Eerste dag op de kinderopvang? 5 dingen die je niet mag vergeten

Kinderopvang Julia van Buuren 18 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Het is een grote stap om je kind voor het eerst naar de kinderopvang te brengen. Een goede voorbereiding kan echter een wereld van verschil maken, en zorgt ervoor dat je kindje niets tekort komt tijdens zijn of haar verblijf. Maar wat moet er eigenlijk allemaal meer in de tas zitten?

Met deze tips vergeet je niets belangrijks voor de eerste dag op kinderopvang en zorg je ervoor dat de eerste dag voor zowel jou als je kindje soepel verloopt.

Wat moet je meenemen naar de kinderopvang?

Los van alle spullen in de tas is het van belang dat de leidsters alle belangrijke informatie over jou en jouw kindje hebben. (Nood)contact gegevens, medische gegevens, eventuele allergieën en een slaapschema zijn bijvoorbeeld onmisbaar.

1. Reservekleding

Wat neem je mee in de tas? Het is altijd verstandig om extra reservekleding in te pakken, een of twee extra kledingsetjes is dan ook geen overbodige luxe. Ook kunnen extra sokken, slabbetjes en sloffen van pas komen. Het is daarnaast belangrijk om erop te letten dat de kleding comfortabel zit en makkelijk te verschonen is.

2. Persoonlijke spullen

Jouw kindje heeft vast een favoriete knuffel of dekentje. Het wordt aangeraden om deze mee te nemen naar de kinderopvang zodat jouw kindje zich snel vertrouwd voelt in deze nieuwe omgeving. Een knuffel of dekentje kan namelijk een kalmerend effect hebben op je kindje omdat de geur hem of haar aan de vertrouwde omgeving thuis denken.

Ook een fotoalbum of familiefoto kunnen ervoor zorgen dat je kindje zich sneller op zijn of haar gemak voelt, zeker als er sprake is van heimwee. Dit kan ook een ander speciaal aandenken zijn zoals een armbandje of sleutelhanger. Bovendien kan een muziekdoosje met een rustgevende melodie helpen bij het kalmeren van je kindje tijdens rustmomenten of dutjes.

3. Verzorging

De meeste kinderdagverblijven hebben luiers en doekjes. Toch kan het voor de zekerheid fijn zijn om zelf ook wat mee te nemen. (Zonnebrand)crèmes of andere verzorgingsproducten die je bij je kind gebruikt kunnen daarom in de tas worden gestopt, zeker wanneer jouw kindje een gevoelige huid heeft is dit verstandig.

4. Voeding

Bij ieder kinderdagverblijf is het anders geregeld, toch worden vaste maaltijden meestal voorzien. Als je baby nog melk drinkt wordt er meestal wel verwacht dat je zelf een flesje en melk meebrengt. Ook een extra flesje, speen of voedingsschema kan dan handig zijn.

5. Naamlabels

Omdat er zoveel kinderen bij de kinderopvang verblijven, is het voor de leidsters goed om te weten welke spullen bij welk kindje horen. Daarom wordt het aangeraden om alle spullen te labelen. Zo voorkom je namelijk dat je spullen kwijt raakt.

Hoeveel dagen kinderopvang is het beste voor je kind? Orthopedagoog geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen