5 vragen aan Laurie Lancee: ‘Ze vroegen waarom we ei hadden gegeven aan een baby’

Voeding Laura Saija 5 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

In de rubriek 5 vragen aan… stellen we prangende vragen aan een bekende Nederlander of influencer over de uitdagingen die het ouderschap met zich meebrengt. Deze week stellen we vijf vragen aan ondernemer Laurie Lancee.

Laurie won afgelopen maand de FEM-START Up Awards, een ondernemers pitch competitie, waarmee ze een investering van maar liefst 100.000 euro in de wacht sleepte. Vini Mini is op een missie om voedselallergieën bij de allerkleinsten te voorkomen. Met Vini Mini helpt Laurie nieuwe ouders om, zodra het kindje aan hapjes begint, stapsgewijs en op een gezonde, makkelijke en veilige manier allergenen toe te dienen.

5 vragen aan Laurie Lancee

Laurie’s zoontje Viggo heeft een ernstige allergie voor ei; en na onderzoeken bleek hij ook een allergie te ontwikkelen voor pinda’s en noten. Dankzij het vroeg en vaak geven van pinda’s en noten is hij uiteindelijk niet allergisch geworden. Een uitkomst die inspireerde tot het helpen van meer kindjes.

Wat gebeurde er toen je zoon een allergische reactie kreeg?

“Toen mijn zoon Viggo (5) zes maanden oud was, kregen we op het consultatiebureau het advies te beginnen met pinda en ei. Op vakantie in Spanje, gaven we hem nietsvermoedend een klein hapje ei. Vrijwel direct na het eten werd Viggo ziek, hij moest spugen en zijn oren raakten helemaal opgezwollen. De paniek brak meteen uit, we zaten ergens op een Spaanse camping zonder auto. De camping dokter moest ons richting het ziekenhuis rijden, terwijl een ambulance ons tegemoet reed omdat het anders te laat zou zijn. Ze communiceerden allemaal in het Spaans en ik begreep niet wat er gebeurde. De autorit in de auto van de campingdokter was zo dramatisch, dat ik dacht dat dit het einde was.”

Wat moet je doen na zo’n allergische reactie?

“Gelukkig ging het snel beter met Viggo nadat hij met een Epipen een adrenaline-injectie kreeg. In het Spaanse ziekenhuis vroegen ze zich af wat we in hemelsnaam gedaan hadden, waarom we ei hadden gegeven aan een baby? De rest van de vakantie gaf ik op advies van de arts alleen nog maar borstvoeding, maar ontspannen was ik niet meer. Ik was bang dat hij overal allergisch voor was en durfde niet in de buurt te komen van noten en ei.

Eenmaal in Nederland deden we meteen huidpriktesten in het ziekenhuis en Viggo bleek bijna overal allergisch voor zoals pinda, hazelnoot en cashew. We begonnen met provocatietesten en moesten schematisch pinda’s en noten geven om te kijken of er reacties op kwamen. We kregen het advies om dit wekelijks te blijven geven. Een jaar later kon mijn zoon eigenlijk alles eten en cashewpasta is nu zijn lievelings broodbeleg.”

Besloot je er meteen iets mee te doen toen je zoontje allergisch bleek?

“Na de allergische reactie kreeg ik te maken met een posttraumatische stressstoornis. Elke keer als ik een ambulance hoorde begon ik te trillen en wilde ik meteen naar de kinderopvang om te kijken of alles wel goed ging met mijn baby. Door middel van EMDR kon ik deze negatieve gebeurtenis gelukkig een positieve plek geven. Ik wilde er graag iets mee doen, het werd mijn missie om voedselallergieën bij kinderen te voorkomen. Toen heb ik met mijn compagnon Jozien Boersma Vini Mini opgezet. Zij heeft zelf ook twee kinderen en ook relevante ervaring op het gebied van voeding door haar werk bij Nutricia.”

vini mini
Eigen beeld

Met hoeveel maanden kun je beginnen met allergenen toedienen?

“Met vier maanden adviseren ze om te beginnen met oefenhapjes en met zes maanden echt met bijvoeding geven. Kinderen hebben een verhoogd risico op allergieën als ze eczeem hebben. Kinderen kunnen dan allergisch worden via de huid. Als de huid open ligt en een baby komt in aanraking met pinda’s of iets anders, dan gaat het lichaam antistoffen aanmaken. Het immuunsysteem wordt aangewakkerd. Als ze dit voedsel dan vervolgens voor de eerste keer eten, kunnen ze een heftige allergische reactie krijgen. Daarom is het belangrijk voor kinderen met eczeem om met vier maanden met oefenhapjes te beginnen, en ze dan te laten wennen aan allergenen. Kinderen zonder eczeem kunnen rustig met zes maanden beginnen met allergenen.”

Hoe werkt Vini Mini?

“We willen het ouders makkelijker maken zodat ze niet hoeven na te denken over het toedienen van allergenen. Over de juiste dosering en over het fijnmalen van noten. We adviseren om vroeg te beginnen en te blijven geven. Vaak zien we ouders beginnen en dan weer stoppen. Na een aantal maanden kan een kindje toch weer een reactie krijgen op voeding, omdat ze het niet structureel aangeboden krijgen. Met ons product kun je op een makkelijke manier in stapjes allergenen aanbieden in poedervorm. Dat roer je makkelijk door een fruit of groentehapje.”

5 vragen aan ondernemer Manon van Essen: ‘Wij hebben een hele duidelijke rolverdeling thuis’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme