Zo kun je je peuter positief ‘straffen’

Kinderen Redactie 3 apr 2019
Leestijd: 5 minuten

Als je peuter je gillend gek maakt met zijn gedrag, is het verleidelijk om te dreigen met straf en je peuter in de hoek te zetten. Maar is ouderwets straffen wel zo effectief? En kun je dit niet anders aanpakken? Pedagoge Emmeliek Boost legt het uit hoe je je peuter positief kunt ‘straffen’.

Tip 1: Straf zo min mogelijk

Hoewel je denkt dat straffen helpt om je kind te corrigeren, kun je je daar flink in vergissen. Na de zoveelste: ‘Mama zegt het nog één keer en anders ga je naar de gang!’, zakt de moed je in de schoenen. En het effect op je kind? Je kind past zijn gedrag niet aan, maar hij blijft de grenzen uitdagen, kijkt en wacht of je het wel of niet goed vindt. Straf dus alleen wanneer nodig en spreek op andere momenten je kind op een positieve manier aan op zijn gedrag.

Tip 2: Positieve benadering

Probeer niet te blijven hangen in je rol als politieagent. Leer je kind zich aan de regels te houden door te vertellen wat juist wel mag. Zo help je je kind op een positieve manier op het goede spoor. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen ‘Blijf van die I-pad af’ of ‘Goed zo, de I-pad hoort op de tafel en mama legt die samen met jou terug op de tafel’.

Tip! Wil je meer informatie over alternatieven voor straffen en hoe je dat kunt pakken? Lees dan ons artikel ‘Dit kun je beter doen dan je kind straffen’

Tip 3: Wees duidelijk

Vaak vergeet je dat je kind nog maar een peuter is. Termen als ‘nu ga je luisteren!’ en ‘doe eens lief!’ zeggen je peuter weinig. Want wat bedoelt mama precies? Als je veel van deze onduidelijke termen gebruikt, heb je kans dat je kind slecht gehoorzaamt. Simpelweg omdat hem niet duidelijk wordt uitgelegd hoe hij dan lief moet doen. Wees daarom zo concreet mogelijk en geef geen vage of te moeilijke opdrachten. Je zult zien dat het je een hoop gemopper scheelt.

Tip 4: Kies een passende straf

Natuurlijk moet je af en toe streng zijn voor je kind en een straf bedenken. Maar voor straf geen toetje, terwijl het speelgoed door de kamer vliegt is niet logisch. Misschien denk je dat het helpt omdat je peuter altijd gek is op zijn toetje, maar het helpt hem niet in te zien waarom hij niet met het speelgoed mag gooien. In dit geval is bijvoorbeeld het speelgoed terug in de speelgoedbak leggen een goede straf.

Tip 5: Blijf niet in je boze bui hangen

Als je boos bent op je peuter, is het logisch dat je een tijdje geïrriteerd blijft. Maar vergeet niet, je peuter leeft in het moment. Dus zit je peuter na een paar boze buien nu lief te spelen, vergeet dan niet hier wat positiefs over te zeggen. Boos gedrag nu hij alweer lief aan het spelen is, is voor je kind verwarrend. Juist jouw positieve bevestiging houdt je peuter in het gareel.

Tip! De beste manier om je kind zelfverzekerd te laten opgroeien, is door hem positief te stimuleren. Meer tips om je kind zelfverzekerd op te voeden lees je hier.

Tip 6) Time-out als pauze

Een time-out is een goede manier om je peuter weer rustig te krijgen. Gebruik een time-out als pauze en niet als straf of dreigement. Het werkt alleen als jij rustig blijft, de leiding neemt en vertelt wat de bedoeling is. Pak zijn hand en zeg ‘Bas, gillen mag niet. Nu gil je weer en daarom moet je even op de bank zitten.’ Na een korte pauze zeg je: ‘Nu hoor ik je gewoon praten, goed zo, dat is precies wat ik wil!’

Tip 7) Werkt sorry zeggen?

Op jouw aandringen volgt de ‘Soooorry!’ van je kind. Dit heeft misschien voor jou nut, maar kinderen onder de 4 jaar kunnen niet reflecteren op hun wangedrag. Sorry zeggen is dus een loze kreet, die alleen wordt gezegd omdat het moet. Sta dus niet gek te kijken als je peuter het gedrag gewoon herhaalt. ?

Tip 8) ‘Ik ben stout, dus ik doe stout’

Krijgt je kind vaak straf, dan gaat je kind vanzelf denken: ‘ik ben stout’. Kinderen gedragen zich vervolgens vaak naar dit negatieve zelfbeeld. Natuurlijk moet je het je kind vertellen als hij stout is. Maar vertel je kind ook wat je wel wilt. En geef een complimentje als hij zich goed gedraagt. Zo leert je kind dat gehoorzamen veel meer plezier oplevert!

Tip! Je wilt het niet maar soms kun je jezelf niet beheersen. Lees in ons artikel hoe je stopt met schreeuwen.

Tip 9) Herhaal de regels niet

Als je peuter boos of verdrietig is, heb je misschien de neiging om de regels te gaan herhalen. Op dit moment heeft je kind daar absoluut geen behoefte aan. Benoem liever het verdriet of de boosheid. Zeg bijvoorbeeld: ‘Mama ziet dat je boos bent, ik weet dat jij het liefst nu …’ Op deze manier krijg je echt contact met je peuter en zal hij sneller kalmeren dan dat je de regels blijft herhalen.

Tip 10)  Benader je peuter altijd positief

Natuurlijk is het goed om regels te handhaven. Kinderen hebben nu eenmaal behoefte aan grenzen, maar probeer het benaderen van je peuter positief te houden. Je kunt veel beter zeggen wat je wél wilt, dan schreeuwen wat je niet wilt. Dat begrijpt je peuter niet en zorgt voor nog meer onrust. Met een positieve aanpak heb je veel eerder resultaat en begrijpt je kind de regels ook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme