Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 27 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom eten we eigenlijk beschuit met muisjes bij geboorte?

Ga je ergens op kraamvisite om de pasgeboren baby te bewonderen en de kersverse ouders te feliciteren, dan is de kans groot dat je beschuit met muisjes voorgeschoteld krijgt. Roze met witte als er een meisje geboren is en blauw met witte muisjes bij de geboorte van een jongen.

Het is een typisch Nederlandse traditie om beschuit met muisjes te eten bij de geboorte, maar waar komt deze gewoonte eigenlijk vandaan?

De geboorte van prinses Beatrix: oranje muisjes

Sinds 1860 maakt De Ruijter, die patent heeft op de merknaam Muisjes, de welbekende roze met witte muisjes, maar de traditie ontstond pas echt nadat prinses Beatrix geboren werd in 1938. De Ruijter heeft voor die gebeurtenis namelijk oranje muisjes gemaakt. En toen de prinses op 31 januari geboren was, leverden (vader en zoon) Piet en Cees de Ruijter, persoonlijk een enorme bus oranje Muisjes af bij het paleis.

Vanwege het wereldnieuws, was dit overal te zien. Sindsdien eet heel Nederland beschuit met muisjes als ergens een baby geboren is en is het een echte traditie geworden. Tot 1993 waren dat trouwens altijd roze met witte muisjes, want pas in dat jaar werden ook blauwe muisjes op de markt gebracht.

Waarom muisjes op beschuit?

Muisjes zijn anijszaadjes met een suikerlaagje en soms steekt het ‘staartje’ van het anijszaadje nog uit dit laagje suiker. Vandaar waarschijnlijk de naam ‘Muisjes’, al zijn de meningen daarover verdeeld. Sommigen denken dat de muisjes symbool staan voor vruchtbaarheid, omdat muizen erg vruchtbaar zijn…

Dat dit bij de geboorte werd gegeten, stamt waarschijnlijk af van vroeger, toen de kraamvrouw anijs kreeg wat goed zou zijn voor de melkproductie en de baarmoeder weer zou doen inkrimpen.

Ook de kraamvisite kreeg vroeger al wat lekkers getrakteerd na een geboorte, beschuit was toen een luxeproduct en werd alleen gegeten bij feestelijke gebeurtenissen. Waarschijnlijk is hieruit de gewoonte om muisjes op beschuit te eten, natuurlijk met een dikke laag boter, ontstaan.

Andere geboortetradities

In Nederland worden naast de beschuiten met muisjes ook andere dingen getrakteerd na een geboorte. Zoals in Twente, daar is het gebruikelijk om krentenwegge, oftewel krentenbrood te serveren. En ga je in Noord-Brabant op kraamvisite? Dan kan het zijn dat je suikerbonen krijgt als traktatie.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De Ruijter

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme