Deze educatieve kinderprogramma’s zijn goed voor de ontwikkeling van jouw kind

Dreumes Wilma Groothuis 6 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

We weten allemaal dat alle schermpjes niet goed zijn voor (jonge) kinderen, maar soms is het wel heel makkelijk om op die manier je kind even te vermaken. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop educatieve kinderprogramma’s te vinden, zodat je kind er nog wel wat van opsteekt.

Wij geven de leukste tips voor educatieve kinderprogramma’s en series.

Kinderprogramma’s en series

Als je gaat koken, even de was moet ophangen of nog snel een mailtje vanaf je laptop moet sturen, dan kan het heel fijn zijn om je peuter even achter een schermpje te zetten. Op die manier kun jij snel je ding doen, zonder gezeur, gehuil of afleiding van je kind. Er zijn tegenwoordig een hele hoop kinderprogramma’s en series te vinden, de keuze is enorm.

Als je je kindje dan even achter een schermpje zet, dan kun je tenminste nog wel voor een educatieve serie kiezen. Zo leert je kind er wat van, en dat is weer goed voor de ontwikkeling. Er is een groot aanbod van kinderprogramma’s, dus daarom zetten wij de leukste per leeftijdscategorie op een rijtje.

Educatieve kinderprogramma’s en series 0-2 jaar

De volgende kinderprogramma’s en series zijn een aanrader voor de ontwikkeling van je dreumes.

1. Word Party

Word Party gaat over de babydieren Skip, Lulu, Franny en Bailey. Op een leuke en vrolijke manier leren deze dieren jouw dreumes woorden, waardoor hij zijn woordenschat verbreedt. Je kijkt de serie op Netflix.

2. Nijntje

Nijntje is al jaren populair, en dat is niet voor niks. Kinderen leren alles over vormen, kleuren en cijfers door het kinderprogramma, wat weer goed is voor hun ontwikkeling. Je kijkt de Nijntje-series op Netflix.

3. Teletubbies

Ook Teletubbies is al jaren bekend en populair onder de allerkleinsten, maar daarom niet een verkeerde keuze. Dit programma bevat ook veel kleur en herhalingen, waar je kindje veel van leert. Je kijkt de Teletubbies onder andere op YouTube, Netflix, NPO-start en Zappelin.

4. Pretlettertjes

Ook de video’s van Pretlettertjes zijn educatief, omdat ze je dreumes woorden leren, verschillende dieren aan bod komen met hun dierengeluiden en kleuren ontdekt worden. De video’s zijn te zien op YouTube.

5. Tik Tak

Ook Tik Tak is een educatief kinderprogramma, omdat de video’s bestaan uit liedjes, voorspelbare bewegingen, ritme en kleuren. Voor jonge kinderen is dit goed voor de ontwikkeling. Je vindt meerdere video’s van Tik Tak op YouTube.

Educatieve kinderprogramma’s en series 2-4 jaar

De volgende kinderprogramma’s en series zijn een aanrader voor de ontwikkeling van je peuter.

1. Ontdek de wereld met Nijntje

Nijntje is natuurlijk altijd een goede optie, ook voor de nog jongere kinderen, maar met Ontdek de wereld van Nijntje leert je peuter over de verschillen cultuur, gewoontes, kleding, dieren, muziek, gebouwen en nog meer. Je kijkt de serie op Netflix.

2. Sesamstraat

Naast alle woorden en kleuren die voorbij komen, leren peuters in Sesamstraat ook een stukje sociale omgang, wat goed is voor hun sociale ontwikkeling. Op YouTube kan je kindje luisteren en meezingen met liedjes van Sesamstraat en de video’s zijn te bekijken op NPO-start.

3. Paw Patrol

Paw patrol is enorm populair onder jonge kinderen en daar is een reden voor. De zes puppy’s gaan op gewaagde reddingsacties en daarvoor moeten ze ook problemen oplossen, waar kinderen van kunnen leren. Je kunt Paw patrol op YouTube en Netflix kijken.

4. Kikker

Ook Kikker is al jaren populair, omdat hij samen met zijn vriendjes allerlei avonturen beleeft. Dit kinderprogramma is daarnaast ook op ander gebieden educatief, omdat er ook emoties en gevoelens in voorbij komen. Daar leren kinderen ook weer van. Je kan het programma kijken op Netflix.

5. Het Zandkasteel

Het Zandkasteel is een kinderprogramma waarin Koning Koos, Toto en Sassa allerlei avonturen meemaken. Het is educatief, omdat er ook sociaal-emotionele thema’s worden behandeld en er daarnaast ook aandacht is voor taal en cijfers. Je kijkt het programma op YouTube en NPO-start.

Zo helpt speelgoed bij de ontwikkeling van jouw kind 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme