Laura Saija
Laura Saija Persoonlijk 15 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Op je 43ste moeder worden? ‘Kost de maatschappij handenvol geld’

Op Facebook deelden we het dilemma van Susan (43). Het dilemma luidde: “Zal ik met mijn 43 jaar nog voor een kind gaan of niet?” Hier hadden meer dan veertienhonderd Famme-lezeressen een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Moeder worden op je 43ste

Toen Susan vorig jaar Ramon in op een datingapp tegenkwam, leek haar droom uit te komen. Een leuke man die dol op haar was en ook openstond om vader te worden. Ze hebben afgelopen tijd veel gepraat over kinderen en of ze niet te oud zijn om voor een kind te gaan. Ramon is namelijk nog ouder dan zij. “Kunnen we het maken om de baby oude ouders te geven? En zou het kindje, als het al lukt, wel gezond zijn?”

Meningen van Famme-lezeressen

De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezeressen

Nakomertje

Kim – “Niet eens zo heel lang geleden kregen vrouwen kinderen zolang als het ging. Vanaf hun trouwen tot soms wel vijftig jaar oud. Daar kraaide niemand naar. Dat heette toen gewoon een ‘nakomertje’. En nu vindt iedereen er ineens iets van. Bemoeizucht is echt deze tijd.”

Voor eeuwig spijt

Helma – “Ik word deze maand ook een ‘oude’ moeder van 42, maar ik voel mij totaal niet zo. Ik ben vrij sportief. Ik word vrijwel altijd jonger geschat en voel mij ook nog jong. Leeftijd is maar een getal, alhoewel ik niet ontken dat je op latere leeftijd wel meer risico’s hebt tijdens een zwangerschap. Gelukkig verloopt hier alles volgens het boekje. Ik zou zeggen volg je hart anders krijg je er voor eeuwig spijt van.”

Volg je hart

Kima – “Op mijn 41ste heb ik mijn eerste kind gekregen en drie maanden geleden ben ik op mijn 42ste bevallen van een gezond dochtertje. We zijn compleet. Het is anders gelopen dan ik ooit had gedacht, maar het leven valt niet te plannen. Volg je hart en luister niet te veel naar anderen.”

Kijk naar je leefsituatie

Bianca – “Ik was 42 toen ik zwanger werd en ben nu 43 met een wolk van een dochter. Ik heb de tijd van mijn leven. Ik geniet van elke dag dat ik met haar mag door brengen. Ik zou niet kijken naar je leeftijd, maar naar je leefsituatie. Heb je alles om een kindje te geven wat het nodig heeft? Ga ervoor. Ja, je zal misschien zestig zijn als je kind zestien is, maar als ik kijk naar de zestig-plussers van tegenwoordig zie ik geen bezwaar. Die zijn goed mee met de tijd tegenwoordig.”

Aangezien als grootouders

Jeltje – “Mijn moeder was 45 en mijn vader 48. Ik kom uit een groot gezin. Negen kinderen, ik was een nakomeling. Ik heb het altijd vreselijk gevonden dat mijn ouders zo oud waren, vaak werden ze aangezien voor mijn grootouders. Daarbij ik ben ze ook heel vroeg verloren. Achttien was ik toen mijn vader overleed en 23 toen mijn moeder overleed. Ik ben jong moeder geworden. Ik wou mijn kinderen niet aandoen wat mij overkomen was.”

Ga ervoor

Ritha – “Ik kreeg op mijn bijna 42ste een kindje. Had er al wel twee. Ik heb er alleen maar van genoten. Ik ben nu 66 en mijn dochter is nu 24. Ik had ook geen ouders die op kwamen passen. Wel had ik een lieve vrouw in de buurt die veel voor ons heeft gedaan. Daar ben ik nog altijd heel dankbaar voor. Volg je hart en ga er voor.”

Denk aan het kind

Nineke – “Mijn moeder was 43 toen ik werd geboren. Hoewel ik zeer gewenst was heb ik het nooit leuk gevonden dat ik zo’n oude moeder had. Iedereen dacht dat ze m’n oma was en m’n oudste zus m’n moeder. Denk dus op die leeftijd niet alleen aan jezelf en jouw wensen, maar ook aan het kind.”

Kost handenvol geld

Els – “Als de natuur het nog toelaat, dan oké. Maar begin niet op deze leeftijd met allerlei medische hulp, want dat is het signaal dat het niet meer de bedoeling is. Kost de maatschappij en jezelf handenvol geld.”

Tijden zijn veranderd

Marian – “Volg je hart, de tijden zijn veranderd dus veertig-plus is niet meer echt oud in deze tijd. Achteraf gezien had ik zelf wel wat ouder en wijzer willen zijn. Ik was met 29 niet eens heel jong. Dus maak je niet druk om de anderen en ga er voor!”

BAM worden? ‘Is jouw kinderwens belangrijker dan een kind mét biologische vader?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme