5x clichés over liefde die we in films geleerd krijgen

Algemeen Valéry de Voijs 1 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Als jij als hopeloze romanticus nog wilt zwijmelen bij iedere rom-com, adviseren wij om niet verder te lezen. Films geven nu eenmaal een rooskleurige kijk op de liefde. Hoewel het natuurlijk nog mega leuk is om van het acteerspel te genieten, schetsen romantische films soms ook een vertekend beeld van liefde. Deze clichés gaan in het echte leven namelijk niet op:

Van The Notebook tot aan de Titanic: we hebben de nodige traantjes gelaten om deze verliefde stelletjes. Toch barsten deze romantische films van de clichés. Hoewel we er stiekem van genieten, moeten we ons vooral beseffen dat het in het echte leven er nét even anders aan toe gaat

Liefde in films

De vijf grootste clichés die we door schade en schande hebben moeten leren:

1. Liefde overwint alles

Misschien wel de grootste cliché van allemaal. Liefde overwint een heleboel. Maar niet alles. Je kunt nog zoveel van iemand houden, maar als jullie levens niet op elkaar aansluiten, en jullie daar de nodige problemen van ervaren, dan zal de relatie nooit gaan werken.

Wat als hij namelijk geen kinderen wilt, en jij al jaren een kinderwens hebt? Of hij strikt gelovig is en wilt dat jij je zal bekeren? Je kunt nog zoveel compromissen sluiten als je wilt, maar jullie gaan op een punt komen dat liefde alleen niet meer genoeg is.

2. Miscommunicatie is schattig

Hoevaak hebben we het niet gezien? Man ontmoet vrouw. Wordt hoteldebotel verliefd. Vrouw heeft niets door. Vrouw leeft d’r leventje. En in de laatste tien minuten stelt de man zich kwetsbaar op en biecht op dat hij al die tijd al gevoelens had voor haar. Super cute, romantisch, tranentrekkend natuurlijk. Maar niet zo realistisch. Als jij stiekem een crush op iemand hebt zul je dit moeten uitspreken. Duidelijk. Op tijd.

10 levenslessen waar je een stuk gelukkiger van wordt

3. Je partner maakt je compleet

Ook zo’n romantische cliché: samen zijn we één persoon. Je kunt nog zo connected zijn met je zielsmaatje, en als team het hele gezin runnen, maar jullie zijn natuurlijk niet dezelfde persoon. Jullie hebben (als het goed is) jullie eigen leven, eigen mening, en eigen persoonlijkheid.

4. Ruziemaken is romantisch

Als jij de nodige ervaring hebt op liefdesgebied herken jij vast die (vaak korte) heftige relaties waarbij alles passievol was: de seks, de liefde, het leven, de nachten.. maar ook: de ruzies. Vaak leer je jezelf goed kennen tijdens deze relaties, maar gezond zijn ze niet. Besef hierbij dat we niet gaan beweren dat je geen ruzie hoort te maken in je relatie. Sterker nog: een ruzietje op z’n tijd is juist alleen maar goed voor je huwelijk. Maar het hoort natuurlijk niet de spuigaten uit te lopen.

5. Vliegtuigseks is een goed idee

In films lijkt het altijd zo spannend en romantisch, maar we kunnen je vertellen: dit wil jij niet meemaken. Ten eerste zijn de toiletten mega klein waardoor jij continue je knieën stoot. Ten tweede door de zee van bacteriën. Want hoe luxe jij ook vliegt, het blijft een toiletje waar ruim duizenden passagiers iedere dag hun behoefte doen. En ten derde: je medepassagiers gaan het echt wel doorhebben. Trust me. En dan zit jij de rest van de vlucht naar het geroddel en vieze blikken te kijken. En met een beetje pech verblijven dezelfde Nederlanders in hetzelfde resort.

Dit zijn de meest onverwachte eigenschappen van jouw sterrenbeeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Every Girl

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme