Mannen zorgen voor 7 uur (!) extra werk in het huishouden

Lifestyle Els van Asseldonk 4 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Word jij af en toe ook gierend gek van de was die hij gewoon bij elkaar in de trommel flikkert, stoppels in de wasbak en dingen (kranten, bonnetjes, kleren) die overal verspreid liggen? En dat – zodra de boodschappen opgeruimd moeten worden – meneer is vertrokken naar de mancave, alias het toilet, met zijn telefoon? Of chargeren we niet te erg? Onderzoekers claimen in elk geval het antwoord te hebben gevonden op al dat extra werk in huis: MANNEN!

7 uur extra werk in huishouden

Tja, heel verbazingwekkend is het niet dat een extra persoon in huis voor extra taken zorgt, maar een nieuw onderzoek van de Universiteit van Michigan laat zien dat mannen goed zijn voor zeven uur extra in de week aan huishoudelijke klusjes voor zijn partner. En dat terwijl, hoe krom, een vrouw de man juist een uur aan klusjes in de week bespáárt zodra ze een relatie hebben.

Frank Stafford die het onderzoek leidde: ‘Het is een bekend patroon. Er zit nog altijd een groot verschil in de taakverdeling in het huwelijk of een relatie. Mannen werken nog steeds meer buitenshuis, vrouwen doen vaker het huishouden, ook al werken zij ook veel. En die situatie wordt alleen maar erger voor vrouwen wanneer ze kinderen krijgen.’

Lees ook: Goed nieuws! Als je ontbijt met ijs word je slimmer. Tralalala.

De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek dat al sinds 1968 jaarlijks wordt uitgevoerd. De onderzoekers bestuderen dagboeken waarin mensen vastleggen hoe ze hun tijd besteden en interviewen ze over de tijd die ze besteden aan koken, schoonmaken en andere klusjes in en om het huis.

28 uur bezig met het huishouden?

Jonge, single vrouwen doen het minste in het huishouden, gemiddeld 12 uur per week. Getrouwde vrouwen tussen de zestig en zeventig jaar zijn er bijna het dubbele aantal uren (24) mee bezig. En vrouwen met meer dan drie kinderen spenderen gemiddeld 28 uur in de week aan schoonmaken, koken en de was.

Het positieve aan dit verhaal? In 1976 werkten vrouwen gemiddeld 26 uur in het huishouden, terwijl mannen maar zes uur per week bezig waren. Dan verdelen we het nu toch een stuk eerlijker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen