Je pasgeboren baby likken na de geboorte? Het is helemaal niet gek en dit is waarom

Geboorte Julia van Buuren 7 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Een bevalling is een bijzonder moment voor moeder en baby. Het moederinstinct is nog nooit zo sterk geweest dit laat je dingen doen die anders wellicht niet in je op zouden komen, zoals het likken van je baby.

Fotograaf Ludy Siqueira van Senhoritas Fotografia legde een geboorte vast waarbij de moeder haar pasgeboren baby likt. Dit zorgde voor veel ophef op social media.

🌿YOU ARE A MAMMAL🌿Mammals are known to lick and clean their young immediately upon birth. This is done for a few…

Posted by Badassmotherbirther on Wednesday, July 18, 2018

Zoogdieren likken hun baby

Doula en bevallingsdocent Flor Cruz legt uit waarom het normaal is als vrouwen de behoefte voelen om hun pasgeboren baby te likken. Het likken en schoonmaken van de baby na de geboorte is onder zoogdieren namelijk heel normaal. En wij mensen zijn, ook al vergeten we het soms, eveneens zoogdieren.

Het likken zorgt er onder andere voor dat de geboortegeur verdwijnt en dat weert roofdieren af. Daarnaast zorgt het ervoor dat je als moeder alle voedingstoffen van de nageboorte binnenkrijgt om zo bacteriën op te nemen voor de antilichamen voor de baby. Ook helpt het bij het socialiseren van je baby, schept het een hechte band tussen moeder en baby en stimuleert het de baby om de overgang van binnen naar buiten de baarmoeder te maken.

Ondanks het feit dat de meeste zoogdieren nog steeds hun pasgeboren baby likken en de nageboorte opeten, komt dit bij mensen niet meer vaak voor. Mensen zijn namelijk geëvolueerd en hoeven roofdieren niet meer op afstand te houden. Daarnaast is er vaak schaamte om, wanneer de drang er wel is, hieraan toe te geven.

‘De baby voelt zich veilig en geborgen’

Stephanie Alouche, doula en communicatie directeur voor Association of Ontario Doulas vertelt dat het als moeder heel normaal is om je baby dichtbij je te willen houden na de geboorte. Snuffelen helpt volgens haar om de baby te herkennen. En likken heeft dan ook alles te maken met de aangeboren behoefte om je baby te leren kennen.

Daarnaast komt er oxytocine (het liefdeshormoon) vrij na het likken en dit vermindert stress en zorgt voor een betere hechting. Door het likken voelt de baby zich veilig en geboren.

Vrouwen die de behoefte voelen om hun baby te likken, hebben dit verlangen meestal direct na de geboorte. Dit komt omdat de vrouw dan nog erg instinctief is. Het zijn vaak kleine likjes, die lijken op kusjes. Het komt, volgens doula’s vaker voor bij thuisbevallingen. Deze vrouwen bevallen op de natuurlijke manier en vertrouwen daarom compleet op hun natuurlijke instinct.

Baby’s zijn kwetsbaar

Ondanks dat het likken een daad van liefde is, is het belangrijk om te onthouden dat een pasgeboren baby erg kwetsbaar is. Het is daarom van belang om je handen en mond zo schoon mogelijk te houden en vrij te zijn van infecties. Het likken kan namelijk zowel antilichamen als infecties geven. Daarnaast is het verstandig om niet de ogen, neus, mond en geslachtsdelen te likken. De bovenkant van het hoofd of de toppen van de tenen zijn wel geschikte plekken.

15 tips voor een relaxte bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen