24 x waarom zuiveringszout écht je grootste vriend is in het huishouden

Lifestyle Redactie 9 mei 2016
Leestijd: 4 minuten

Heb je verdorie een half uur dat vieze putje, de gootsteen of die stinkende vuilnisbak staan schrobben; is het vuil daarna nog steeds niet weg. Wat jij nodig hebt is een wonderschoonmaakmiddel. Zuiveringszout biedt de oplossing, maar dan echt.

Negen van de tien keer heb je geen tijd om uitgebreid te boenen. Een wondermiddeltje waarmee je het hele huis in een keer schoonmaakt lijkt je wel wat. Zuiveringszout, aka baking soda, is een natuurlijk middel dat daar aardig bij in de buurt komt. Het is niet alleen heel handig, het is ook nog eens een zeer betaalbare oplossing (onder andere te koop bij: De Tuinen)

Tip: verwar zuiveringszout/baking soda niet met bakpoeder.

Ontstopt de gootsteen

Ofwel: laat een mix van 240 ml zuiveringszout (baking soda) en 240 ml azijn in de gootsteen lopen en voilá: jouw gootsteen is weer gloedje nieuw. Handig: voorkom voortaan dat de gootsteenafvoer verstopt raakt door wekelijks enkele eetlepels zuiveringszout in de afvoer te gooien. Naspoelen met heet water en klaar is kees.

Wast babykleding

Voeg wasmiddel (zonder chemicaliën) en 120 ml zuiveringszout samen in een sopje en was daar de babykleding mee. Is de kleding heel erg vies? Dan kun je het ook eerst een uur laten weken in een bak met water en zuiveringszout.

Laat de vloer shinen

Voeg wat zuiveringszout toe aan een emmer met warm water en schrobben maar. Let op: niet voor vloeren die in de was staan.

Kammen en borstels

Trucje: laat je kammen en borstels weken in een kleine bak met warm water en een theelepel met zuiveringszout. Daarna even spoelen en goed afdrogen, hoppa schoon!

Beugels

Ja, ook deze kun je goed schoonmaken met zuiveringszout. Stop de buitenboordbeugel in een bakje met warm water en voeg twee theelepels zuiveringszout toe. Dit zal de geurtjes neutraliseren.

Vaatwasser

Met wat zuiveringszout kun je je vaatwasser nieuw leven in blazen. Stop eens in de zoveel tijd wat zuiveringszout in het bakje van de vaatwasser en je hebt gegarandeerd succes.

Tuinmeubels

Sproei wat zuiveringszout onder de tuinkussens om ze frisser te laten ruiken.

Houdt mieren uit de buurt

Mix zuiveringszout met zout en sproei het mengsel op de grond als mieren het huis proberen binnen te lopen.

Potten en pannen

Zijn jouw pannen te vies voor woorden? Laat ze zo’n vijftien minuten weken in een bak met heet water en zuiveringszout, was daarna af en je pannen zijn weer spik en span!

Verwijdert olie- en vetvlekken

Simpel: breng wat zuiveringszout aan op de vlekken en maak schoon met een natte spons of borstel en weg zijn de vlekken!

Magnetron

Pak een spons, doe er wat zuiveringszout op en maak de binnenkant van magnetron schoon om vieze geuren tegen te gaan.

Oven

Sprenkel zuiveringszout op de onderkant van de oven en spray daarna water eroverheen. Laat dit een nachtje intrekken, de volgende dag moet je de oven goed schrobben en daarna grondig afspoelen.

Haalt waskrijt van de muur

Is jouw kind per ongeluk (expres) op de muur gaan krijten? No worries, een doekje met zuiveringszout doet wonderen.

Auto wassen

Maak een doek of spons vochtig met warm water, smeer er wat zuiveringszout op en verwijder voorzichtig zand, vliegen en andere viezigheid van de auto.

Gaat onkruid tegen

Stop wat zuiveringszout in de openingen tussen de tuinstenen om onkruid tegen te gaan.

Badkamerscrub

Gebruik een natte spons met wat zuiveringszout erop om je badkamermeubels eens een goede scrub te geven. Daarna spoelen en goed drogen.

Meubels

Met een peuter en een kleuter weet jij precies wat de definitie van een ‘vies meubel’ is. Breng wat zuiveringszout aan op een natte spons en maak de meubels voorzichtig schoon. Droog de meubels daarna goed af.

Douchegordijnen

Scrub je vinyl gordijnen met een vochtige borstel met wat zuiveringszout erop, spoel daarna, laat het drogen en je douchegordijnen kunnen er weer een tijdje tegenaan!

Vult gaten in de muur

Mix witte tandpasta met zuiveringszout om gaten van een gepleisterde muur te vullen. Handig!

Gaat (kleine) brandjes tegen

Hopelijk niet nodig, maar als er tijdens het koken een mini brandje op het fornuis ontstaat, zet dan eerst het fornuis uit (!), stap achteruit en gooi wat zuiveringszout op de basis van het brandje om het te doven.

Laat thee beter smaken

Een mini beetje zuiveringszout in een mok vers gezette thee kan de bittere smaak tegengaan.

Koelkast

Plaats een open doos met zuiveringszout in de koelkast om vieze luchtjes tegen te gaan.

Houdt bloemen langer vers

Voeg een theelepel zuiveringszout toe aan een vaas met bloemen, op deze manier zullen ze langer mooi blijven.

Lunchdozen

Plaats tussen het gebruik door een vershouddoos in een lunchbox zodat het vieze geurtjes kan absorberen. Zo zullen de kinderen nooit klagen over stinkende lunchdozen.

Waar gebruik jij zuiveringszout voor? Vertel het ons op onze Facebook.

Wist jij dat mannen voor 7 (!) uur extra werk zorgen in het het huishouden? >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen