Anouk: ‘Hoe giftig kan een plant nu echt zijn voor een baby?’

Persoonlijk Redactie 25 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

Issues die klein of groot zijn, het maakt bij Famme niet uit. Juist hier willen we een podium bieden aan typische struggles waar ouders mee worstelen. Daarom vinden we het verhaal van Anouk best vermakelijk én herkenbaar. Anouk en haar partner kibbelen al maanden over Meneer Java, de prachtige plant in de woonkamer die giftig is voor hun baby.

Meneer Java

“Bij Famme staat vaker onderaan berichten dat je mag mailen met een ‘mooi, bijzonder, ontroerend, heftig of grappig verhaal’. Mijn verhaal is niet heel bijzonder, ontroerend of heftig, het gaat nota bene om een plant. Ik kan er zelf wel de lol van inzien en ik weet bijna zeker dat dit verhaal herkenbaar is voor andere ouders. Dat móet haast wel.

Het gaat dus om een plant die bij ons in de woonkamer staat. Toen mijn vriend en ik vier jaar geleden gingen samenwonen, moesten we alles nieuw kopen. Mijn meubels bleven bij mijn ex, zijn meubels lieten we met alle plezier achter in het huis dat mijn vriend met vrienden deelden. Daar stonden we, in een leeg, grotemensenhuis. Niets voor mij. Dus vond ik dat we op de dag dat we de sleutel kregen een plant moesten kopen. Je hoort toch wel eens dat het helemaal feng shui is als je in iedere ruimte in huis iets levends hebt? En dat planten goed zijn voor de lucht en de aura?

Apentrots

We liepen naar de bloemist om de hoek, inmiddels onze vaste plantenboer, en daar kochten we een monstera. Niet te groot, niet te klein, prima formaat. Helemaal leuk. Al snel gaf ik deze plant een naam: Meneer Java, vernoemd naar de straat waar we wonen. Ik neem mijn zorg voor Meneer Java erg serieus: een keer in de twee weken geef ik plantenvoeding, iedere week water, ik draai hem iedere maand een kwartslag en ik knip dorre blaadjes en stengels netjes af. Dat valt in goede aarde (ha!), want Meneer Java is de afgelopen jaren gegroeid als kool. Inmiddels is Meneer Java vier jaar bij ons en is het de ware eye catcher van onze grote woonkamer. Hij heeft alle plek om te groeien en doet dat dus ook. Weinig mensen die op bezoek komen hebben ooit zo’n grote monstera gezien. Apentrots ben ik op die plant – en ook een beetje op mezelf.

meneer java
Anouk: ‘ter vergelijking heb ik het loopwagentje van onze baby er even naast gezet.’

Mijn passieproject

Mijn partner is dat niet. Hij heeft nog nooit omgekeken naar de plant. Toen ik eens na twee weken vakantie weer thuis kwam, was het eerste wat me bij binnenkomst opviel dat Meneer Java er wat droevig bij stond. Mijn partner had hem geen water, helemaal niets gegeven. Terwijl: je ziet toch wanneer een plant er slapjes bijhangt? Maar oké, Meneer Java is mijn project, ik verzorg ‘m met liefde. Het is overigens niet zo dat de plant in de weg staat: we hebben een ruime woonkamer en Meneer Java floreert in de hoek.

Maar nu hebben mijn vriend en ik een baby van zes maanden. Al toen ik zwanger was, begon mijn partner over Meneer Java. ‘Die plant is kindonvriendelijk, wat als onze baby dadelijk kan kruipen en die plant omtrekt?’ En ook: ‘Ik heb even gegoogeld, die plant is giftig voor kleine kinderen.’ Ja, als je je tanden flost met een van de stengels ja. Ik denk dan: dan moet je het kind leren dat ‘ie niet bij die plant mag komen. De plant staat al op een verhoging en is bovendien zo groot en zwaar dat een jong kind die plant echt niet zomaar omver kan trekken. Maar het is een ongoing discussie: hij wilt die plant weg, ik niet.

Je mag gerust weten: dit is een discussie die we minimaal één keer per week voeren. De plant kan nergens anders in huis een plekje krijgen. Daarvoor is hij te zwaar en te groot. Ik houd voet bij stuk, gekscherend heb ik wel eens gezegd dat ik Meneer Java als mijn eerste kind beschouw. Als compromis heb ik al eens wat stengels afgeknipt (die ik dan natuurlijk in een vaas zet), maar verder dan dat wil ik niet gaan.

Meneer Java en ik staan hier toch vast niet alleen in?”

Joëlle (34) stond tijdens de borstvoeding oog in oog met haar inbreker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme