Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Mind 28 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

ASMR: dit is dus de reden waarom we er zo verslaafd aan zijn

We kennen allemaal wel de bekende ASMR video’s. De één gaat er heel goed op, terwijl de ander nerveus haar koptelefoon weggooit. Of misschien behoor je wel tot de groep die het eigenlijk wel heel raar vindt allemaal, maar er toch stiekem van geniet (en waarschijnlijk helemaal niet begrijpt wáárom je het nu zo lekker vindt). Dit is dus de reden waarom je er zo rustig van wordt.

Wist je trouwens dat er in het afgelopen jaar wel 1.5 miljoen kanalen zijn gemaakt waarop je jouw favoriete ASMR fragmenten kan luisteren?

ASMR

ASMR, oftewel Autonomous Sensory Meridian Response is de afgelopen jaren super popu geworden. In 2009 waren er bijvoorbeeld maar dertien kanalen waarop je de ontspannende (of voor sommige irritante) geluiden kon beluisteren. Afgelopen jaar waren er ondertussen anderhalf miljoen (sick!)

Wat is het?

Voor degene die nog altijd geen idee heeft waar dit over gaat: we hebben het over die geluidsfragmenten waarop je iemand hoort fluisteren of met (het liefst lange) nagels een plastic zakje hoort open maken. Gaat er een belletje rinkelen?

Dit is het heilzame effect van kimchi op je gezondheid

Unieke ervaring

En nu weten we dus eindelijk waarom deze video’s zo verslavend zijn. Laten we beginnen met het feit dat deze video’s voor iedereen een andere ervaring oproept.

Een onderzoek ging in op de beleving van luisteraars en sommige beschreven het luisteren naar de fragmenten als een orgasme voor het brein, terwijl anderen het rustgevend vonden om voor het slapen gaan te luisteren. Ook als je zwanger bent kan dit voor sommigen een ultiem relax momentje zijn.

Waarom zo verslavend?

Tijdens het luisteren naar de ASMR fragmenten worden er in je brein neuro-transmitters aangemaakt: Endorfine en Oxytocine.

Endorfine kennen we allemaal wel, en wordt aangemaakt wanneer jij je staat uit te sloven in de gym, als je seks hebt, of als je iets pittigs eet.

Oxytocine wordt aangemaakt bij iedere vorm van prettig persoonlijk contact. Als jij die leuke man dus nét even wat langer aankijkt zal het Oxytocine gehalte als stijgen, maar ook als je je hond knuffelt, of als je een orgasme krijgt.

 

Zo belangrijk is de therapeutische werking van muziek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme