Aan alle moeders met een ‘moeilijk’ kind; dit wil je weten!

Opvoeden Redactie 8 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Gedragsproblemen, ADHD, of ‘gewoon’ een moeilijk kind. Of er nou een diagnose is gesteld of niet, de kleine trouble maker kan jouw leven met het grootste gemak een stukje zwaarder maken. Daarom hebben wij een aantal dingen voor je op een rijtje gezet die je het best even kunt lezen…

Gedragsproblemen?

Het maakt niet uit welk label je eraan wilt of kunt plakken. Het maakt ook niet uit welke adviezen je allemaal wel of niet hebt opgevolgd. Je kind is wie het is, en in sommige gevallen is dat knap lastig.

Heb je soms (of laten we wel wezen; vaak!) het gevoel dat je het allemaal niet meer aankunt? Dat je de deur achter je dicht wilt smijten en nooit meer wilt stoppen met lopen, weg van de terreur die het kleine monster in huis verspreid? Je bent absoluut niet alleen. Al heb je daar op dat moment natuurlijk niks aan.

Vergeet niet; je bent een geweldige moeder!

Voel je de oordelende ogen van omstanders in je rug branden, wanneer je ‘allesje’ de zoveelste tantrum in de supermarkt heeft? Vergeet dan niet dat zij geen flauw idee hebben van jouw situatie. Zij weten niet wie jij bent, wie jouw kind is en hoe jij er alles aan doet de situatie naar jouw beste kunnen op te lossen. En dat het soms niet lukt, is ontzettend shit. Maar niet voor hen en niet voor je kind. Voor jou.

Dus vergeet alsjeblieft niet dat jij een geweldige moeder bent. Jij hebt namelijk een soort superkracht ontwikkeld om met dit soort situaties om te gaan. Ook al voelt het soms alsof de wereld om je heen in de fik staat, je blijft toch doorgaan!

Ondanks dat je kind in alle mogelijke manieren probeert de situatie te saboteren, jou probeert pijn te doen in zijn woedeaanvallen of schreeuwt dat hij je haat, houd je van hem als van niemand anders. Je hebt geleerd je in te leven in zijn situatie én het voor hem op te nemen tegenover anderen. Dat is pas kracht.

Jij doet het niet verkeerd

Er zijn veel moeders die het idee hebben dat hun kind zich wél gedraagt enkel door hún opvoeding. En dat elk kind dat zich niet gedraagt, dat per definitie enkel doet vanwege een ‘verkeerde’ opvoeding. En dat het bij het minste geringste om ‘gedragsproblemen’ gaat. Maar vaak heeft opvoeding er niks mee te maken. Vaak gaat het namelijk gewoon om de persoonlijkheid van een kind en de obstakels die zij tegenkomen in het leven. Dan heeft het er niks mee te maken wat jij wel of niet verkeerd doet als moeder.

Je bent dus niet aan het falen. Je hebt het alleen een stukje zwaarder dan anderen op dit gebied. Maar vergeet ook niet; andersom zijn er ook weer veel dingen waarin anderen het een stuk zwaarder hebben dan jij.

Ons zusje JM Ouders schreef ook over: momenten waarop het helemaal prima is om je regels even te laten gaan

Ze zullen het nooit begrijpen

Dit ‘karaktertje’ is wat jij hebt gekregen. Jij hebt hier elke dag mee te dealen en anderen zullen nooit begrijpen hoe zwaar dat is. Hoe verdrietig en onmachtig het je kan laten voelen. Hoe eenzaam en vermoeiend het is. Dat elke zachtaardige, humoristische of strenge manier van reageren de revue al is gepasseerd. En dat het allemaal niet werkt.

Maar jij bent hen ook geen verantwoording schuldig. Je doet het niet voor hen. Je doet het voor je kind. En voor jezelf. En dat is het enige dat er toe doet. Dat jij en je kind samen struggelen om het te laten werken. Maar dat jij en je kind ook samen weten dat jullie heel veel van elkaar houden.

Waarom 88% van alle jonge moeders het ouderschap zwaarder dan ooit vindt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme