Weg met de tranen: 7x tips om het haar van je kind te wassen

Kinderen Demi de Boer 26 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

O jee. De tegenzin betreedt je lichaam, je zet je schrap voor wat motiverende peptalks en daar ga je dan, het haar van je kind wassen. Bij de meeste ouders gaat dit namelijk niet zonder horten of stoten. Een huilend of schreeuwend kind is bij veel gezinnen onderdeel van de routine. Elke keer weer ontploft de bom in de badkamer als het tijd voor deze simpele taak.

Het is daarom tijd voor wat fijne tips om de routine in de badkamer makkelijker én gezelliger te maken.

Haren wassen van kinderen

Veel kinderen vinden het niet fijn als hun haren gewassen moeten worden. Dit kan verschillende redenen hebben. De meest voorkomende reden is dat kinderen bang zijn dat er iets in hun ogen komt. Of het nu water of shampoo is, het moet zo ver mogelijk uit de buurt van hun ogen blijven.

Ook zijn kinderen vaak bang om achterover te vallen, ze voelen zich niet veilig op een gladde ondergrond. Wij snappen dat het lastig is om rustig te communiceren, als je kind de hele buurt bij elkaar schreeuwt, maar je peuter is dus gewoon bang.

Tot slot vinden sommige kinderen dat je veel te hardhandig te werk gaat, waarbij andere kinderen juist houden van een paar stevige handen.

Tips om het haren wassen makkelijker te maken

Veel ouders kunnen waarschijnlijk niet wachten tot het drama rondom het haar wassen héél snel voorbij is. Met deze tips zal je kind minder hysterisch in de badkamer verschijnen en kun jij je taak als ouder vervullen.

1. Zwemles

Het is duidelijk dat zwemles belangrijk is voor de veiligheid van je kind. Maar tijdens zwemmen wordt je kind ook blootgesteld aan water en kan je kind hieraan wennen. Daarbij geef je je kind af bij een zwemjuf of meester, die alle geduld en ervaring heeft om het hoofd van je kind (zonder gillen) onder water te krijgen.

2. Doei bad, hallo douche

De meeste kinderen lijken water in de douche minder erg te vinden dan in bad, al helemaal wanneer jij bij hen bent. Misschien omdat je kind onder de douche minder ver achterover hoeft te leunen om het haar te wassen dan in bad, hierdoor zijn ze minder bang om achterover te vallen.

3. Zelf doen

Als je kind vindt dat jij te hardhandig bent, laat het je kind dan zelf doen. Zo heeft je kind de controle en hoef jij geen ‘gevecht’ aan te gaan. De eerste paar keer zullen kinderen het nog niet grondig wassen, maar je kunt ze stiekem even helpen tijdens het uitspoelen.

4. Een zwembril

We geven toe, dit is niet heel handig voor jou. Maar grote kans dat het veel drama voorkomt. Door een zwembril bij je kind op te zetten, zal hij namelijk door hebben dat er niks in zijn ogen kan komen. Zo kun jij met een klein obstakel, toch rustig het haar van je kind wassen.

5. Droge handdoek in handbereik

Voordat je begint aan deze vreselijke klus, kun je met je kind overleggen dat er een droge handdoek in de buurt is. Vertel hem dat je de verdwaalde druppels water, super snel kunt wegvegen.

6. Naar de lucht kijken

Door je kind omhoog te laten kijken tijdens het uitspoelen, verklein je de kans dat het water in zijn ogen komt. Daarom kun je je kind leren om naar de zon of sterren te kijken als je gaat uitspoelen. Zo hoef jij het hoofd van je kind niet in een houdgreep te houden en is er ook geen reden om te schreeuwen voor je kind.

7. Een washandje

Je kunt je kind een warm, uitgewrongen washandje geven om voor zijn ogen te houden. De warmte kan een rustgevend effect hebben op je kind, daarbij voelt je kind zich veiliger omdat er iets voor zijn ogen zit. En het water wat in de buurt van de ogen komt, wordt door de washand opgevangen. Wat een uitvinding!

Deze dingen zijn (bijna!) onmogelijk met een peuter in huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme