Zwanger van een tweede? Zo ziet de opvoeding van je peuter er dan uit

Kinderen Rachelle Abbas 4 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Je tweede zwangerschap kan wat moeilijker gaan dan de eerste, misschien wel mede omdat je al mama bent van een schattige maar oh zo veeleisende peuter.

Als je een zwangere buik hebt, waarvan je kleine denkt dat het een grote snelweg is voor zijn speelgoedauto’s, lees dan vooral verder. Wij begrijpen de realiteit, hier zijn negen waarheden die alle zwangere moeders die ook een peuter hebben, zullen begrijpen.

1. Je klinkt als een worstelaar als je een luier verschoont

Want natuurlijk is je peuter nog niet zindelijk. Dat alleen al zou het gemakkelijker maken om met de hele zwangerschap te dealen, maar nee. Hij is nog klein en bij luier-verschoon-sessies maak je hard geluid terwijl je je kleine op de tafel tilt.

2. Beentjes omhoog? Wat is dat?

Weet je nog dat toen je zwanger was van de eerste, allerlei mensen zeiden dat je die arme gezwollen voeten eens moest laten rusten? Dat deed je vervolgens ook. Maar nu? Tenzij iemand je peuter voor een volledige dag uit je handen neemt en wat huisreinigende feeën stuurt, zodat je de zeldzame kind-vrij tijd gebruikt om op te ruimen, zul je waarschijnlijk op de vloer een autoweg bouwen voor de tiende keer die ochtend.

3. Speelgoed op de vloer

Alles wat op de vloer ligt is eigenlijk aan het sollen met je. Of je kleine die zorgt dat alles op de vloer komt. IETS wat zorgt dat je moet bukken om het op te pakken is aan het sollen met je. Zo, veel, inspanning.

LEES OOK: Dit is écht vervelend peutergedrag, maar blijkt eigenlijk heel belangrijk te zijn

4. Je bent niet snel genoeg

Peuters zijn eigenzinnig en onvoorspelbaar, wat betekent dat je snel moet zijn om de jouwe te vangen wanneer ‘ie van plan is een sprintje te trekken van het terras. Het probleem is dat je zwanger bent waardoor het voelt alsof je in een sumo-pak aan het rennen bent. Je benen kunnen niet snel genoeg.

5. Je valt in slaap met je peuter

Na het lezen van dat ene boekje, beginnen niet alleen de oogleden van je kleine zwaarder te worden… Als je vervolgens ineens weer wakker wordt, besef je dat het je peuter is die naast je ligt te snurken, niet je man.

6. Je peuter en sympathie voor jou

Hij zal een banaan van je eisen zodra je voor de tweede keer op de bank bent neergeploft en niet weet hoe je weer gaat opstaan. Hij smeekt je ook om hem aan het klimrek in het park te tillen, ook al kun je nog nauwelijks achter het stuur van je auto. Hij zal naar je giechelen als je op het punt staat te braken, omdat hij geen idee heeft waarom je kokhalst en het een grappig geluid is.

7. Je zwangerschapsdieet bestaat uit het eten van zijn restjes

Waarschijnlijk was het bij je eerste zwangerschap anders, maar dit keer bestaat het dieet uit overgebleven vissticks of gegeten broodjes jam. Je verslindt het toch liever zelf dan dit ‘lekkere eten’ weggooien?

LEES OOK: Deze 8 dingen zorgen gegarandeerd voor een driftbui bij je peuter

8. Je kleine is niet de enige met een driftbui

Terwijl hij een driftbui krijgt omdat je de televisie uitzet, ben jij aan het huilen om die té lieve tekening die hij voor je heeft gemaakt. Jullie zijn beide emotionele wrakken (en dat is oké).

9. Je maakt je zorgen dat je de baby niet genoeg liefhebt

Die kleine, schattige kleine die op al je knoppen duwt en deze zwangerschap misschien wel tien keer zwaarder maakt, is jouw wereld. Je houdt zoveel van hem, je wist niet eens dat het kon. Als je een milliseconde hebt om na te denken over hoe het leven zal zijn als zijn broertje of zusje er is, maak je je zorgen dat je misschien niet genoeg van de baby gaat houden. Hoe is het mogelijk om opnieuw iemand zó lief te hebben?

Maak je geen zorgen, dat zul je wel kunnen, geloof het of niet. Binnenkort zal jouw peuter zijn beste vriend ontmoeten (misschien heeft ‘ie al wel geprobeerd hem te vinden door je rol op te tillen). Tot die tijd geniet je volop van de een-op-een-tijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme