Onderzoek: mannen komen gemiddeld 8,5 kilo aan in het eerste jaar van het vaderschap

Gezondheid Wilma Groothuis 13 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Dat een vrouw tijdens haar zwangerschap aankomt, is logisch. Nu blijkt dat mannen tijdens en na de zwangerschap van hun partner ook aankomen. In het eerste jaar van hun vaderschap komen zij gemiddeld maar liefst 8,5 kilo aan.

Dat blijkt uit onderzoek van LighterLife Fast onder 1500 mannen.

Tijdens en na zwangerschap aankomen

Wanneer je net vader bent geworden, verandert er een hoop in je leven. Alleen gaat niet alleen je leven er anders uitzien, ook je lichaam verandert misschien. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat mannen tijdens de zwangerschap van hun partner aankomen, maar ook in de periode daarna. 22 procent van de kersverse vaders kwam tijdens de zwangerschap meer dan 6,6 kilo aan. Het gemiddelde in het eerste jaar van het vaderschap ligt zelfs nog een stukje hoger, namelijk 8,5 kilo.

Nu denk je misschien: logisch dat ze aankomen als ze een extra mond moeten voeden. Toch is dat niet de reden van de extra kilo’s. Het aankomen is vooral het gevolg van te weinig tijd en energie. Dat kun je je vast wel voorstellen: slapeloze nachten, veel nieuwe indrukken en weinig tijd voor jezelf.

Minder tijd voor activiteiten

Ook blijkt uit het onderzoek dat de nieuwe vaders elke dag gemiddeld 74 minuten minder tijd hebben voor hun eigen activiteiten en hobby’s. Denk aan sporten, een actieve middag met vrienden of een sportieve hobby. Dit zijn allemaal activiteiten waarbij je normaal gesproken mooi wat calorieën verbrandt.

En als ze dan wel tijd hiervoor hebben, moeten ze ook nog maar de energie op kunnen brengen om het ook daadwerkelijk te doen. Weinig energie is namelijk een echte boosdoener van het aankomen van een paar kilo’s. Als je weinig slaapt krijg je juist meer eetlust, maar wordt er minder vet verbrand. Na een lange dag met huilbuien en volle luiers wil je vaak niks liever dan op de bank zitten met iets lekkers en lekker snaaien.

Impact op lichaam

Een baby heeft dus aardig wat impact op het lichaam van beide ouders. De moeder krijgt natuurlijk al een dikke buik tijdens de zwangerschap en ook na de zwangerschap duurt het vaak weer een tijdje voor het lichaam weer een beetje als de oude is, voor zo ver dat al mogelijk is natuurlijk. En de vader doet gezellig mee, ook wel zo fijn voor de moeder, dan is ze tenminste niet alleen.

Voor alle aanstaande en/of kersverse vaders die dit lezen: wees maar gerust, het maakt helemaal niet uit als je een aantal kilo’s aankomt tijdens of na de zwangerschap. Je hebt nu wel even belangrijkere dingen aan je hoofd en zolang je je gezond voelt, is er niks om je druk over te maken. Een maatje kleiner kun je je later wel weer op focussen, eerst maar eens wennen aan je nieuwe leven als vader.

Waarom je je niet hoeft te schamen voor striae na een zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme