Eet jouw kind geen groente en fruit? Met deze nijntje-methode misschien wel

Voeding Wilma Groothuis 7 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Voor sommige ouders is het een echte uitdaging: je kind groente en fruit laten eten. Met name als het iets nieuws is, willen kleine kinderen het soms gewoon niet proberen. Dat kan best frustrerend zijn voor ouders. Herken jij je hierin? Dan hebben wij misschien goed nieuws voor je.

Er is namelijk onderzoek gedaan naar een nieuwe methode om kinderen nieuwe groente en fruit te laten eten: nijntje eet de regenboog.

Gezond eetpatroon

Groente en fruit zijn enorm belangrijk voor de gezondheid van een kind en leggen de basis voor een gezond eetpatroon later. Toch eten veel kinderen in Nederland nog steeds onvoldoende groente en fruit. Ongeveer 95 procent van de kinderen van vier tot elf jaar voldoet niet aan de aanbevelingen voor de dagelijkse hoeveelheid groente.

Zij eten gemiddeld minder dan de helft hiervan. Slechts twee op de vijf haalt de aanbevelingen voor zowel fruit- als groente-inname: 125-175 gram groente per dag en anderhalf stuks fruit voor kinderen van 4-8 jaar. Een gezond eetpatroon voorkomt veel gewichts- en gezondheidsproblemen bij kinderen. In 2018 tot en met 2021 had 12 procent van de kinderen van 2 tot 12 jaar overgewicht en 3 procent ernstig overgewicht (obesitas).

nijntje eet de regenboog

Lukt het ouders om hun kinderen spelenderwijs nieuwe soorten groente en fruit te laten eten? Die vraag staat centraal in een studie naar ervaringen met de ‘nijntje eet de regenboog’ methode. Onderzoekers van Wageningen University & Research ontwikkelden deze kleurrijke aanpak in samenwerking met Mercis, het rechtenbureau en de uitgever van de boeken van Dick Bruna.

De onderzoekers toetsen in de studie de ervaringen van ouders met de methode wanneer zij deze thuis gebruiken. Is deze goed toe te passen in het dagelijks leven en hoe effectief is deze voor hun kind? De onderzoekers testten ‘nijntje eet de regenboog’ eerder in klassen op verschillende basisscholen en die resultaten waren veelbelovend.

Kleur groente of fruit

Maar wat is het idee achter deze methode? Iedere keer dat een kind een bepaalde kleur groente of fruit eet, mag er een sticker in die kleur op een poster worden geplakt. Op deze manier eet het kind alle kleuren van de regenboog, net als nijntje.

Er zijn speciale ‘nijntje eet de regenboog’ stickers om op de bijpassende poster te plakken. Tussen 11 en 23 maart 2024 zijn deze stickers gratis op te halen bij Bruna of ReadShop winkels. Wil jij de ‘nijntje eet de regenboog’ poster gebruiken? Op deze pagina kun je hem downloaden. Ouders of verzorgers kunnen vervolgens de vragenlijst invullen en daarmee deelnemen aan het onderzoek.

Voedingsdeskundige Merel Hoftijzer: ‘Dit kun je doen als je kind altijd alle groenten eruit vist’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme