Het Atkins dieet: recepten voor 1 dag

Gezondheid Rachelle Weiler 19 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Sinds 1972 is het Atkins dieet mateloos populair. Het dieet werd bedacht door de Amerikaanse cardioloog Robert Coleman Atkins, die zelf ook wat gewicht wilde verliezen. Dit resulteerde tot een enorme dieethype en twee boeken.

De hoofdfilosofie van het Atkins dieet is het inperken van de inname van koolhydraten. Een teveel aan koolhydraten wordt omgezet in glucose. Een teveel hieraan wordt opgeslagen in de vetcellen. Koolhydraten worden in dit dieet dus bijna helemaal uitgebannen, waardoor je snel kan afvallen. Meer informatie over dit dieet lees je hier.

Benieuwd wat je dan wel kan eten op een dag, als je het Atkins dieet volgt? Wij geven je voorbeelden!

Het ontbijt

– Een smoothie met vers fruit. Denk aan banaan, rood fruit of mango. Dit kan je eventueel aanlengen met yoghurt of melk. Je kan je fruit ook gesneden met yoghurt nuttigen.

– Een omelet met groenten en kaas.

– Koffie en thee kan je onbeperkt drinken. Dit kan je naar smaak aanlengen met melk. Geraffineerde suikers zijn verboden.

atkins-dieet-afvallen

Lunch

– Een salade met gegrilde groenten en feta. Kaas en andere vormen van zuivel zijn in dit dieet toegestaan. Om je salade wat meer body te geven, kan je naar smaak kip, kalkoen of garnalen toevoegen. Deze bevatten veel eiwitten, die je binnen het Atkins dieet onbeperkt mag eten. Ook kan je de salade vullen met avocado.

– Hou je meer van een warme lunch? Denk dan eens aan een groentesoep. Dit kan een bouillon zijn met veel groenten en kip, maar ook een tomatensoep of een soep op basis van elke andere groente volstaat. Voeg eventueel naar smaak wat kaas of gehaktballetjes toe.

atkins-dieet-afvallen

Avondeten

– Kip uit de oven of kies je liever voor een stuk rundvlees? Beide zijn goede opties volgens het Atkins dieet. Wok daarnaast een ruime hoeveelheid groenten. Pasta, granen, rijst of aardappelen zijn verboden.

– Ben je een fan van Italiaanse keuken? Kies dan voor een Melanzane. Dit is een auberginegerecht op basis van tomatensaus, basilicum en kaas. Het lijkt op een lasagne, maar bevat geen pasta. Dit is namelijk verboden volgens het Atkins dieet.

atkins-dieet-afvallen

Snacks

Standaard snacks zoals chips, snoep, koekjes en noten zijn verboden volgens deze manier van afvallen. Wend je daarom tot fruit en groenten. Heb je meer tijd? Maak dan zelf groentenchips! Gebruik hiervoor bijvoorbeeld courgette. Snij deze in dunne plakjes, dip ze in het mengsel van losgeklopte ei en kaas en leg ze in de oven.

Benieuwd naar andere manieren van afvallen? Check dan deze artikelen over Weight Watchers en het Paleo dieet!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen