30 x oerhollandse meisjesnamen die je tegenwoordig niet vaak hoort

Kinderen Sophie Nortier 4 feb 2021
Leestijd: 5 minuten

Jaaaa er zit een meissie in je buik! Gefeliciteerd. Maar hoe ga je haar noemen? Er zijn allerlei speciale namen te verzinnen, maar je kunt natuurlijk ook lekker ouderwets voor een oerhollandse meisjesnaam gaan.

30x oerhollandse meisjesnamen

Tuurlijk, op het lijstje oerhollandse jongensnamen konden er nog zomaar twintig bij, die houden jullie tegoed. Maar eerst schakelen we even over naar het dameselftal, want dit keer staan de ouderwetse oerhollandse meisjesnamen op het program.

Waar we meteen bij aantekenen dat niet alle namen uit deze lijst van oorsprong daadwerkelijk Nederlands zijn, maar de crux is dat ze allemaal vaak voorkwamen in vooroorlogs Nederland.

1. Puck/Puk

Wie denkt dat Puck of Puk zo’n naam is die lekker hip de laatste jaren bedacht is, heeft het mis – vraag maar aan Annie M.G. Schmidt. De betekenis luidt ‘rakker’ of ‘boef’ (leuk!) en kan zowel aan meisjes als jongens gegeven worden, vindt men. Qua spelling is de variant met de ‘c’ wat populairder.

2. Hedwig

Is afgeleid van Hadewich of Hadewig en betekent letterlijk ‘oorlog’ of ‘strijd’, en als je je dochter Hedwige genoemd hebt, is zij volgens de boeken een ‘vrouwelijke strijder’.

3. Evelijne

Schijnt de voorloper geweest te zijn van Evelien, Eveline, Evalien en alle andere mogelijke spellingen die als betekenis ‘leven gevende’ kennen. Maar Evelijne’s worden er niet meer zo vaak geboren, die heeft haar beste tijd misschien dan toch gehad. Maar Evi – niks oerhollands meer aan – is dan wel een van de meest populaire verbasteringen.

4. Marie/Maria

Nee, natuurlijk is dit van oudsher geen Nederlandse naam, maar een diepe buiging naar Mother Mary, ook wel bekend als de Heilige Maagd.

5. Lot

Over de oorspronkelijke herkomst van de naam Lot valt zeker te twisten: is het een verkorting van het van oorsprong Engelse Charlotte, of is het een naam wiens wortels toch echt in de Nederlandse velden liggen? Lot betekent in ieder geval ‘sluier’ of ‘een bedekking’ en de naam is in Nederland vandaag de dag behoorlijk populair. Met twee ‘t’s kan natuurlijk ook: Lott.

6. Brech(t)je

Zowel Brechje als Brechtje komen voor, waar bij de laatste met ‘t’ het meest populair is. Maar, en deze zag je misschien niet aankomen, de meest populaire variant is toch echt Brecht. Maar dan wel vooral voor jongetjes.

7. Els

Een pure, van oorsprong religieuze naam die ‘gewijd aan god’ betekent. In Nederland zijn we niet meer zo enorm van de gelovige namen, hoewel Maria het nog prima doet. Els komt dan ook niet zo vaak meer voor. Beduidend populairder zijn Elsa, Else en Elske.

8. Loes(je)

Zo’n typisch voorbeeld van een naam waarvan de Engelse variant – Lucy – meer in trek is dan de oerhollandse moedernaam, die als betekenis ‘roemvolle strijder’ heeft.

9. Agnes

De naam Agnes heeft drie uiteenlopende betekenissen: ‘heilig’, ‘puur’ en ‘lammetje’. Dat kan helaas niet verhelpen dat de naam de laatste jaren behoorlijk uit de pure, heilige gratie geraakt is.

10. Fennigje

Dat geldt ook voor de hoeveelheid Fennigje’s in ons land. De naam betekent ‘zekerheid’ of ‘moedige beschermer’, maar hoe moedig ze ook is, ze kan niet met zekerheid zeggen dat haar naam over de grens nog enigszins begrijpelijk uitgesproken wordt, lijkt mij.

11. Guusje

Hier volgt een citaat van de website Betekenisnamen.nl: ‘Deze naam kan zijn samengesteld uit de Germaanse stamvormen `Gaut` (behorend tot het volk der Goten) of `Gund` (strijd) en `Staf` (stok, steun), Hij kan echter ook een variant zijn van de oudSlavische naam Gotislav met als betekenis beroemde gast.’ Tot zover. Een oerhollandse meisjesnaam is het dus niet per se, maar wel nog altijd een leuke naam.

12. Ada

Als je denkt: Ada, die naam komt nog amper voor, dan zit je er best wel naast. Ada is uit deze lijst relatief nog best geliefd heden ten dage. Leuk om te weten: de naam betekent naast het ietwat neutrale ‘ornament’ ook ‘gelukkig’.

13. Christina

Over religieuze namen gesproken – vroeger duidde men door de dochter(s) Christina te noemen dat het hier om liefdevolle volgers van Christus ging. Dat hoeft dat tegenwoordig niet per se het geval te zijn, al was het maar omdat veel van de ouders als roepnaam ‘Chris’ opgeven.

9 x de mooiste Franse meisjesnamen die je niet zo vaak hoort

14. Sien

Je weet wel, die van Ot. Erg leuk! Maar vele malen populairder is de variant Sienna.

15. Johanna

Johanna komt net als Ada eigenlijk nog best vaak voor.

16. Kaatje

Betekenis: puur.

17. Willemijn

De vrouwelijke vorm van Willem, betekenis: de wilskrachtige beschermer. Al jaar en dag een graag geziene gaste bij de Sociale Verzekeringsbank (de instantie die bijhoudt welke namen elk jaar gegeven worden in Nederland). Willemijntje en Willemijna komen ook nog wel eens voor.

18. Aagje

Komt van Agatha en nee, dat is van oorsprong geen oerhollandse meisjesnaam. De associatie met een ‘nieuwsgierig aagje’ is snel gelegd, maar vergis je niet: de oorspronkelijke betekenis van Aagje is ‘goed’.

19. Aaltje

Er worden best wel veel Aaltje’s in ons land geboren. Betekenis: ‘heerser met zwaard’ of ‘van nobele afkomst’.

20. Hildegard

Betekenis: strijd, zie ook Hedwig. Hilde is dam wel een beduidend vlottere variant.

20. Cornelia

Betekenis: ‘de gehoornde’ of ‘beschermheer van (rund)vee’. En hoewel dat misschien een tikkie ouboullig klinkt, wil dat allerminst zeggen dat de naam outdated is.

21. Clara

‘Verlicht’ of ‘de heldere’ is de betekenis van de naam Clara. Wij vinden ‘m mooi.

Deze meisjesnamen waren in de 90’s mateloos populair

22. Lieke

Lieke blijft een superleuke naam, die ook nog eens ‘de onbekommerde’ betekent.

23. Madelief

Bloemen houden van mensen, en mensen houden van de naam Madelief.

24. Edith

Een naam met twee wel heel uiteenlopende betekenissen: ‘gezegend’ enerzijds, en ‘oorlog’ anderzijds. Goh. Van nature niet per se een oerhollandse meisjesnaam, maar wel eentje die vroeger heel vaak voorkom.

25. Gerda

Betekenis: bescherming.

26. Inge

Leuke naam. Maar in Engelstalige landen moet je het vaak in de uitspraak met een Scandanivisch tintje (lees: Inga) doen.

27. Neeltje

Wederom een beschermer van rundvee – Neeltje.

28. Gijsje

Waar Gijs een hele populaire, oerhollandse jongensnaam is, kan dat niet per se gezegd worden voor zijn zusje Gijsje. Wel heeft het een mooie betekenis: ‘stralende pijl’, ‘helder’.

29. Laurien

Deze oerhollandse meisjesnaam betekent: ‘zij die met lauweren bekranst is’ – dat belooft wat voor de toekomst van Laurien.

30. Jet

Tot slot een eervolle vermelding voor Jet, waarvan je over de afkomst – zelfde gevalletje als Lot – kunt twisten. Komt het van Henriette, Harriet of is het een eigen Nederlands bedenksel? Hoe het ook zij, Jet is een leuke, stoere naam die nog best in trek is.

25 x mooie Engelse meisjesnamen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme