Wat is indalen en hoe voelt het? Lezeressen over hun ervaring

Zwanger Wilma Groothuis 17 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

Als je zwanger bent, heb je er vast weleens van gehoord: indalen. Maar wat is het precies, wanneer begint het en voel je er iets van? Wij vertellen je in dit artikel alles wat je erover wilt weten.

Ook vertellen verschillende lezeressen hoe zij het indalen hebben ervaren.

Wat is indalen?

Indalen is het moment dat jouw baby in je bekken zakt. Dit gebeurt met het voorliggende deel, dat is in de meeste gevallen het hoofdje, maar soms de stuit. Veel baby’s gaan in de laatste maanden al automatisch met het hoofdje naar beneden liggen, omdat hun hoofdje precies tussen de bekkenbotten past. Dit is dan ook de beste ligging voor een bevalling.

Als jouw kindje met zijn stuit naar voren ligt, dan is de kans groter dat hij daarmee in de bekken zakt. Dit wordt ook wel een stuitligging genoemd en is een minder geschikte ligging voor een bevalling. Als jouw baby eenmaal is ingedaald, dan kan hij of zij niet makkelijk meer terugdraaien naar een andere positie, eventueel alleen nog draaien naar de andere zij.

Wanneer begint het indalen?

Er is geen vaste tijd of week waarin een baby indaalt, dat is per zwangerschap en baby verschillend. Gemiddeld gezien kan het gebeuren vanaf week 30 tot week 38, maar het kan ook pas bij de bevalling gebeuren. Wel is er vaak een verschil tussen een eerste en tweede zwangerschap. Bij een eerste zorgen jouw nog stevige buikspieren eerder voor een indaling, bij een tweede is je baarmoeder en daarbij ook jouw buikspieren al wat meer opgerekt, waardoor de baby meer ruimte heeft.

Als jouw baby al in week 30 indaalt, wil dat zeker niet zeggen dat je eerder gaat bevallen dan iemand waarbij de baby in week 38 indaalt. Het indalingsmoment zegt niets over wanneer de bevalling gaat beginnen. Wel is het zo dat hoe dieper je baby al is ingedaald, hoe minder lang de weg is die hij of zij nog moet gaan tijdens het persen.

Voel je het indalen?

Nu vraag je je waarschijnlijk af of je het indalen van je baby voelt? Ook dat is per zwangere vrouw verschillend. Het indalen gaat langzaam en de één voelt er niks van en hoort bij een controle van de verloskundige dat de baby al is ingedaald, de ander voelt het wel aan de hand van een paar klachten. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Harde buiken.
  • Indalingsweeën: trekkende, stekende of scherpe pijn in je vagina of liezen of krampende pijn (menstruatiepijn) in je onderbuik. Deze weeën kun je een paar uur voelen, maar ze zijn minder pijnlijk dan echte weeën, niet regelmatig en ze zwakken na een tijdje juist af.
  • Meer druk op je blaas, waardoor je vaker moet plassen.
  • Lopen gaat lastiger, omdat je baby tegen jouw bekken drukt.
  • Drukkend of pijnlijk gevoel op je bekken of vagina.

Ervaringen indalen van lezers

Wij waren benieuwd wie van onze lezers het indalen hadden gevoeld en wat zij toen voelden. Dit zijn de ervaringen van een aantal lezers:

Laura, hoofdredacteur Famme – “Ja, het indalen heb ik zeker gemerkt. Ik merkte het aan de stand van mijn bekken. Ik ging op een andere, rare manier lopen omdat die baby lager zakte. Ik zag het zelfs ook in de spiegel aan mijn buik: mijn buik was wat lager gezakt.”

Jeannet – “Ja, ik voelde het indalen van mijn kindje. Ik kreeg letterlijk meer lucht in mijn longen en minder maagzuur.”

Lisa – “Ik weet nog dat ik bij mijn tweede kindje die indalingsweeën kreeg en ik dacht dat de bevalling al ging beginnen. Alleen gingen ze na een tijdje gewoon over en voelde ik daarna wel dat ik meer lucht kreeg. Dus het was eerst even vervelend, maar daarna juist een fijn gevoel.”

Laura – “Oh, vreselijk die indalingsweeën. Ik omschreef het als een soort kramp die van 0 naar 100 ging in 0,1 seconde. Zonder resultaat overigens.”

Sandya – “Tijdens de eerste zwangerschap heb ik het niet bewust gevoeld, omdat ze wat later indaalde. Tijdens mijn tweede zwangerschap voelde ik het wel en had ik last van harde buiken, vooral s’avonds. Ook had ik last van m’n bekken, wat denk ik ook met het indalen te maken had.”

Een bevalling bestaat uit vijf verschillende fases. Dit zijn ze!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen