6 ultieme tips om groot te wonen in een klein huis

Tips & Tricks Kiki Meijer 1 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Een groot huis met een tuin, genoeg opbergruimte en een eigen slaapkamer voor ieder kind. Klinkt als een ideaalplaatje, toch? Helaas is dit tegenwoordig met de woningcrisis en de torenhoge huisprijzen haast niet meer mogelijk.

Maar hoe zit het dan met al die spullen die je nergens meer kwijt kan in je kleine huis? Famme vertelt jou aan de hand van een aantal tips hoe jij het maximale uit je huis kan halen.

Tips voor klein wonen met een gezin

Deze ultieme tips zullen jouw huis een stuk ruimer laten ogen.

1. Laat je kinderen bij elkaar slapen

Met een groot gezin is het vaak lastiger om voor elk kind een eigen kamer vrij te maken. Wanneer je kinderen nog jong zijn vinden ze het vaak alleen maar gezellig om bij elkaar op de kamer te slapen. Een stapelbed of een uitschuifbed zijn erg handig en besparen extra ruimte in de kamer. Op deze manier kan jij deze extra kamer bijvoorbeeld gebruiken als opslagruimte, speelkamer of werkkamer.

Als je kinderen graag hun eigen bed willen is een scherm in het midden van de kamer ook een optie. Zo hebben zij toch nog een eigen gedeelte in de kamer.

2. Zorg voor hoge kasten

Het gebruik van moderne, rustige, hoge kasten tot aan het plafond zijn een geschikte oplossing voor al jouw kerstspullen, dozen met knutselwerkjes en oude kleren. Koop een aantal bakken, schrijf op een briefje wat er in de doos zit en leg het in de kast.

Investeren in deze kasten is een must want het gaat je een heleboel troep op de grond schelen. Opruimen in de kast, deuren dicht et voilà, weg is je troep.

Ook zijn planken en haakjes aan de muren een goede oplossing. Je kan hier bijvoorbeeld de jassen en tassen van je kind aan ophangen of bakjes voor de sleutels op de planken neerzetten.

3. Gebruik lichte kleuren

Als je in een tamelijk kleine woning woont, kun je soms het gevoel hebben dat de muren op je af komen. Verf je muren dan in lichte kleuren. Ze reflecteren licht en versterken het natuurlijke licht wat er in je woning binnenkomt.

Donkere kleuren absorberen licht, dus des te meer redenen om de verfkwasten uit de kast te halen! Extra tip: spiegels vangen ook veel licht op en zorgen ervoor dat een ruimte lichter en ruimtelijker lijkt.

4. Regelmatig opruimen

Misschien doe je het al elke dag, maar een essentiële tip is: ruim regelmatig op. Gooi spullen die je niet meer gebruikt weg, of verkoop ze op platformen, zoals Marktplaats, Vinted of via een Facebookgroep.

Wanneer je regelmatig opruimt, zul je zien dat je huis er georganiseerd en schoon uit blijft zien. Dit zorgt voor een heleboel rust in huis, maar ook in jouw hoofd.

5. Multifunctionele meubels

Deze meubels zijn echt ontzettend handig voor een kleine woning. Ze zijn er speciaal voor ontworpen om voor meer dan één doel te dienen.

Stoelen en banken met opbergruimtes, bedbureaus en uitschuifbare eettafels. Ze zijn speciaal gemaakt om ruimte te besparen.

6. Huur een extra opslagruimte

Na al die kasten en multifunctionele meubels heb, kun je nog steeds te weinig ruimte in huis hebben. Kijk dan of er in de buurt opslagruimtes, loodsen of garageboxen te huur zijn. Ze worden vaak verhuurd voor een redelijk bedrag per maand. Dat scheelt jou een heleboel ruimte in huis.

Snel & easy: Met deze tips houd je je huis makkelijk schoon en opgeruimd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme