Je baby te vaak wassen? Dat kan deze vervelende huidkwaal veroorzaken

Verzorging Laurien Bleeker 6 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo’n lekkere kersverse spekbaby wil je het liefst elke dag heerlijk badderen en verzorgen. Toch kun je dat wassen beter niet te vaak doen. Baby’s hebben namelijk zo’n gevoelige huid, dat te veel hygiëne juist averechts gaat werken en een vervelende huidkwaal veroorzaakt. We hebben het over eczeem bij baby’s.

Eczeem bij baby’s en kinderen komt best vaak voor, maar liefst 1 op de 5 kinderen heeft last van de vervelende jeuk en roodheid aan de huid. Je herkent de huidkwaal daaraan, maar ook aan droge, schilferende plekken (vaak rood), soms met blaasjes en bultjes. Soms is het aangeboren en groeien kinderen er later overheen. In andere gevallen kan het komen doordat je baby te vaak in aanraking komt met water of zeep.

Eczeem bij baby’s

Een baby badder je dan ook liever niet elke dag. Aangeraden wordt om je kindje twee tot drie keer per week te badderen of douchen. Gebruik daarbij geen zeep, want dit verwijdert de vetten op de huid van je baby. Juist die vetten zijn zo belangrijk voor een gezonde huid. Ook shampoo is niet bij elke haarwasbeurt nodig. Eczeem bij baby’s kan ontstaan doordat de huidbarrière beschadigd en de huid uitdroogt. Dit kan komen door dagelijks badderen of douchen.

Dermatoloog Marjolein Leenarts zegt hierover: “Door watercontact droogt de huid namelijk uit. Dit klinkt tegenstrijdig, maar na een bad of douche verdampt het water en trekt het vocht mee uit de huid. Zeker in de winter krijgen mensen hier snel last van, omdat de huid dan al extra te lijden heeft door weer en wind.”

Gebruik liever geen zeep om eczeem bij baby’s te voorkomen

Ook raadt Leenarts het af om zeep te gebruiken in het badje van je baby, omdat dit ook eczeem bij baby’s kan veroorzaken. “Zeep tast de beschermende vette laag op je huid aan, waardoor het effect van uitdrogen nog groter is. De combinatie zeep en heet water is helemaal funest voor de huid; je wast je huidvetten er helemaal af.”

Wat je wel kunt gebruiken is een product op oliebasis, zodat de vette laag op de huid van je baby beschermd blijft. Ook na het badderen kun je een beschermende zalf gebruiken.

Tot welke leeftijd hoef je niet elke dag in bad?

Natuurlijk kan je kind even onder de douche wanneer het onder de modder zit of naar het strand is geweest. Maar ook wanneer je kind ouder wordt, is elke dag douchen niet nodig. Pas wanneer de zweetklieren beginnen te werken, is elke dag douchen wel aan te raden. Dat is rond een jaar of 9.

Dorieke (27) had smetvrees tijdens haar zwangerschap: ‘Zijn kleertjes bleef ik maar wassen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen