Favoriete babynaam niet gebruiken? Om deze redenen kiezen ouders een andere naam

Babynamen Wilma Groothuis 18 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Er zijn genoeg mensen die al jaren voordat ze een baby krijgen de perfecte babynaam weten. Toch gebeurt het nog regelmatig dat ze die naam later, in de praktijk, niet gebruiken en kiezen voor een andere naam. Wat zijn de redenen daarvoor? Dat onderzocht Made for Moments.

Andere babynaam

De redenen waarom aanstaande ouders uiteindelijk toch voor een andere babynaam kiezen, zijn verschillend, maar eigenlijk hebben ze bijna allemaal één ding gemeen: het heeft te maken met externe factoren. Zo zegt bijna 40 procent van de aanstaande moeders een andere babynaam te kiezen, omdat hun beste vriendin, die net wat eerder zwanger was dan zij, die naam ineens gebruikt.

Wat aanstaande ouders ook niet leuk vinden, is als een naam al te vaak voorkomt. 38 procent van de mensen die een andere naam voor de baby hebben gekozen, doen dit omdat de oorspronkelijke naam ‘niet origineel genoeg’ meer is. Nog eens 30 procent wil een bepaalde naam niet gebruiken omdat ze iemand kennen die zo heet, en die persoon niet zo aardig vinden.

Inspiratie opdoen

Inspiratie opdoen voor een mooie en originele babynaam kan op talloze plekken. Op de volgende manieren doen ouders inspiratie op:

  • Babynamenlijstjes op internet (74 procent)
  • Namen van familieleden (12 procent)
  • Op social media (9 procent)

“We zagen vorig jaar al dat babynamen van influencers populairder worden. Ook als die niet gebruikelijk zijn, zoals Nówie van Famke Louise of Coco van Elise Boers”, vertelt Patricia Pauwels, online marketeer van Made for Moments. Zo schreven we eerder al dat de naam Lío door de komst van Lil Kleine zijn zoon ineens immens populair is geworden in Nederland.

Vierde of vijfde naam

Maar veel ouders houden het niet bij één naam: meer dan de helft van de respondenten heeft hun kind een tweede, derde en soms zelfs vierde of vijfde naam gegeven, meestal om de baby naar iemand te vernoemen. Pauwels: “We denken dat daarom ook wordt gekeken naar de familienamen; van oudsher of uit religieuze overwegingen worden kinderen nog regelmatig vernoemd naar hun ouders of grootouders.”

Maar zijn deze (aanstaande) ouders uiteindelijk wel tevreden met de naam van hun baby, als die niet de eerste keuze was? Gelukkig wel, het gros van de ouders is nog steeds blij met de voornaam van hun eerste kind (87,5 procent). En die overige 12,5 procent? Voor hen komt de vraag nog ‘te vroeg’. Maar niemand zegt ontevreden te zijn.

Unieke inspiratie voor babynamen

Is jouw favoriete babynaam nou net ingepikt door je beste vriendin of ben je toch op zoek naar een andere naam? Vergeet dan die babylijstjes, op deze manieren kun je ook inspiratie opdoen voor een babynaam:

1. Reisinspiratie

Als er bepaalde plaatsen, steden of landen zijn die een speciale betekenis hebben voor jullie, kun je daar inspiratie vandaan halen. Denk aan een mooie stad waar jullie zijn geweest, een speciaal plekje waar jullie een herinnering hebben of een droomland waar jullie naartoe willen.

2. Natuurinspiratie

De natuur zit boordevol inspiratie. Denk aan bloemen, bomen, planten en sterren. En nee, het hoeft dan echt niet per se ‘Roos’ of ‘Sterre’ te worden, het mag gewoon een vernoeming zijn naar iets. Zo staat de naam Aurora voor ‘zonsopgang’ en kan je je dochter ‘Linde’ noemen, naar de Lindeboom.

3. Literatuur en kunst

Als jij wel houdt van een beetje literatuur en kunst, laat je dan inspireren door je favoriete boeken, gedichten, schilderijen of zelfs kunstenaars. Namen van personages uit literatuur of mythologie zorgen vaak voor een brede keuze aan unieke opties.

4. Muziek en popcultuur

Als jullie fans zijn van bepaalde muziek, series of films, overweeg dan om voor een babynaam te kiezen van jullie favoriete artiest, personage of acteur. Zorg er wel voor dat de naam tijdloos genoeg is, zodat het niet gedateerd aanvoelt na verloop van tijd.

5. Familiegeschiedenis

Als jij jouw kind niet wil vernoemen naar je ouders of grootouders, kijk dan eens verder dan alleen je directe familie. Onderzoek de namen van voorouders of familieleden die verder teruggaan in de geschiedenis. Dit kan verrassende en unieke namen opleveren die een speciale betekenis hebben voor jullie familie.

Loretta (31): ‘Mijn nicht en ik bevielen op dezelfde dag en kozen onbewust dezelfde babynaam’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen