Dit is waarom we Sesamstraat missen op de Nederlandse televisie

Nieuws Lise Steegmans 29 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

In Nederland moeten we het al een poos doen zonder nieuwe afleveringen van Sesamstraat. Jammer, vinden we bij Famme. Want juist in andere landen krijgt de leukste straat van de wereld een hoop diverse en inclusieve bewoners erbij, zoals Ameera.

De nieuwste bewoner van Sesamstraat is Ameera, een groene, harige muppet met idem paardenstaart. Ameera is acht jaar, vertelt graag grapjes, heeft een passie voor wetenschap, gebruikt een rolstoel en is een vluchteling.

Ameera brengt nog meer diversiteit in Sesamstraat

Tommie, Pino, Koekiemonster, Ienieminie, Elmo, Bert en Ernie. Die kennen we. Zij zijn al jaren de vaste bewoners van Sesamstraat. Maar de afgelopen jaren kwamen er een hoop nieuwe bewoners bij.

Julia

Zo is er Julia, die in 2017 in de straat bij Tommie, Pino en de rest kwam wonen. Julia herken je aan haar oranje haar, gele huid en roze jurkje. Julia doet de dingen net even anders dan de rest en ze heeft af en toe even een pauze nodig, want Julia heeft autisme.

Elijah en Wesley

Na Julia kwamen vorig jaar vader Elijah Walker en zijn vijfjarige zoontje Wesley in Sesamstraat wonen. Twee zwarte karakters, die in de kennismakingsaflevering met Elmo, die ze tegenkomen in het park, in gesprek gaan over de kleurverschillen van vallende herfstbladeren. Je raadt het al: zo komt het gesprek automatisch op kleurverschillen tussen mensen.

sesamstraat zwarte karakters
Wesley en Elijah. Bron: Sesame Workshop.

Ameera

En nu dus Ameera. Vanwege een dwarslaesie gebruikt Ameera een paarse rolstoel of loopt ze met onderarmkrukken. Ameera is geïntroduceerd in een poging om vreugde te brengen aan kinderen die getroffen zijn door oorlog of crisis. Ook krijgen kinderen met een handicap dankzij Ameera een plekje in Sesamstraat én op televisie.

Vluchtelingen met een handicap

Op de website van Sesame Workshop – de nonprofitorganisatie achter het wereldwijde Sesamstraat, lezen we dat Ameera ook een hoofdrol speelt in een nieuwe animatieserie die speciaal is ontworpen voor kinderen die in een crisis uit hun huis worden verdreven. Die serie wordt uitgezonden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar ook een Oekraïenstalige versie is nu in ontwikkeling.

Oekraïne

Vanwege de oorlog in Oekraïne is het thema rondom vluchtelingenkinderen opnieuw actueel. Over de hele wereld zijn naar schatting twaalf miljoen mensen met een handicap gedwongen ontheemd door oorlog en vervolging. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Velen zijn kinderen, en Ameera vertegenwoordigt deze vluchtelingenkinderen.

“We dachten, laten we een meisjespersonage creëren dat heel grappig is en graag de hoofdrol speelt met komedie, en in veel opzichten wijs is, en van wetenschap houdt en van basketbal houdt”, zegt Scott Cameron, uitvoerend producent van international social impact bij Sesame Workshop. “En laten we ook alle kinderen over de hele wereld vertegenwoordigen die zichzelf misschien niet op het scherm zien en die mobiliteitshulpmiddelen gebruiken.”

Watch, Play, Learn

Voor de speciale serie voor vluchtelingenkinderen, genaamd Watch, Play, Learn, hebben de makers gebruik gemaakt van alleen harige karakters zoals Ameera in plaats van meer menselijk ogende karakters zoals Ernie of Bert. “Die karakters zijn vooral handig als we inhoud maken die in meer dan één context kan worden gebruikt”, zegt Cameron. “Omdat we ze geen kapsels, kleding en accessoires geven die als specifiek voor een bepaalde cultuur kunnen worden beschouwd, kunnen we ze het gevoel geven dat ze overal thuishoren.”

sesamstraat ameera
Ameera in de animatieserie. Bron: Sesame Workshop. Sesame Workshop

In de animatieserie komen vakken als wiskunde en wetenschap aan bod, maar staat sociaal, emotioneel leren ook centraal. Thema’s als omgaan met angst en grote emoties krijgen extra aandacht, omdat deze thema’s relevant kunnen zijn voor een kind in een vluchtelingengezin. Zo gaan afleveringen over technieken zoals ademen vanuit je buik of ‘een boom zijn’, waarbij je een gewortelde boom imiteert om je geaard te voelen.

“Als ik nadenk over het nasynchroniseren van die segmenten voor kinderen die uit Oekraïne zijn verdreven, denk ik dat dit meteen nuttig zal zijn om hen te helpen erachter te komen hoe ze kunnen communiceren wat ze voelen en hoe ze het kunnen beheren”, zegt Cameron.

Humanitaire hulp

Ongeveer twee procent van de humanitaire hulp gaat naar onderwijs en een nog kleiner percentage gaat naar onderwijs voor jonge kinderen. De nieuwe show, met 140 afleveringen, die snel in nieuwe talen kunnen worden nagesynchroniseerd, kan die leemte helpen opvullen. “Als je kijkt naar wat er beschikbaar is voor kinderen in crisissituaties, of het nu Oekraïense kinderen zijn of Syrische kinderen of Afghaanse of Rohingya-kinderen. . . is er heel weinig”, zegt Cameron. “Maar er is nog minder dat specifiek is ontworpen met echt rigoureus onderzoek en aandacht voor culturele overwegingen en representaties.”

Sesamstraat in Nederland

Nou, waar kunnen we kijken? Ehm, niet dus. In 2015 moest het vaste tijdstip van Sesamstraat tussen 17.00 en 18.00 uur plaatsmaken voor Tijd voor Max. Het programma verhuisde toen naar het themakanaal NPO Zappelin Xtra. Iedereen met digitale televisie en een basispakket kan die zender ontvangen. Nu zijn alleen nog ‘s ochtends om 6.55 uur afleveringen te zien bij Zappelin en op deze website. Nieuwe afleveringen worden helaas niet meer sinds 2019 gemaakt. Ameera zullen we in Nederland dus niet zien…

Wie start de petitie?

Er bestaat na vijftig jaar een échte Sesamstraat (in New York)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme