die in haar kunstmatige slaap beviel van dochtertje Vajén. Ook volgt het programma Lianne en John, met hun dochtertje Edith. Maandenlang ligt hun baby in de couveuse en leven de ouders tussen hoop en vrees.

Veel ouders krijgen slecht nieuws in deze aflevering van Handen aan de couveuse. Zo zien we deze aflevering hoe het gaat met baby Vajén en haar moeder en vader Bonito die het duidelijk zwaar heeft. Ook volgen we baby Edith weer: haar ouders krijgen slecht nieuws te verwerken. En we zien ouders Anouk en Quinten, die een eeneiige tweeling verwachten. Ook zij krijgen niet te horen waar ze op hoopten.

Slecht nieuws voor de ouders van Edith

Op de dag dat baby Edith naar huis zou mogen, krijgen haar ouders slecht nieuws te verwerken. Edith lag alweer een tijdje op de gewone kinderafdeling, maar daar komt helaas verandering in. Edith moet namelijk weer met spoed worden opgenomen op de intensive care, omdat ze stopte met ademen. “Het blijft een hele slechte film waar je in zit”, zegt Moeder Lianne in tranen. “Iedere keer probeer je vertrouwen op te bouwen dat het goed komt en dat wordt dan zo hard onderuit gehaald. Ik weet niet hoe het verder zal gaan.” Ook zegt ze: “Ik ben gewoon heel bang. Maar ja, uiteindelijk moeten we toch weer vertrouwen gaan krijgen, maar dat is moeilijk.”

Kijkers leven mee met de sterke ouders:

De vader van Vajén maakt zich ernstige zorgen

Ook de vader van de veel te vroeg geboren Vajén krijgt slecht nieuws te verduren. Echter gaat dit niet om zijn dochter, maar om de moeder van het meisje. Zijn vrouw wordt namelijk in een kunstmatige slaap gehouden. Door corona heeft ze ernstig hartfalen en het gaat steeds slechter met haar. Keer op keer krijgt vader Bonito slecht nieuws te horen en hij is zichtbaar aangedaan.

De artsen besluiten dat ze baby Vajén even bij haar moeder neer gaan leggen, huid op huid. Dit is de eerste keer dat moeder en dochter elkaar ontmoeten. Vader Bonito vertelt emotioneel: “Ik koester dat moment wel, want ik denk dat het wel eens een van de laatste keren kan zijn dat we als gezin bij elkaar zijn. Dat is wel lastig… Ik ben wel bang om haar te verliezen. Ik zou er niet aan moeten denken dat ze haar eigen dochter niet leert kennen en mijn dochter haar mama niet. Dat is wel mijn grootste angst.” Ook de kijkers van het programma leven intens met het gezin mee:

Nog meer slecht nieuws in Handen aan de couveuse

Ouders Anouk en Quinten zijn er klaar voor om hun eeneiige tweeling op de wereld te zetten. Dit gaat door middel van een keizersnede omdat één van de meisjes erg in groei achterblijft. De reden daarvan is dat de meisjes de placenta delen en er meer voedingsstoffen naar de andere baby gaat. De ouders wachten urenlang tot ze worden opgeroepen en krijgen dan helaas het verlossende woord: er is geen bedje over en dus gaat de keizersnede niet door. Moeder Anouk reageert met een stalen gezicht: “Ja, het zou ook gek zijn als het allemaal volgens plan gaat.”

Angst en verdriet in Handen aan de couveuse: ‘Zo klein en zo kwetsbaar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme