16 Redenen waarom de vader-dochterband zo bijzonder is

Kinderen Sophie Nortier 28 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Moeders zijn te gek, maar de vader-dochterband is toch anders. Hij leerde je alles over banden plakken, haalde kattenkwaad met je uit en bracht je wellicht naar het altaar. Advies nodig over mannen? Je moeder sloeg je even over.

Bijzondere vader-dochterband

Misschien ben je nu zelf in het bezit van een dochter en herken je een hoop tussen je man en haar. Onderzoek wijst uit dat dochters een vader nodig hebben in hun jeugd omdat ze op basis van hem een beeld vormen over ‘de man’. Als dit een positief beeld is, blijken vrouwen later zelfverzekerder. Daarbij blijven veel dochters vaak de oogappel van hun vaders.
Deze is daarom voor alle vaders, komen ze:

1. Hij is recht voor z’n raap

Hij zal altijd zeggen waar het op staat. Hij realiseert zich dondersgoed dat-ie de waarheid moet zeggen en dat vrouwen niet voorgelogen mogen worden.

2. Je voelt je niet aangevallen na deze zin: ‘ik zei het toch’

Als moeder kun je deze zin maar beter vermijden tegenover je dochter. Twee vrouwen plus een ‘ik zei het toch’ wordt geheid ruzie. Maar jij kunt het hebben van je vader. Tevens heb je gelijk geleerd van de fout waarop de zin antwoord geeft.

3. Hij geeft de beste adviezen over mannen

Broers zijn geweldig, maar advies over mannen kan het beste worden ingewonnen bij vaders. It takes one to know one. En hij wil echt niet dat je aanpapt met een lafaard, dus tekst en uitleg zijn zeer gedetailleerd.

4. Hij begrijpt waarom vrouwen zich moeten uiten

Natuurlijk begrijpt ‘ie dat! Een gefrustreerde vrouw in huis moet zich gewoon afreageren. Logisch. En denk maar niet dat ‘ie het gevecht aangaat, want hij begrijpt ook het momentje voor jezelf (wat begrijpt die man toch veel hè?). Tip voor moeders: bemoei je dus ook even niet met de perikelen van dat moment.

5. Emotionele uitingen zijn voor vrouwen

Daarom zijn de ruzies kort en duidelijk, zonder te veel uitwijding over details. Heb jij je vader vaak emotioneel gezien?

6. Hij leert je alles over sport

De term ‘buitenspel’ komt meestal niet van je moeders kant. Wist je trouwens dat onderzoekers van de Baylor Universiteit in Texas uitwijzen dat samen sporten de vader-dochterband versterkt? Veel meer dan een eenvoudige conversatie.

7. Jij bent nou eenmaal zijn oogappel

Hij was degene die over je opschepte. Hij schroefde de zijwieltjes van je fiets en hij bracht je naar het altaar. Zijn grote handen hielden je schouder vast tijdens het fietsen en hij las verhaaltjes voor in gekke stemmen. Zijn dochter? Daar mocht niemand ooit een kwaad woord over rappen. Dát is pas een vader-dochterband.

8. Hij wil dat je het alleen doet

Het is niet dat vaders hun dochters niet willen helpen, integendeel. Alleen niets maakt hem zo trots als je iets bereikt op eigen houtje. Echt, trotser wordt ‘ie niet.

9. Hij leert je om risico’s te nemen

Hij staat 100% achter je als het gaat om risico’s nemen. ‘Moet je doen’ is dan ook een veelvoorkomende uitspraak. Je wordt er volwassener door in zijn ogen en hij heeft immers ook aardig wat risico’s genomen. Geef toe, ben jij niet trots op je vader?

10. Hij is geen heilige boon

Je vader mag dan misschien wel een rolmodel zijn in jouw ogen, hij is geen heilige boon. Je eigen man maakt ook wel eens fouten waar jullie dochter later achterkomt, maar hé, fouten maken doen we allemaal. Reken hem daar ook niet op af.

11. Jou gelukkig zien is alles wat ‘ie wil

Hij neemt je mee uiteten als je er even doorheen zit, hij koopt iets moois voor je of stuurt je een aandoenlijk sms’je. Het laatste wat ‘ie wil is jou ongelukkig zien.

12. Jij bent zijn nummer 1

Hij is dol op je moeder en hij kon je vroeger ook echt wel achter het behang plakken bij tijd en wijle, maar jij blijft zijn nummer één.

13. Je volgt zijn advies op

Je vriendinnen zijn er voor een luisterend oor, maar je neemt hun adviezen niet altijd voor lief. Voor een definitief oordeel leg je de vraag in kwestie bij je vader neer. Hij heeft hét antwoord.

14. Jullie zijn een team

Twee handen op één buik, dat is de vader-dochterband.

15. Hij geeft zijn liefde voor jou door op jouw dochter

Is ‘ie in het bezit van een kleindochter? Gefeliciteerd! Hij behandelt deze kleine spruit net als ‘ie jou heeft behandeld. De geschiedenis herhaalt zich.

16. Hij doorziet de fouten die je hebt gemaakt en helpt je liever met het achterliggende probleem

Natuurlijk zijn vaders weleens kwaad en vindt ‘ie niet alles per se slim wat je hebt gedaan in je leven. Toch hielp hij je liever, dan dat ‘ie ging schreeuwen. Hij wilde immers dat je leerde van je fouten, niet dat je ze nog een keer maakte.

Lees meer over de vader-dochterband:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme