Wow: dit is wat de inrichting van je huis over je persoonlijkheid verraadt

Lifestyle Janne Vogel 4 mrt 2018
Leestijd: 4 minuten

Ja, je huis vertelt meer over je dan je waarschijnlijk dacht. Van de voorkeur voor de printjes op je kussens tot de indeling van je sokkenla en je favo plekjes: op deze manieren verraadt je huis hoe jij in elkaar zit.

Thuis

Misschien wel de enige plek waar je écht honderd procent jezelf kunt zijn en in de meest oncharmante staat op de bank kunt chillen. Is er een betere plek dan thuis? De manier waarop jij je huis hebt ingericht en er iedere dag in leeft zegt ondertussen heel veel over je persoonlijkheid. Deze kenmerken laten zien wat voor type mens jij bent.

Je sokkenla

Gek genoeg blijkt uit onderzoek dat de meest geordende, perfectionistische mensen de meest chaotische sokkenlaatjes hebben. Wel om een goede reden: wanneer je de rest van je leven op orde hebt en écht belangrijke dingen bij jou prioriteit hebben, dan heb je toch helemaal geen tijd om je sokken netjes te sorteren? Precies.

De ruimte onder je bed

Dit is misschien een beetje ver gezocht, maar mensen die geen rommel onder hun bed hebben liggen zijn vaak angstig aangelegd. De meeste mensen – ja, zélfs die met huizen die rechtstreeks uit een interieur magazine lijken te komen – hebben rommel onder hun bed. Als jij die stapel oude kleding bewust niet onder je bed schuift, is de kans groot dat je een beetje obsessief en angstig bent. Hoe angstiger je bent, hoe meer controle je wilt hebben over je omgeving. Zelfs over die plekjes onder je bed die toch nooit iemand te zien krijgt.

Je sierkussens

Ja ja, je kussenkeuze zegt veel over je inner you. Ga je qua print voor dikke, aanwezige strepen, dan ben je waarschijnlijk een zelfverzekerd type en niet bang voor de mening van anderen. Meer een stippen-persoon? Dan ben jij het zonnetje in huis én de grappigste van al je vrienden. Dierenprints? Creatieveling. Kies je eerder voor een geometrisch patroontje? Dan ben je georganiseerd. Volgende keer als je bij iemand thuis komt eerst even de bank checken dus.

LEES OOK: Moeder schrijft rake brief aan haar man waarom het huis nooit opgeruimd is

Je douche

En dan vooral de tijd die je eronder doorbrengt. Als de douche een van jouw favoriete plekjes in huis is, is de kans groot dat je je soms alleen voelt. Ook als je dat niet per se bent. Misschien voel je je onbegrepen of heb je het gevoel dat je ergens soms niet helemaal tussen past. Douchen (of een warm bad) geeft je de emotionele warmte die je nodig hebt.

Je voorraadkast

De voorraden die je in huis hebt kunnen erop wijzen dat je een enorme uitsteller bent (want: nooit zin om boodschappen te gaan doen) óf dat je gewoon heel georganiseerd bent. Jij koopt liever eens in de tijd van alles lekker veel, in plaats van dat je 4 x per week in de Albert Heijn staat en alsnog van alles vergeet. Op zich helemaal geen slechte eigenschap. Blijf die voorraadkast vooral aanvullen.

Je bed

Een netjes opgemaakt bed kan erop wijzen dat je lekker in je vel zit, je baan leuk vindt én dat je regelmatig naar de sportschool gaat. Volgens psychologen komt dit omdat de bedopmakers het gevoel hebben dat ze hun leven op orde hebben en blij zijn met wat ze doen. Een net bed past natuurlijk goed in dat rijtje thuis. Wanneer je het opmaken van je bed ziet als tijdverspilling, ben je volgens onderzoek een stuk neerslachtiger, heb je geen zin om naar je werk te gaan en lukt het je ook om dat sportschoolabonnement maar eens in het halfjaar te gebruiken. Klinkt niet best.

Je muren

‘If it doesn’t challenge you, it doesn’t change you.’ ‘Go where your dreams take you.’ Die inspirerende quotes en posters op je muren zijn allemaal hartstikke leuk, maar kunnen ook wijzen op neurotische trekjes. Neurotische mensen hebben vaak hun omgeving nodig om positief de dag door te komen en te stoppen met piekeren.

LEES OOK: Moeders biechten op welke vieze dingen ze doen als ze alleen thuis zijn

Je kast

Kun jij maar geen afscheid nemen van de topjes die je tien jaar geleden droeg tijdens het stappen? En heb je ook nog trouw je oude werkoutfit in de kast liggen, terwijl je er al in jaren geen voet meer over de drempel hebt gezet?
Dan ben jij een sentimenteel type en houd je je vast aan het verleden. Probeer te bedenken dat je alle goede herinneringen écht niet kwijtraakt als je je kast eens goed opruimt. Want dat is uiteindelijk wel zo prettig.

Je rommeligheid

Rommelige mensen hebben een creatief brein. Uit onderzoek blijkt dat mensen in een rommelige omgeving op veel betere ideeën komen dan hun nette en georganiseerde tegenpolen. Maar: een schone en opgeruimde omgeving zorgt wél voor een beter prestatievermogen. Keuzes maken dus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen