9 Mooie manieren waarop de relatie met je broer en zus verandert

Relatie Sophie Nortier 21 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Je broer en/of zus, ze zijn je eerste maatjes, je eerste vijanden en eerste tegenstanders. Waar je eerst af en toe gek van ze werd, zijn het nu je beste vrienden. Misschien loopt de relatie met je broer of zus moeilijk of zit hij vol met emotie, toch is je familie een wezenlijk deel van je leven!

Veranderende relatie met broer of zus

Dit zijn negen manieren waarop jullie relatie verandert in de loop van de tijd:

1. Vroeger leek het leeftijdsverschil enorm, inmiddels zitten jullie op hetzelfde level

Oh wat keek je op tegen je zus toen ze naar de ‘grote stad’ verhuisde om te gaan studeren. Ze was druk bezig met vriendjes en zei dan ‘dat snap je later allemaal wel’. Tja, dat krijg je als je acht en zes jaar scheelt met je zus en broer.

Maar ook als het verschil kleiner is, is dat verschil als kind een big deal. Dat iemand een klas hoger zit, zorgt ervoor dat je over sommige dingen niet met elkaar kunt praten. Als volwassene verdwijnt dat gevoel compleet. Je hebt allemaal een relatie, werk, een leuk huis en gaat af en toe nog op stap.

2. Vroeger klikte je over wat je broer of zus deed, nu bewaren ze al je geheimen

Als je zus vroeger het huis uit glipte, was het niet meer dan normaal dat je dat tegen je ouders zei. Of wanneer je broer iets had gesloopt en het probeerde te verdoezelen. Nu je ouder bent, bewaren ze met gemak je geheimen. Zo vertelde ik mijn zus als eerste over mijn relatie. Je broer en zus oordelen niet snel over je, want ze hebben het beste met je voor.

3. Jullie waren elkaars grootste rivalen, nu steunen jullie elkaar

Je deed altijd je best om beter te zijn dan je broer of zus. Simpelweg om het feit dat je altijd werd vergeleken met je broer of zus. Nu jullie ouder zijn, weten jullie waar jullie sterktes en zwaktes liggen en steunen jullie elkaar volop.

4. Je was jaloers op elkaar, dat heb je inmiddels laten gaan in jullie relatie

Als kind ben je jaloers. Je broer is mega-creatief en je zus is goed in zingen. Je wenste continu dat je beter dan hij of zij was. En dat gevoel hadden je broer en/of zus ook weer naar jou toe. Tegenwoordig ben je gewoon trots (oké en een tikkeltje jaloers op hun prachtige huis).

5. Vroeger leken je broer en zus van een andere planeet te komen, inmiddels herken je jezelf in hen

‘Jij bent van de melkboer!’ kunnen broer en zus zeggen om je te plagen. Inmiddels weet je wel beter. Ook al lijk je misschien niet veel op elkaar qua uiterlijk, hebben jullie stiekem nogal wat overeenkomstige trekjes en gewoontes.

6. Je was nogal bezitterig, maar nu deel je alles

Je zus jatte werkelijk álles wat ze kon gebruiken uit je kamer. Dit zorgde natuurlijk geregeld voor discussie. Tegenwoordig laat je je zus gewoon regelmatig shoppen in je kast en leen jij haar sieraden als je een feestje hebt. Sharing is caring en daarbij: spullen zijn toch maar spullen.

7. Vroeger speelden jullie samen verstoppertje, nu doen jullie nog steeds spelletjes

Wordfeud bijvoorbeeld. Of wie de meest flauwe selfie of gif’jes kan sturen.

8. Vroeger nam je je familie voor lief, nu kun je je geen leven zonder hen voorstellen

Familie kun je niet kiezen, dat is waar. Hoe gek je broer of zus je ook maakte vroeger, je kunt je geen leven zonder hen voorstellen. Ze zijn misschien niet perfect, maar ze horen wel bij jouw leven.

9. Vroeger wilde je niks met je zus of broer te maken hebben, nu ben je trots op jullie clubje

Vroeger wilde je niets liever dan ‘jij’ zijn. Dat iedereen mij kende als ‘zusje van’, vond ik hoogst irritant. Ik ben mijn broer toch niet?! Inmiddels ben je blij dat jullie als groep worden gezien en weet je: iedereen heeft zijn mindere kanten.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme