Eenvoudige activiteiten voor de ontwikkeling van jouw dreumes

Dreumes Sanne Verweij 18 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Je kind is één jaar, een echte mijlpaal! De tijd vliegt voorbij en er is al zoveel veranderd. Om je dreumes te helpen met de ontwikkeling en zijn sensorische vaardigheden zijn er een aantal leuke activiteiten om samen te ondernemen.

Je kleine ging van huilen en poepen naar gebaren en misschien zelfs brabbelen. Ook de eerste stappen kunnen al snel om de hoek komen kijken. Wat kunnen jullie nu met z’n tweeën, of als gezin, gaan doen qua activiteiten?

Sensorische vaardigheden

1. Kleurrijke krijtjes

Zet je kind op de vloer, samen met wit papier en een doos vol met waskrijtjes. Je baby is nu oud genoeg om, hopelijk, echt te kleuren met de krijtjes en niet even te proeven. Help je kleine om wat te krabbelen of lijnen te maken op het papier. Noem ondertussen de kleuren op en maak samen een kunstwerk.

2. Eén, twee… Pasta!

Gaan jullie ‘s avonds pasta eten? Leg dan wat (verschillende vormen) pasta op je baby’s bord en help hem ze te tellen. Als ze verschuiven op het bord maakt dat helemaal niks uit, het helpt zelfs met zijn grip als hij de pasta opnieuw probeert op te pakken.

3. Bellen blazen

Laat je baby zelf door het stokje blazen en kijk samen naar de bel die ontstaat. Wedden dat hij staat te trappelen van verbazing? Jullie kunnen ook proberen de bel te laten knappen, daarvoor heeft je kind namelijk balans nodig en kan hij dat zo oefenen.

Ontwikkelingsactiviteiten

1. De bladzijde omslaan

Nu je kleintje dingen kan vastgrijpen, wordt het gemakkelijker voor hem om flappen op te tillen of pagina’s van een kartonnen boek om te slaan. Laat hem het eens proberen als jullie samen een verhaaltje lezen.

2. Puzzel passie

Houten puzzels zijn fijn voor jouw éénjarige om vast te grijpen, zeker nu hij meer leert over vormen, kleuren en hand-oog coördinatie. Help hem de stukjes terug te plaatsen en te draaien als dat nodig is.

3. Karaoke

Muziek is altijd goed! ‘s Ochtends even zingen doet wonderen, ook voor je eigen humeur. Help je dreumes om mee te zingen met makkelijke kinderliedjes en probeer samen gebaren te maken zodat hij meer gebaren leert.

Jullie kunnen ook waterflessen vullen met rijst of bonen en daarmee muziek maken. Zo hebben jullie een goed ritme en kan het zing- of dansfeestje beginnen.

Andere activiteiten voor jullie samen

1. De natuur in

Even een frisse neus halen met je baby is niet alleen gezond, maar ook nog eens erg leuk. Buiten zijn er namelijk talloze kleine dingen die je waarschijnlijk zelf voor lief neemt. Als je er met je kind opuit gaat, zie je hoe mooi de natuur eigenlijk wel niet is: wolken kijken, kleine insecten, bladeren verzamelen, naar de geluiden van vogels luisteren.

2. Fantastisch verkleden

Je kunt al eerder beginnen met het opsparen van oude kleding, hoedjes of stropdassen zodat jullie uiteindelijk kunnen verkleden. Door andere kleren aan te doen kunnen jullie de fantasie de vrije loop laten en helemaal opgaan in het spel.

3. Stickerpret

Misschien moet je wat stickers van de tafel of de pennen afhalen, maar je kind vindt het waarschijnlijk hartstikke leuk om te plakken. Je kunt hier ook een slag uit slaan door alvast wat verjaardagskaartjes te maken, voor opa en oma bijvoorbeeld. Een win-win situatie!

Handig overzicht: de beste binnenactiviteiten voor jou en de kinderen op een rij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme