Co-slapen met je baby kan zorgen voor depressieve gevoelens

Kinderen Janne Vogel 5 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Slaapt hij nog steeds bij jou in bed?’ Co-slapen met je baby is en blijft een onderwerp waar iedereen graag zijn zegje over doet. Uit onderzoek van Penn Sate blijkt dat moeders die na zes maanden nog steeds samen met hun baby in bed slapen een grotere kans hebben om depressief te worden. En dat heeft niets met het co-slapen zelf te maken.

Over samen slapen wordt heel verschillend gedacht. In niet-westerse samenlevingen kijkt niemand ervan op, maar in de westerse wereld is het een stuk minder gebruikelijk. Ook al is uit onderzoek gebleken dat het co-slapen zelfs voordelen heeft voor jou en je baby, je wordt al snel afkeurend aangekeken als je vertelt dat je kindje vanaf een bepaalde leeftijd nog bij je in bed slaapt.

Onderzoek

En juist die afkeurende blikken vergroten de kans op een depressie bij co-slapende moeders. Het onderzoek werd afgenomen onder meer dan honderd Amerikaans-Europese families tijdens het eerste jaar met hun baby. De moeders die hun kindje na zes maanden ‘s nachts nog steeds bij zich hielden, kregen meer kritiek en gaven eerder teken van depressieve gevoelens. De kritiek van anderen en de zorgen die de moeders hierdoor kregen over hun eigen beslissingen zorgden voor de depressie.

LEES OOK: Deze Ikea-hack is té leuk voor gezinnen die aan co-slapen doen

Co-slapen tot wanneer jij dat fijn vindt

Als je je baby zelf langer dan een halfjaar in bed hebt gehouden, is de kans groot dat je hierin herkent. De veroordelende reacties maken verdrietig en onzeker, niet het co-slapen zelf. De kritiek die je krijgt kan je enorm aan jezelf laten twijfelen, maar zou geen reden moeten zijn om met het samen slapen te stoppen. Iedere familie doet het op zijn eigen manier, dus doe vooral wat voor jou goed voelt. Omring jezelf met mensen die jou moeder laten zijn op je eigen manier en achter jouw keuzes staan, ook al doen ze het zelf compleet anders. Zolang jij en je partner het eens zijn over het co-slapen, zou je hier geen negatieve gevoelens bij hoeven hebben.

Support elkaar

Zie het vooral zo: in niet-westerse landen is co-slapen de normaalste zaak van de wereld en zullen moeders onderling absoluut niet roddelen over elkaars samen-slaap-regeling. Deze ouders supporten elkaar in elkaars beslissingen over slaap en ervaren daardoor niet de depressieve gevoelens, schuldgevoelens en zorgen die wij hier nog weleens kunnen voelen. Veroordelen en bekritiseren is voor niemand goed, dus laten we iedereen vooral zijn eigen ding laten doen zonder daar iets van te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babble.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme