Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Algemeen 16 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Je baby heeft een korte tongriem, wat nu?

Als je baby net geboren is en het eerste gouden uur heerlijk op jou heeft gelegen, dan is het op een gegeven moment tijd voor de eerste checks bij je baby. De verloskundige weegt je baby, kijkt naar het huidje, handen en voetjes. En ze onderzoekt het tongriempje.

En dan blijkt dat het tongriempje te kort is…. wat nu?

Korte tongriem

Tongriem? Dat is het stukje huid waarmee de tong aan de voorkant vastzit in de mond. De verloskundige checkt of het niet te kort is, want dat kan problemen veroorzaken. Dit is wat de mogelijkheden zijn als je baby een te korte tongriem heeft.

Wat is een te korte tongriem?

Als je baby huilt en zijn of haar tong vormt een hartje, dan is het tongriempje (te) kort. Soms maakt je baby ongecoördineerde bewegingen met de tong, dit checkt de verloskundige door met haar vinger rondom het kaakje van je baby te gaan. Ze voelt dan of de tong meebeweegt. Ook kunnen baby’s met een (te) korte tongriem hun tongetje niet zo ver uitsteken. Tijdens het dringen kan het zijn dat je baby smakt en vaker spuugt. Daardoor drinkt je baby misschien minder dan hij kan en zal hij ook slechter groeien en vaker last hebben van darmkrampjes.

De gevolgen van een te korte tongriem

Sommige baby’s merken helemaal niets van hun korte tongriem, maar andere baby’s kunnen problemen krijgen bij het drinken en later met praten, likken aan een ijsje of zelfs tongzoenen. Van tevoren weet je dus niet of je baby er last van heeft of krijgt. Het schijnt zo te zijn dat pasgeboren baby’s tot drie maanden nog geen pijn voelen bij het klieven (doorknippen) van het riempje. Dit is de reden dat een tongriempje vaak al snel wordt doorgeknipt. Toch heb je ook andere opties.

Wat kan je doen?

Je kan er in overleg met je verloskundige of hulpverlener voor kiezen om de tongriem van je baby door te laten knippen. In dat geval wordt de tong vastgehouden en iets omhoog getrokken en vervolgens wordt het tongriempje doorgeknipt. Soms moet dit een paar keer herhaald worden. Het kan bloeden, maar het schijnt dat je baby er weinig tot geen pijn van heeft.

Wel of niet knippen

Wil je liever niet dat de tongriem van je baby wordt doorgeknipt, omdat hij er geen last van heeft bij het drinken? Dan zullen sommige hulpverleners aanraden dit toch te laten doen, omdat het zo gedaan is en je baby er niets van voelt, én hij dan later geen problemen krijgt met leren praten.

Op latere leeftijd

Vind je het alsnog geen fijn idee? Dan hoef je natuurlijk niets te doen. Ook op latere leeftijd is deze ingreep nog mogelijk, al zit er dan wel gevoel in het tongriempje en is de ingreep nodig onder narcose. Maar vaak is het zo dat het korte tongriempje als vanzelf opgelost wordt: met spelen of vallen kan het scheuren. En sommige kinderen zullen nooit problemen ondervinden van hun korte tongriem, dus doe vooral waar jij je goed bij voelt en wat goed voelt voor je baby.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De Verloskundige

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme