Miranda’s gezin is een culturele mengelmoes: ‘In Brazilië douchen ze meerdere keren per dag’

Persoonlijk Lisa van den Akker 22 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Miranda vormt met haar zoontje Noah (10 maanden) en haar Braziliaanse vriend een multicultureel gezin. Aan Famme vertelt ze over de cultuurverschillen die ze tegenkomt bij het verzorgen en grootbrengen van haar zoontje én hoe ze daarmee omgaat.

“Mijn vriend heeft de Braziliaanse cultuur meegekregen. Er stroomt Braziliaans, Portugees en Italiaans bloed door zijn aderen. Ik zelf ben geboren in West-Friesland en opgegroeid in het Noord-Hollandse Alkmaar. Alhoewel ik een Nederlandse vader en moeder heb, is mijn achternaam Portugees. Als klap op de vuurpijl is Noah geboren in Malaga (Spanje). Al met al een culturele mengelmoes.”

Cultuurverschillen in achternamen

“Snel nadat we erachter kwamen dat ik zwanger was kwamen we de eerste cultuurverschillen al tegen. Namelijk bij het uitkiezen van namen. Al lopend over het strand hebben vele namen de revue gepasseerd. Vervolgens hadden we het ook over de achternaam van onze baby. In Nederland is het nog steeds heel gebruikelijk dat de baby de achternaam krijgt van de vader, maar dat is in Brazilië anders. Mijn vriend heeft twee achternamen, eerst de naam van zijn moeder en daarna de naam van zijn vader. In Spanje is het ook gebruikelijk dat de baby allebei de namen krijgt, maar dan andersom, eerst de naam van de vader en dan van de moeder.

Ik heb altijd gezegd dat ik graag zou wensen dat onze baby mijn achternaam zou krijgen. Ik heb een speciale achternaam die wereldwijd niet veel voorkomt. Het zijn twee namen die ooit aan elkaar zijn ‘geplakt’ en zo is de naam generatie op generatie overgedragen. Het zag ernaar uit dat onze achternaam bij onze generatie zou gaan stoppen. Gelukkig was mijn vriend het ermee eens dat ons kleintje mijn achternaam zou krijgen. We hebben besloten om zijn eerste achternaam eraan toe te voegen.”

Badderen

“Een ander opmerkelijk cultuurverschil zijn de douchegewoontes. In Brazilië is het heel gebruikelijk om meerdere keren per dag te douchen. Gebleken is dan ook dat een gemiddelde Braziliaan veel meer water gebruikt dan een Nederlander. Naast dat dit te maken heeft met het klimaatverschil, het is er immers veel warmer, vinden Brazilianen persoonlijke hygiëne en verzorging zeer belangrijk

Het is in de cultuur ingesleten. Mijn vriend wil daarom ook graag dat Noah minimaal één keer per dag in bad gaat. Er wordt dan ook echt de tijd genomen voor het badritueel. Onze kleine geniet daar overigens enorm van. Met een speciale babyspons wordt hij goed gewassen.”

Eten

“Qua voeding liggen we, ondanks de cultuurverschillen, helemaal op een lijn. Alhoewel onze achtergrond op dit gebied letterlijk en figuurlijk een wereld van elkaar verschilt. Ik ben opgegroeid met aardappels, groente en vlees. Mijn vriend is macrobiotisch groot gebracht. Macrobiotiek is een voedings- en gezondheidsleer die berust op ideeën uit het zenboeddhisme. Overigens is dit niet gebaseerd op de Braziliaanse cultuur, maar op de persoonlijke voorkeur van zijn ouders.

Noah is nu tien maanden oud. We willen hem zoveel mogelijk verschillende smaken laten proeven voor zijn eerste verjaardag. We bereiden zijn eten meestal in een snelkookpan (caldero de presto). Zelf had ik hier totaal geen ervaring mee, maar in Brazilië vind je in ieder keuken een snelkookpan terug. Zoals het woord al zegt, de snelkookpan neemt een stuk minder tijd in beslag om groenten te koken. Daardoor behouden de groenten hun voedingsstoffen.

Het was dus het idee van mijn vriend om een snelkookpan aan te schaffen en de voeding voor Noah in deze pan te bereiden. We proberen zijn eten zoveel mogelijk vers op te dienen. Natuurlijk houden in de gaten welke producten hij wel mag en met welke voedingswaren we nog even moeten wachten.

Hij heeft tot nu toe al kennis mogen maken met linzen, bonen, kikkererwten, pasta, (zoete)aardappel en rijst. Qua fruit geven we hem exotische vruchten zoals papaya, mango en vijgen, maar ook meloen, sinaasappel en kiwi staan regelmatig op het menu. Dit heeft er enerzijds mee te maken dat we hem willen laten kennis maken met de veel verschillende smaken. Anderzijds doen we het ook omdat Noah last had van obstipatie. Linzen, zoete aardappel, vijgen, papaya en kiwi zijn voedingsstoffen die laxerend werken.”

Braziliaanse kinderliedjes en carnaval

“Muziek, en dan natuurlijk vooral kinderliedjes, zijn een groot onderdeel van het dagelijks bestaan bij ons thuis. Zodra mijn vriend thuis is worden er Braziliaanse kinderliedjes opgezet. Daar hoort dansen natuurlijk ook bij. Hoe klein Noah ook is, hij krijgt nu al mee dat muziek en dans een onderdeel is van zijn leven. De Nederlandse kinderliedjes ontbreken overigens niet. Ik moet mijn geheugen weer een beetje opfrissen maar dankzij Spotify en YouTube ken ik de songteksten van de bekendste kinderliedjes weer uit mijn hoofd.

Daarnaast is Carnaval natuurlijk hét feest waar Brazilië wereldwijd om bekend staat. Ondanks dat wij niet in Brazilië wonen wilde mijn vriend dit op afstand toch vieren. Afgelopen jaar was zijn idee om een carnavals outfit te kopen voor Noah. In de toekomstige jaren zal Noah dus (op afstand) carnaval mee vieren in Brazilië. Hoe zal hij het vinden? Zal het carnaval vieren in zijn genen zitten? Ik ben benieuwd.”

Miranda is mental health coach en blogt regelmatig over haar persoonlijke leven op haar website.

Julia (28) is bevallen tijdens Carnaval: ‘De hele straat was afgesloten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme