11 must-do runs in Nederland

Body Redactie 7 feb 2015
Leestijd: 7 minuten

Vrouwvriendelijke instapmodelletjes en pittige train-vooral-nog-even-door runs waar je zeker voor wilt trainen.

Was het dit jaar één van je goede voornemens om ‘nu ein-de-lijk het hardlopen op te pakken’ en ben je, een maand onderweg, daadwerkelijk aan het rennen geslagen? Of ben je al langer enthousiast aan het hardlopen en hou je ervan om jezelf doelen te stellen? (omdat dat nou eenmaal goed werkt).

Instapmodelletje

Dan zijn georganiseerde runs ideaal. En laat Nederland daarvan er nou een aantal hele leuke kennen! Variërend van ‘leuk instapmodelletje’ tot ‘train vooral nog even door’ staan hieronder 11 must-do runs. Grotendeels ingefluisterd van marathongoereoe Sunny Schippers (33) uit Amsterdam, die de afgelopen zes jaar 32 marathons in twintig verschillende landen liep. Naar eigen zeggen is hij ‘een beetje doorgeschoten’. Wij zeggen niks, maar vragen hem naar de leukste, meest (vrouw)vriendelijke runs die de moeite van het trainen waard zijn.

1. Dam tot Damloop, Amsterdam (20 september) – 16,1km

Bij uitstek het grootste hardloopevenement van Nederland. 10 Engelse mijlen – gelijk aan 16.09344 kilometer – dat is de afstand die elk jaar maar liefst 50.000 hardlopers in september afleggen als ze vanaf de Amsterdamse Dam naar Zaandam lopen. Een bijzondere ervaring om door een geheel autovrije IJ-tunnel te lopen. Vooral de laatste paar kilometers is er vanaf de kant veel aanmoediging en muziek.
www.damloop.nl

2. Zandvoort Circuit Run, Zandvoort (29 maart) – 5 of 12km

Over unieke ervaringen gesproken: rennen over het circuit van Zandvoort. Nog leuker: de organisatie heeft een speciaal instapmodel voor vrouwen – de Ladies Circuit Run (5km). Meer dan 1000 vrouwen, veelal beginnende lopers, vinden deze vlakke run een feest. Om het wij-zij gevoel te verhogen is er een heuse battle tussen mannen en vrouwen – een strijd die de vrouwen trouwens al drie jaar op rij gewonnen hebben. Vrouwen die zich niet graag in een hokje laten duwen rennen trouwens ‘gewoon’ de 12km, net als de mannen – die route gaat via de ‘Tarzanbocht’ over het strand, om vervolgens via het strand (pittig!) weer terug te keren op het circuit.
www.zandvoortcircuitrun.nl

3. Marikenloop, Nijmegen (17 mei) – 5 of 10km

‘De grootste en gezelligste vrouwenloop van Nederland’, luidt de slogan op de website van de Marikenloop. En gezellig is het zeker rondom de grootste damesloop van Nederland. Met nadruk op ‘dames’, want heren zijn, behalve aan de zijlijn als aanmoedigende toeschouwers, niet welkom. Een lekker vlak parcours dat deels door de stad en deels door het Heumensoord-bos loopt.
www.marikenloop.nl

4. Nike Ladies Night Run, Amsterdam (16 mei) – 10km

We blijven nog even in de vrouwvriendelijke runs, en dan mag de Nike We Own the Night run (WOTN) niet ontbreken. Een hit onder vrouwen: met dank aan de route die dwars door het centrum van de stad gaat en het feit dat vorig jaar na afloop bij de finish (catwalk) niemand minder dan Arie Boomsma de vrouwen stond op te wachten om ze te feliciteren. Met dat vooruitzicht is tien kilometer een eitje.
Nike Ladies Night Run

5. Zevenheuvelenloop, Nijmegen (15 november) – 15km

Voor de al iets meer getrainde hardloper/hardloopster is deze loop absoluut een must-do. Voor iedereen die zegt dat runs in Nederland makkelijk zijn omdat ‘wij geen bergen hebben’, think again. Iedereen die de Zevenheuvelenloop gedaan heeft, piept wel anders. Ook leuk: de laatste kilometers zijn downhill. Godzijdank.
www.zevenheuvelenloop.nl

6. Groningen Night Run (14 mei) – 5, 10, 15 of 21.1km

Eigenlijk is deze avondloop in Groningen allang geen hardloopevenement pur sang meer, maar meer een soort Groningse Koningsdag after-party. Bands en buitenbarren nemen de binnenstad over (handig voor als je dorst hebt onderweg), terwijl deelnemers een afstand van 5, 10 of 15 of zelfs een halve marathon lopen. Met drie man meedoen aan de estafetteloop (15km) kan ook. En het bleef nog lang onrustig in de stad…
www.nachtvangroningen.nl

7. Ladies Run Groningen (7 juni) – 2,5, 5 of 10km

We blijven nog even in Groningen, alwaar drie weken na de Night Run een women only run georganiseerd wordt: de GasTerra Ladies Run. Vanaf de Grote Markt trekt de run dwars door het centrum van de stad, om vijf of tien kilometer later weer op datzelfde punt te eindigen. Voor de gelegenheid heet de markt deze dag trouwens het ‘Pink Plaza’. Voor moeder-dochteruitjes (dochters in de leeftijd van 6-13 jaar) is er een speciaal, lieflijk parcours van 2,5km. Voorwaarde om de Moeder-dochterloop te winnen is dat moeder en dochter hand in hand finishen.
www.ladiesrungroningen.nl

8. Stoomtramloop, Medemblik (28 juni) – 21.1km

Fantastische loop waar je eerst met de stoomtram naar de start in Medemblik wordt gebracht en daarna wordt losgelaten. Eindbestemming: dat andere prachtige dorp in de voormalige Zuiderzee: Hoorn. Geen zorgen, als je de 21-en-een-tiende kilometer afgelegd hebt, word je met de bus weer teruggereden naar Medemblik. Volgens velen een van de mooiste parcours van een (halve) marathon in Nederland. Sowieso een unieke ervaring.
www.stoomtramloop.nl

9. Alkmaar City Run by Night (13 mei), 5 of 10km

In de categorie: ‘s avonds rennen is leuker dan overdag, en al helemaal als je daarna een lang weekend (want Hemelvaart) hebt om bij te komen: de Alkmaar City Run by Night. Zelfde concept als in Groningen: rennen is leuk, het feestgedruis dat erna losbarst zo mogelijk nog leuker. Het parcours gaat langs de Alkmaarse grachten, door de winkelstraten en langs de cafés in de stad. Run & Swing luidt het motto.
www.alkmaarcityrun.nl

Credit foto: Mudmasters

10. Mud Masters, 6, 12, 18 of 42km

Eigenlijk hoort de Mud Masters niet in dit rijtje thuis, want in feite heeft het event maar weinig van doen met hardlopen, noch met hard lopen. Mud Masters betreft een off-road, ruig hindernisparcours ontworpen voor mariniers – met die gedachte werd Mud Masters ooit bedacht. Ga er maar aanstaan. Nou, inmiddels doen heel veel mensen dat, want de Mud Masters is sinds haar debuut in 2012 uitgegroeid tot een van de meest vieze, maar ook meest vermakelijke funruns van Nederland. Hoe heftig het precies wordt, heb je (deels) zelf in de hand, niet in het minst door de keuze uit het parcours van 6, 12, 18 of 42km. De nadruk ligt niet op het rennen, maar op doorzettingsvermogen en elkaar helpen de finish te bereiken. Daarna kun je gezellig met z’n allen de car wash in, want vies word je hoe dan ook.
Haarlemmermeer: 7-8 maart
Vliegveld Weeze (bij Nijmegen): 30-31 mei
Biddinghuizen: 27-28 september
www.mudmasters.nl

11. Marathon van Rotterdam & Amsterdam – 42.2km

Het blijft de eeuwige strijd tussen 010 en 020: wie heeft de mooiste…? Alles. Dus ook de vraag welke stad de mooiste marathon heeft wordt door inwoners van beide steden wisselend beantwoord. Beide parcours kennen tussen de 42,2km spannendere en saaiere stukken: zo is in Amsterdam het gedeelte in Zuidoost niet bepaald sfeerverhogend; in Rotterdam is het vooral bikkelen rond het saaie Havenspoorpad op zuid. Wat Amsterdam voorheeft op Rotterdam is de finish in het iconische Olympische Stadion. Hoe het ook zij: als je dan voor het ultieme doel gaat, kies dan voor één van deze twee steden.
Rotterdam: 12 april (kwart marathon ook mogelijk)
Amsterdam: 18 oktober (ook 8km en halve marathon)
www.nnmarathonrotterdam.nl
www.tcsamsterdammarathon.nl

Dit jaar al geweest, maar zeker ook een eervolle vermelding waard (schrijf op voor volgend jaar):

Halve marathon van Egmond, 21.1km

Bij uitstek de zwaarste halve marathon van Nederland en daarmee de ultieme manier om het nieuwe jaar echt goed te beginnen. Deze run, die deels over het strand gelopen wordt, vindt traditiegetrouw plaats in het tweede weekend van januari. Lees: koud, héél koud. Dat maakt het heroïsche gevoel van de overwinning van de finish na afloop alleen maar groter. Voor wie de ruim 21 kilometer nog iets te hoog gegrepen zijn: je kunt ook de kwart marathon (10,5km) doen.
www.pwnegmondhalvemarathon.nl

Safarirun, Arnhem, 5 of 10km

Leuke funrun door de bossen van Landgoed Schaersbergen bij Arnhem. In samenwerking met Burgers’ Zoo, waardoor iedere deelnemer na afloop gratis deze dierentuin in mag, en supporters korting krijgen. Dit is een run voor het hele gezin: vrouwen schrijven zich in voor de Leeuwinnenloop; mannen verschijnen aan de start van de Leeuwenloop. Kinderen hobbelen er achter aan (of niet) in de Pandaloop (800m) of Welpenloop (1.6km).
www.safarirun.nl

Feit: een doel hebben maakt elke uitdaging zoveel makkelijker! Welke hardloopwedstrijd neem jij je voor om dit jaar te lopen en met wie? Deel het op Famme.

Mocht het nog steeds niet gaan kriebelen: 16 redenen om nú echt te beginnen met hardlopen >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen