5x dit verklapt jouw droom over de kwaliteit van je nachtrust

Gezondheid Chiara Izelaar 8 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Als je ex tevoorschijn kwam tijdens je schoonheidsslaapje, je een nachtmerrie hebt gehad of blind raakt in je droom ben je snel geneigd om de droombetekenis te achterhalen. Maar wist je dat jouw type droom ook iets vertelt over de kwaliteit van je nachtrust?

Dromen zijn op te delen in categorieën dromen die aangeven of je goed of slecht slaapt…

Dromen bepalen je slaapkwaliteit

Onze slaapcyclus bestaat uit 4 fases waarin we het rapid eye moment (REM) en het non rapid eye moment (NREM) afwisselen. Onze dromen komen voor tijdens onze REM-slaap, omdat dit de fase is waarin ons brein informatie opslaat, geheugen vormt en serotonine – een stimulerende neurotransmitter die betrokken is bij verschillende alledaagse functies, zoals bijvoorbeeld slaap en emotie – produceert.  Als je niet droomt én vaak wakker wordt kan dit erop wijzen dat je de REM fase skipt.

Dit is niet bepaald gunstig voor je slaapritme en gezondheid. Je concentratie, geheugen én immuunsysteem kunnen hieronder lijden. Herken je deze – niet dromen + vaak wakker worden – symptomen? Schakel dan je huisarts in om je – eventuele – slaapproblemen op te lossen!

Fijne droom

Nee! Waarom moest die wekker afgaan? Je lag net zo fijn te dromen. En je bent stiekem héél nieuwsgierig naar hoe deze droom af zou lopen. Gelukkig er is één pluspunt aan je fijne droom. Je hebt waarschijnlijk als een roosje geslapen! Dromen met positieve emoties, zoals geluk en verliefdheid, staan gelijk aan een héél gezond schoonheidsslaapje. Yes!

Vreemde taal

“Hola guapa, como estas?” Als de mensen in jouw droom – waaronder jijzelf – in een vreemde taal praten is de kans groot dat jij de taal in kwestie momenteel aan het bestuderen bent. Je onderbewustzijn geeft je simpelweg een complimentje. Het is namelijk een indicatie dat je goede voortgang boekt. Ha, al die inspanningen werpen z’n vruchten af! Enne, ‘t feit dat je een goed geheugen hebt duidt er namelijk ook op dat je diep slaapt! Nu maar hopen dat je die Spaanse god uit je droom ooit in de echte wereld tegen ‘t lijf loopt.

Nachtmerrie

Je hart klopt bijna uit je borst en het lijkt wel alsof je in een zwembad ontwaakt. En werd je nu wakker van je eigen gegil of…? Nachtmerries zijn alles behalve fijn en wijzen uiteraard op een slechte nachtrust. Als je af en toe last hebt van nachtmerries hoef je je geen zorgen te maken. Maar als je gedurende een lange periode badend in het zweet wakker wordt kan dit duiden op slapeloosheid. Wellicht helpen deze tips tegen insomnia!

Levensecht

Het is dat je wakker wordt in je eigen bed, anders zou je zweren dat je niet aan het dromen was! Levendige, kleurrijke dromen kunnen erop wijzen dat je slaapkwaliteit niet zo geweldig is. Hoe levendiger je dromen zijn, des te actiever je hersenen zijn terwijl je slaapt. Dit kan ervoor zorgen dat je later op de dag wel een middagdutje kunt gebruiken. Oeps!

No dreams

De meeste mensen gaan ervan uit dat zij iedere nacht dromen, maar hun dromen niet altijd kunnen herinneren. Dit kan inderdaad het geval zijn, maar dit zegt in feite niets over je nachtrust. Als je niet droomt én vaak wakker wordt kan dit echter wel een teken zijn van een onrustige slaapcyclus.

Voor alle sleeping beauties: zo laat gaan mensen gemiddeld naar bed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme