4 tips om een zelfverzekerd kind op te voeden

Kinderen Renée 23 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Je geeft je kind zoveel mee tijdens een opvoeding. Liefde is een belangrijk onderdeel daarvan, maar daarnaast is de kans groot dat je graag een zelfverzekerd kind opvoedt. Of tenminste, je doet je best om je kind zelfvertrouwen te geven. Maar hoe krijg je dat precies voor elkaar? Hierbij vier tips om je op weg te helpen.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een zelfverzekerd kind op te voeden. Volgens onderzoekers begint je kind zelfvertrouwen leren met een simpel woordje. Maak kennis met het ja-principe! Maar dat is natuurlijk niet het enige wat je kunt doen.

4 tips voor een zelfverzekerd kind

Mocht je kind nog een zetje in de rug nodig hebben, dan kunnen de volgende tips daarbij helpen.

1. Wees optimistisch

Niet iedereen is van nature een optimist. Sterker nog, het kan zo zijn dat je kind zich uit het veld laat slaan door tegenslagen. Als je kind oud genoeg is kun je focussen op de doelen die hij/zij wil bereiken in plaats van de dingen die niet goed gaan. Dus niet ‘Het komt wel goed’, maar maak een plan om iets wél te laten slagen.

Zo pas je mindfulness voor kinderen toe

2. Geef complimenten

Een zelfverzekerd kind heeft niet voor iedere scheet een compliment nodig. Geef lof wanneer het verdiend is. Ook als iets even niet goed gaat. Een wedstrijd niet gewonnen? Dan kun je alsnog zeggen hoe goed je kind op het veld was. Een goed cijfer gehaald? Dan wil je als moeder natuurlijk benadrukken hoe trots je bent dat je engel zo hard geleerd heeft en daardoor een mooi cijfer op het rapport terugziet.

3. Eigen keuzes maken

Je kan een (verlegen) kind helpen door hem of haar eigen keuzes te laten maken. Volgens de website Parents helpt dit om kinderen zelfvertrouwen bij te brengen. Je kind voelt zich zelfverzekerder door zijn of haar eigen goede oordeel.

Pas op, want deze dingen kunnen het zelfvertrouwen van je kind beschadigen…

4. Moedig avontuur aan

Nieuwe dingen proberen en het avontuur opzoeken is voor een zelfverzekerd kind makkelijker. Van een eigen broodje smeren (zonder ermee te bemoeien!) tot een nieuwe sport proberen: door een veilige situatie te creëren en vanaf de zijlijn toe te kijken help je je kind zelfvertrouwen bij te brengen. Laat je kind zijn of haar horizon verbreden.

7 tips om het zelfvertrouwen van je kind te versterken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ParentsWorking mother

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme