Welk Ayurveda type ben je?

Algemeen Redactie 8 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Ayurveda is een eeuwenoude holistische geneeswijze afkomstig uit het Indiase continent. Het gaat ervan uit dat wij als mensen, net zoals de gehele kosmos, uit verschillende energieën bestaan. Daarbij kunnen sommige energieën overheersend zijn. Dat maakt welk type je bent en hoe je daar het beste mee kan omgaan. Je kunt ook een mengsel van deze energieën hebben (dat geldt voor de meeste mensen)

Ayurveda onderscheidt drie types

Vata

Vata staat voor beweging, zowel op geestelijk als fysiek vlak. Vata types praten vaak snel en veel, hebben veel ideeën, zijn creatief en ongedwongen. Vata-types hebben meestal een alerte geest, ze zijn snel van begrip en enthousiast. Ze leren heel snel en hebben een uitstekend kortetermijngeheugen, terwijl dingen die verder in het verleden liggen snel worden vergeten. Tegelijkertijd geeft Vata hen een hoge mate aan flexibiliteit, enthousiasme, gevoeligheid en veel fantasie.

Meestal zijn ze jaloersmakend slank gebouwd en pezig, met fijne gelaatstrekken. Hun eetlust schommelt en ze komen nauwelijks aan. Wel kunnen ze bij teveel stress last krijgen van een opgeblazen gevoel.

Veel Vata mensen houden van warmte, zowel in buitentemperatuur als warm eten en drinken.

Pitta

Een atletisch tot gespierd lichaam, van gemiddelde lengte, markante gelaatsstrekken en stralende, sprankelende ogen. Wat wil je nog meer?  Dit alles geldt voor veel pitta-types. Pitta-mensen hebben ook een leidinggevende en onafhankelijke uitstraling. Pitta-dominante mensen zijn enerzijds emotioneel en temperamentvol, anderzijds heel georganiseerd, netjes en gestructureerd. Ook zijn ze ambitieus en besluitvaardig. In gesprekken komen ze het liefst snel ter zake. Hun precieze bewoordingen en uitstraling maken van Pitta-types bijzonder goede sprekers. Mensen met een uitgesproken Pitta-dosha zijn heel zelfstandig en hebben  veel behoefte aan vrijheid.

Veel pitta-types eten veel en ze verdragen elke soort voedsel. Ze kunnen al snel weer honger krijgen na een maaltijd en als ze niet op tijd eten of een maaltijd moeten overslaan worden ze vaak geïrriteerd.

Mogelijke nadelen bij een teveel aan Pitta
Als Pitta te veel de overhand krijgt, kan georganiseerdheid omslaan in perfectionisme en betweterigheid.

Door hun georganiseerdheid en hoge eisen hebben Pitta-types bovendien de neiging om te veel hooi op hun vork te nemen. Daarom moeten ze hun energiereserves goed in de gaten te houden.

Kapha

Als rots in de branding blijven Kapha-types altijd kalm, zelfs in stressvolle tijden. Tegelijkertijd hebben ze veel  energiereserves. En het geduld en uithoudingsvermogen om vol te houden, zelfs als het moeilijk wordt. Ook zijn ze veel stressbestendiger dan andere constitutietypes. Zij benaderen hun taken methodisch en zorgvuldig. In tegenstelling tot Pitta-types, laten mensen met een Kapha-constitutie alles op zich afkomen en geven niet zo snel op.

Deze mensen hebben meestal een stabiele, zware bouw met sterke gewrichten. Geprononceerd spier- en vetweefsel zorgt voor een robuust tot fors lichaam. Hun gelaatstrekken en andere lichaamsvormen zijn meestal rond. Kenmerkend zijn bijvoorbeeld volle lippen en grote ogen, gezond haar en een langdurige jeugdige uitstraling.

Over het algemeen zijn Kapha types goede eters, maar hebben ze een trage stofwisseling. Daardoor komen ze makkelijk aan.

Meer weten? Kijk eens hier..

En hier kun je zelf een test doen om te kijken tot welk type je (voornamelijk behoort)

Lang, gelukkig en gezond leven met het Ayurveda dieet

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ayurveda.nl

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme