11 gewoontes die je huid ruïneren

Het is ongelofelijk hoe slecht sommige vrouwen hun huid behandelen. En dan hebben we het niet over een slof sigaretten wegwerken of wekelijks onder de zonnebank, maar te vaak exfoliëren, aan puistjes zitten om of geen anti-ageing producten gebruiken. Hieronder een lijstje, deze fouten maak jij niet meer:

1. Aan je huid pulken

Handen omhoog! Kijk, pukkels blijven hooguit een paar dagen zitten (max. een week), maar littekens van al het pulken en krabben blijven maanden tot zelfs jaren zitten. En dan hebben we het niet alleen over acne. Krabben is nooit goed, ook niet bij bultjes, korstjes of muggenbeten.

Heb je een vergrootglas nodig of sta jij tegen de spiegel geplakt? Dan gaat niemand anders dat plekje zien. Hetzelfde geldt voor haartjes. Kleine haartjes weghalen zorgt vaak voor pigmentvlekken, zeker bij vrouwen met een getinte huid. Laat je haar laseren als het echt een issue voor je is.

2. Aan je lippen likken, vaak

Er is een mythe die zegt dat wanneer je teveel lippenbalsem gebruikt, je eraan verslaafd kunt raken. We hebben het gecheckt: dat is niet waar. Deze mensen hebben gewoon een droge huid en missen het gevoel van de balsem als ze die niet op hebben. Wat wel verslavend kan zijn: je lippen likken. Als je je lippen op die manier vochtig houdt, maak je het eigenlijk alleen maar erger. Het mondwater droogt op waardoor je lippen nog droger voelen.

3. De een-keer-smeren-is-genoeg-mentaliteit

Een tijdje terug mocht ik een dermatoloog interviewen en sindsdien weet ik het zeker: er is niets dat een dermatoloog meer irriteert dan mensen die hun huid slecht beschermen. “Ik heb wel eens ouders die helemaal verbaasd bij mij komen dat hun kind tomaatrood is, ze hadden hem toch goed ingesmeerd vanochtend? Zo erg, want zonschade blijft de rest van je leven.” Mensen moeten begrijpen dat het belangrijk is om genoeg te gebruiken, vaak genoeg.

Factor 50? Zeker goed voor de kinderen (een kwartiertje in de schaduwzon zorgt al voor genoeg vitamine D), maar SPF30 volstaat voor jezelf. Deze filtert meer dan 95% van de UV-straling. Het nadeel is dat je hierdoor het idee hebt dat je beschermd bent. Een hoge SPF opsmeren wil niet zeggen dat je de rest van de dag niet meer hoeft te smeren. Breng een shotglass aan zonnebrandcrème aan, een half uur voordat je naar buiten gaat. Smeer opnieuw iedere twee tot vier uur. Wil je het zelf makkelijk maken? Tegenwoordig bevat foundation, concealer, bronzer, blush of lippenstift vaak ook een SPF factor.

4. Huidveranderingen negeren

Het is belangrijk om je huid in de gaten te houden en het geven wat het nodig heeft. Dat betekent luchtige, lichte, matte producten in de zomer en in de winter kies je voor de wat zwaardere, olie-achtige huidproducten. En behandel je huid vóórdat je ongesteldheid begint. Als je wacht totdat je een acne-uitbraak hebt, loop je al achter. Ook is het belangrijk om jezelf regelmatig te checken op gekke plekjes. Ga bij twijfel altijd naar een dermatoloog of huisarts, want melanoom-kanker kan goed behandeld worden mits snel ontdekt.

5. Te vaak exfoliëren

Natuurlijk is het lekker om je huid een superschoon gevoel te geven door middel van een magische borstel of een chemisch goedje. Maar veel vrouwen doen het helaas te vaak, waardoor al het scrubben heeft gezorgd voor een gevoelige, rode huid. Te vaak exfoliëren haalt de natuurlijke beschermlaag van je huid weg, wat betekent dat nieuwe huid nooit de kans krijgt om zich op te bouwen. Een keer per week scrubben is meer dan genoeg! Gebruik daarna een verzachtende crème.

6. Maar wat spul op je gezicht smeren

Het minste wat je kunt doen is je huidverzorgingsproducten in de juiste volgorde opsmeren, anders kun je het net zo goed niet opdoen. Geen idee hoe? Gebruik je meer dan twee producten dan doe je er goed aan om voor een skin-care lijn van een merk te gaan. Deze zijn bedacht om samen te werken. Een tip: mocht je een crème gebruiken met retinol, breng deze dan ‘s avonds aan. Zonlicht breekt namelijk het goedje af, zonde van je geld dus om als dagcrème te gebruiken.

7. Met make-up op slapen

Je weet dat het slecht is voor je huid, maar we herhalen het toch even: slaap niet met make-up op! Waarom niet?

1. Zou jij een masker van vuil, radicalen die je huid verouderen ‘s nachts opdoen? Wacht, dat heb je dus net gedaan.
2. Volgepropt met make-up en olie zien je poriën er groter uit. Als je ouder wordt en je huid minder elastisch, blijven ze groter.
3. Een laag rommel zorgt ervoor dat je huid niet natuurlijk kan herstellen.
4. Al die geblokkeerde poriën zorgen ervoor dat je nachtcrème zijn werk niet kan doen.

Te slaperig (of dronken) om langs de badkamer te gaan? Zorg dan dat je een pak met gezichtsreiningsdoekjes in je nachtkastje hebt liggen.

8. Anti-ageing producten negeren totdat je het ‘nodig’ hebt

Het is veel makkelijker om huidschade te voorkomen, dan het later goed te maken. Gebruik dus altijd producten met SPF30, wat je leeftijd ook is. Eind 20/ begin 30? Dan is retinol je beste vriend. Het ingrediënt, een vorm van vitamine A, werkt tegen rimpels én pukkels, maakt poriën vrij en boost je collageenproductie.

9. Alles van je nek naar beneden negeren

Hoewel jij als eerste die kraaienpootjes rond je ogen ziet, verklappen je nek, decollete en handen ook je leeftijd. Ga ook hier, net als voor je gezicht, voor producten met AHA’s, antioxidanten, retinol en peptiden. De huid is dun en reageert snel op zonschade/littekens en daardoor krijg je hier snel rimpels. Smeren dus!

10. Je producten in de badkamer bewaren

Toegegeven, dit is alles behalve de grootste fout die je kunt maken dus maak je geen zorgen. Toch tippen we het even: het is beter om je producten niet vlakbij je douche te zetten. Het water kruipt erin, samen met bacteriën. Zet je producten op een koele, donkere plaats zodat ze lang meegaan. Goed afsluitbaar medicijnkastje: goed, open kast: niet goed. Check af en toe de houdbaarheidsdatum, kijk naar de kleur. Ziet je crème er gek uit of ruikt hij niet meer lekker, dan is hij niet meer goed. Een tube met crème heeft altijd mijn persoonlijke voorkeur, omdat je dan niet dagelijks met bacterie-vingers in een pot hoeft. Vervang ook regelmatig je poederkwasten of was ze grondig met heet water.

11. Een product niet de kans geven

Geduld is een schone zaak. Vrouwen kopen regelmatig een product, gebruiken het een paar weken, zien geen resultaat en gooien het dan weg. Het maakt niet uit of de reclame heeft gezegd dat je in één week resultaat ziet. Het duurt nou eenmaal lang voordat onderliggende problemen wegwerkt, zoals zonschade of minder collageen. Om écht wat resultaat te zien moet je minstens zes weken uittrekken.

Famme deed deze test! 28 dagen voor een stralende huid

Reageer op artikel:
11 gewoontes die je huid ruïneren
Sluiten