Agnes (34) krijgt ruzie omdat iemand een foto van haar baby online zet 

Persoonlijk Valéry de Voijs 7 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Agnes (34) is drie maanden geleden bevallen van haar zoontje. Sinds de bevalling is de kersverse moeder erg beschermend en wil ze geen foto’s van haar baby online. Ze krijgt dan ook ruzie wanneer iemand ongevraagd een foto van haar zoontje online zet. 

“Sinds de bevalling ben ik heel beschermend over mijn baby. Ik wil hem eigenlijk helemaal niet met anderen delen. Zo kan ik het niet uitstaan dat anderen hem willen vasthouden en ik wil absoluut niet dat anderen hem kusjes geven. Ook wil ik geen foto’s van hem online op social media posten. 

De vreemde man werd enthousiast over onze baby

Laatst gingen mijn man en ik met een grote groep uit eten. We besloten de baby mee te nemen naar het restaurant. Het gezelschap bestond voornamelijk uit gezamenlijke vrienden, maar er waren ook een aantal mensen die ik niet kende. Zo waren er twee ex-collega’s van mijn man die ik nooit eerder had ontmoet. Één van deze mannen zat tegenover mij en was erg enthousiast over onze baby. Hij bleef maar zeggen hoe schattig hij onze zoon vond. 

Halverwege het etentje ging ik naar het toilet en gaf de baby aan mijn man. Toen ik terug kwam zag ik dat mijn man zonder onze zoon aan tafel zat. Ik keek hem vragend aan, waarop mijn man naar de ex-collega wees. Deze man hield onze baby vast en was vrolijk tegen hem aan het brabbelen. 

Ik was hier niet blij mee maar besloot om er geen drama van te maken. Ik besloot om er later met mijn man over te praten. Ook zag ik dat de man een foto nam van onze zoon. Ook dit vond ik niet leuk, maar ik besloot wederom om er geen big deal van te maken.

Ik vroeg of hij de foto van onze baby wilde verwijderen

De volgende dag werd ik wakker en scrolde door mijn social media. Ik zag dat mijn man een story op zijn Instagram had geplaatst. Wat bleek? De ex-collega had een foto van onze zoon online gezet en mijn man getagd. Mijn man had deze story vervolgens gedeeld. Ik keek meteen op de Instagram van deze man en zag dat hij meer dan dertig duizend volgers had. Ik werd woedend. Hoe kan iemand zo respectloos zijn? Ik vind het logisch dat je de ouders om toestemming vraagt voor je een foto van hun kind deelt.

Ik heb hem meteen een berichtje gestuurd en (op een vriendelijke manier) gevraagd of hij de foto wilde verwijderen. Ik zag dat hij het berichtje had gelezen maar hij reageerde niet. Een paar uur verstreken maar nog steeds kreeg ik geen antwoord. Via mijn man heb ik zijn telefoonnummer gekregen en heb hem geprobeerd te bellen. Na twee keer een voicemail te hebben gekregen, besloot ik hem te appen. Dit keer was ik minder vriendelijk. 

Hij appte terug dat hij aan het werk was en de story zou verwijderen als hij thuis was. Ik nam daar geen genoegen mee. Een story verwijderen kost letterijk drie seconden. Hij zei dat ik niet moest pushen en dat ik ‘ff chill moest doen’. 

Ik kookte ondertussen van kwaadheid. Voor mij was het nu een principe kwestie geworden. Het is míjn kind dus ik bepaal wie foto’s mogen delen. De man en ik appten nog wat op en neer. Hij zei dingen als: ‘Ik ben blij dat jij niet mijn moeder bent’ en ‘Ik zou gek worden van zo’n control freak’. Uiteindelijk heeft mijn man hem gebeld en is de story verwijderd. 

Ondanks er niets ‘geks’ is gebeurd, ben ik niet blij met de situatie. Daarbij ging ik ook aan mezelf twijfelen: ben ik dan echt een control freak? En moet ik dan toch echt wat relaxer gaan worden? Maar tegelijkertijd blijf ik bij mijn standpunt. Ik zou namelijk nooit ongevraagd een foto delen. Zelfs als ik een foto van mijn eigen neefje deel, vraag ik toestemming aan mijn zus.”

Had ik maar nooit: ‘Mijn zwangerschap laten beïnvloeden door social media’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen