Dionne (39): ‘Ik heb altijd neusspray bij me en raak in paniek als het flesje leeg is’

Persoonlijk Lisa van den Akker 26 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Tijdens je zwangerschap kan je last krijgen van de zwangerschapskwaal zwangerschapsrhinitis. Daarbij ontsteekt je neusslijmvlies waardoor het lijkt alsof je een verstopte neus hebt. Dionne had dit ook en gebruikte neusspray met xylometazoline waar ze nu verslaafd aan is geraakt.

Dionne (39): “Ik vind dit best lastig om hardop te zeggen, maar ik denk dat ik verslaafd ben aan neusspray. Aan xylometazoline om precies te zijn. Zodra mijn flesje, dat ik dag en nacht bij me draag, op is, raak ik lichtelijk in paniek. Ik rij om voor een nieuw flesje en ga gerust naar meerdere winkels om een voorraadje in te slaan. Vaak mag je namelijk maar twee of drie stuks meenemen bij de drogist vandaan. Als zo’n lieve caissière dan vraagt of ik weet dat ik de neusspray maar een week mag gebruiken, zeg ik altijd ‘Ja hoor, dat weet ik!’…

Zij weet dat ik het weet, want ik ben daar bijna elke week… Ze moet het vragen dus dat blijft ze ook doen, maar het wordt wel steeds genanter. Ik rij dan ook vaak even om, dan ga ik naar een andere winkel voor wat extra flesjes. Ik draag neusspray bij me in mijn tas, er zit een flesje in mijn jaszak (want stel ik vergeet mijn tas) en er ligt er een onder mijn hoofdkussen op bed. Er ligt zelfs een spray in een vakje van mijn bakfiets…

Ik moet een neusspray bij me in de buurt hebben, ik kan niet zonder

Zodra ik ook maar een beetje het gevoel krijg niet meer door mijn neus te kunnen ademen, spray ik met een xylometazoline neusspray. Ik weet dat het niet goed is om dit zo lang te gebruiken, maar ik kan er niet mee stoppen. Ik raak in paniek als ik niet kan ademen, vooral ‘s nachts. Dus dan spray ik maar weer, ook al had ik me die dag voorgenomen om ermee te stoppen.

Deze verslaving is ontstaan na mijn zwangerschappen. Eigenlijk had ik bij alledrie de zwangerschappen aan het einde, dus in het derde trimester, last van een verstopte neus. Het begon elke keer met een verkoudheid, maar daarna bleef mijn neus verstopt zitten. Dat bleek een zwangerschapskwaal te zijn: zwangerschapsrhinitis. Daarbij ontsteekt je neusslijmvlies waardoor het voelt alsof je neus verstopt is. Je kan dan niet door je neus ademen en dat vind ik letterlijk en figuurlijk heel benauwend. Ook toen gebruikte ik neusspray, maar na mijn eerste twee bevallingen ging de kwaal over. Na de derde niet helaas.

Ik heb nog steeds, en we zijn ruim een jaar verder, elke dag en nacht een verstopte neus. Soms lijkt het wat beter te gaan gebruik ik de neusspray alleen in de ochtend en avond voor het slapengaan. Andere dagen gaat het slecht er spuit ik wel drie keer op een dag. Heel soms komt het voor dat al mijn flesjes op zijn… Dan ga ik zo snel mogelijk naar de winkel voor nieuwe, want ik kan echt niet zonder.

Ik voel me schuldig en verslaafd

Ik weet dat het slecht voor me is en ik voel me ook best schuldig dat ik de xylometazoline neusspray tijdens mijn zwangerschappen zo vaak gebruikt hebt. Maar toch kan ik er niet mee stoppen, want het is óf dat óf ik heb het gevoel dat ik stik. Overal online lees ik verhalen van mensen die operaties hebben moeten ondergaan door neusspray-verslaving en dat is iets wat ik absoluut niet wil. Ik ga nu dan ook proberen om voorlopig maar een neusgat te sprayen zodat de ander beter kan worden. En dan hoop ik daarna helemaal te kunnen stoppen, want dit is wel echt een verslaving te noemen.”

Heb je ‘s nachts last van een verstopte neus? Een allergie-expert deelt de oorzaken én oplossingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme