7 dingen die ik geleerd heb sinds ik mijn kind verloren ben

Persoonlijk Sharon van der Werf 22 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

We kunnen de woorden niet vinden om te omschrijven hoe verschrikkelijk het moet zijn om een kind te verliezen. Zelfs de ‘goede’ dagen, zijn moeilijker dan wij ons ooit voor kunnen stellen.

We kwamen het persoonlijke verhaal tegen van Angela Miller. Deze moeder schreef een indrukwekkende blog over het verliezen van haar kind die we met jullie willen delen.

Ze schrijft over de ‘7 dingen die ik geleerd heb sinds mijn kind overleden is’:

1. Liefde overlijdt nooit

Ik zal nooit een dag, uur, minuut of seconde stoppen met het houden van mijn kind. Net zoals dat de ouders van levende kinderen onvoorwaardelijk van hun kinderen houden, doen wij rouwende ouders dat ook. Ik wil zijn naam zeggen en hem horen, net zoals niet-rouwende ouders doen. Ik wil dat andere mensen gewoon spreken over mijn overleden kind. Ik houd net zoveel van mijn kind als jij, alleen leeft mijn kind in de hemel.

2. Ouders die hetzelfde hebben meegemaakt, delen een onbreekbare band

In de zeven jaar die ik als rouwende ouder op de wereld rondloop, word ik voortdurend verrast door de kracht van de band tussen rouwende ouders. Vreemden worden vertrouwd binnen enkele seconden – een blik, een glimp van vertrouwen, wetende dat we in ons hart met elkaar verbonden zijn. Ongeacht onze omstandigheden, of hoe verschillend we zijn, er is een grotere band dan de verbinding tussen ouders die dezelfde lijdensweg van de dood van een kind kunnen begrijpen. Het is een pijn die we lijden voor het leven.

Vader schrijft hartverscheurende brief aan doodgeboren zoontje

3. Ik zal altijd blijven rouwen

Er is geen ‘verder gaan’ of ‘er over heen komen’. Er is geen oplossing voor mijn verdriet. Er is geen lijm voor mijn gebroken hart en geen elixir voor mijn pijn. Zolang ik adem zal ik treuren en pijn houden. Ik zou willen dat mensen konden begrijpen dat verdriet eeuwig duurt, omdat liefde eeuwig duurt: het verliezen van een kind is niet een eindige gebeurtenis. Het bloeden stopt nooit.

4. Het is een club die ik nooit kan verlaten, maar vol met de meest stralende zielen die ik ooit heb gekend

De waardeloze club van ouders die een kind verliezen is een club waar ik nooit lid van wilde worden, maar die ik ook niet kan verlaten. Toch is deze club gevuld met de beste mensen die ik ooit gekend heb. Ik zou alleen willen dat ik deze mensen op een andere manier zou hebben ontmoet. Het zijn helden die het woord ‘dapper’ herdefiniëren.

5. De lege stoel/bed/ruimte wordt nooit minder leeg

Een lege stoel, lege ruimte, lege plek op een familiefoto. Leeg, weg, voor altijd verdwenen. Er is en er zal altijd een ontbrekende ruimte in ons leven zijn. De tijd maakt die ruimte niet minder leeg. En het probleem is dat niets die leegte kan vullen. Minuut na minuut, uur na uur, dag na dag, maand na maand en jaar naar jaar, die hartverscheurende leegte blijft. Het maakt niet uit hoeveel tijd is verstreken.

Deze celebs zijn open over hun doodgeboren kindjes

6. Feestdagen worden nooit makkelijker

Nooit. Heb je je ooit afgevraagd waarom elke feestdag net een marteling is voor een rouwende ouder? Zelfs als het 5, 10 of 25 jaar later is? Het is omdat feestdagen echt afschuwelijk zijn. Stel je voor dat je elke feestdag zonder je kinderen moet vieren. Stel je voor hoe dat voor jou zou voelen. Het zou gemakkelijker zijn om een arm of been te verliezen, dan je kind. Dat is de reden waarom feestdagen voor rouwende ouders altijd zo moeilijk zijn.

7. Doordat ik diepe rouw ken, kan ik ook uitzinnige blijdschap

Mijn leven is in een bepaald opzicht rijker. Ik houd nu nog dieper van dingen. Omdat ik treur, ken ik ook vreugde als geen ander. De vreugde die ik nu ervaar is veel dieper en intenser dan de vreugde die ik ervoer voor mijn verlies.

Dat heb ik aan mijn zoon te danken. Omdat zijn moeder zijn het beste cadeau is dat ik ooit gekregen heb. Zelfs de dood kan dat niet wegnemen.’

Wij zijn stil van de moed van Angela om haar gevoel met de wereld te delen.

Belangrijk om bij stil te staan: Hoe praat je met je kind over de dood?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

stillstandingmag

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme