8 signalen dat je anticonceptie niet goed bij je lichaam past

Gezondheid Susan Dalstra 4 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

We koppen ‘m maar alvast in: als je een bolle buik hebt en dat niet komt omdat je nou eenmaal van pizza houdt (wie niet), is dat een vrij duidelijk signaal dat je anticonceptie niet heeft gedaan wat het moet doen. Maar het kan ook zijn dat je lichaam niet goed reageert op anticonceptie zonder dat het meteen een zwangerschap betekent. 

Niet voor lief nemen

Een van de toch echt minder leuke facetten van vrouw zijn is anticonceptie. Als je geen kinderen wil of wel even bent uitgebaard, kan je er vrijwel niet omheen. Het laten zetten of dagelijks slikken is gedoe, maar dan hebben we het nog niet over de mogelijke bijwerkingen gehad. Ondraaglijke menstruatiekrampen en stemmingswisselingen hoef je niet voor lief te nemen. Als je een of meerdere van onderstaande symptomen zijn, kan het een signaal dat de anticonceptie die je gebruikt gewoon niet zo goed bij je past en het wellicht tijd is wat anders te proberen.

1. Je bloedt hevig of hebt zware krampen

Echt waar: excessief bloeden en ondraaglijke krampen zijn niet iets waar je maar mee moet leren leven. Als je een regelmatigere – of lichtere menstruatie wil, kan een andere vorm van anticonceptie helpen.

2. Je bent niet te genieten

Het ene moment is er geen wolkje aan de lucht, het ander barst je in snikknen uit om… tja, wat eigenlijk? Als je kampt met grote stemmingwisselingen doe je er goed aan daar met de huisarts over te praten.

3. Je libido is veranderd

Bij sommige vrouwen kan ‘ie opeens door het dak gaan, maar het kan ook zijn dat je libido gewoon non-existent is. Als je hiervan baalt, kan een switch het antwoord zijn.

4. Je eetlust is veranderd

Een veel voorkomende bijwerking: je kan met gemak drie chocoladerepen op en bent kilo’s aangekomen.

5. Je bent misselijk, duizelig of moet zelfs spugen

Dit wordt gezien als een extreme bijwerking – en een extreem vervelende ook. Praat met de huisarts en laat je goed informeren over andere mogelijkheden.

6. Je borsten zijn gevoelig

Het is niet gek en hoort er soms een beetje bij, maar trek aan de bel wanneer je er wel heel vaak (en hevig) last van hebt.

7. Je hebt opeens acne

Als je al gevoelig bent voor puistjes, kunnen vrouwen met een hormonale spiraal of de pil opeens acne krijgen. Als je het idee hebt dat het alleen maar erger wordt, is het tijd voor maatregelen.

8. De anticonceptie werkt niet goed

Een positieve zwangerschapstest is een vrij duidelijk teken dat je anticonceptie niet werkt, maar regelmatig doorbraakbloedingen zijn ook een indicatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme